Altın fiyatları toparlanıyor! Çeyrek kritik seviyeyi geçti Altın fiyatları toparlanıyor! Çeyrek kritik seviyeyi geçti

Eksim Holding çatısı altında faaliyet gösteren Dicle Elektrik; Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt illerinde kesintisiz, kayıpsız ve kaliteli enerji sunma hedefiyle yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.

Özelleşme döneminden bu yana yaklaşık 45 milyar TL’lik yatırımlarıyla bölgenin enerji altyapısını önemli ölçüde modernize eden dağıtım şirketi, enerji nakil hattının toplam uzunluğunu 81 bin kilometreye, dağıtım trafolarının sayısını ise 70 bine çıkardı.

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, yapılacak yatırımlar ve gelecek hedeflerinin paylaşılması amacıyla bir otelde düzenlenen programda, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt'te kesintisiz ve kaliteli enerji sunma hedefiyle yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüklerini söyledi.

2024 yılında toplam 8,1 milyar TL’lik yatırım kapasitesine ulaştıklarını ve 2025 yılı için de 8 milyar TL bütçeli yeni projeleri devreye almaya hazırlandıklarını kaydeden Arvas, “Yatırımlarımızla hizmet bölgemizi aydınlatmanın ötesine geçiyoruz. Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik kapasitesine, sürdürülebilir kalkınmasına ve insanlarımızın yarınlarına yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Arvas, 6 milyon nüfuslu 6 kente enerji hizmeti verdiklerini aktararak, yatırımlarının çoğunluğunu şebeke ve kayıp kaçağı iyileştirmeye yönelik yaptıklarını belirtti. İl bazlı olarak Şanlıurfa'ya 13 milyar liraya yakın yatırımın yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade eden Arvas, şöyle konuştu: "Diyarbakır'a, 10 milyar liraya yakın yatırım olacak. Bölgede yaklaşık 2 milyon abonemiz var. Şehir merkezlerinde kayıp kaçak oranını bu sene sonu itibariyle resmi kayıtlara göre yüzde 40'ın altına düşürmeyi başaracağız. Geçen yıl yüzde 42 bandında kapattık. Bu sene yüzde 40'ın altına çekmeyi hedefliyoruz. Bölgeyi yüzde 76 kayıp kaçak oranıyla devralmıştık. Hedefimiz önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde şehir merkezlerinde kayıp kaçak oranını yüzde 10 seviyelerine getirmek. Türkiye ortalamasının bile altına getirmeyi hedefliyoruz." Kaçak elektrik sorununun hem enerji alt yapısının sağlıklı işleyişini hem de tedarik sürekliliğini sekteye uğrattığını belirten Arvas, her yıl ortalama 8 bin 500 kaçak trafo tespit ettiklerini kaydetti.

- Gelecek yıl 418 proje hayata geçirilecek

Bu yıl 8,1 milyar liralık yatırım kapasitesine ulaştıklarını anlatan Arvas, önümüzdeki yıl için de 8 milyar lira bütçeli yeni projeleri devreye almaya hazırlandıklarını bildirdi. Arvas, şöyle devam etti: "Dicle Elektrik, 2025'te 8 milyar liralık yatırım bütçesiyle bölge genelinde 418 proje hayata geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda, Şanlıurfa'da 90 proje için 3,64 milyar lira, Diyarbakır'da 82 proje için 1,18 milyar lira, Batman'da 63 proje için 660,6 milyon lira, Mardin'de 80 proje için 592 milyon lira, Şırnak'ta 26 proje için 573 milyon lira ve Siirt'te 68 proje için 362,6 milyon lira yatırım hedefleniyor. Merkezde yürütülen 9 proje için de 942,7 milyon lira bütçe ayrıldı. Yatırımlar kapsamında, şehir şebekesi dönüşüm projeleri, kırsal alan dönüşüm çalışmaları, yeni şebeke inşaları ve altyapı güçlendirme çalışmaları ön planda yer alacak."

“Kaçak elektrik, can güvenliğini tehdit ediyor”

Konuşmasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kaçak sorununa da etraflıca değinen Yaşar Arvas, “Enerji dağıtım sektörünün en büyük zorluklarından biri olan kaçak elektrik tüketimi, hizmet bölgemizde maalesef yoğun şekilde yaşanıyor. Bu süreçte hatlara orantısız aşırı yüklenme ve buna bağlı olarak yaşanan uzun süreli kesintiler de meydana geliyor. Kaçak kullanımının da etkisiyle gerçekleşen elektrik hatlarındaki aşınmalar, elektrik tüketiminin yoğun yaşandığı sektörlerde elektrik voltaj dalgalanmalarına sebep olabiliyor. Bu sorunlar sadece bölgemizi değil, ülkemizin genel enerji arz güvenliğini de tehdit ediyor. Bununla beraber kaçak elektrik kullanımı amacıyla şebekeye yetkisiz kişiler tarafından yapılan korsan müdahaleler can kaybıyla sonuçlanabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda hizmet bölgemizde yer alan Şanlıurfa’da 3 vatandaşımız şebekeye müdahale ederken elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetti. Viranşehir’de 1000 volt elektrik akımının bulunduğu panoya müdahale etmek isteyen bir vatandaşın görüntüsü ise cep telefonu kamerasına yansıdı. Koruyucu ekipman kullanmaksızın yapılan bu tür kanunsuz müdahaleler, kaçak elektrik kullanımının aynı zamanda can güvenliğini tehdit ettiğini kanıtlar nitelikte” dedi.

Muhabir: GÜLAY YÜCEL