Hızlı okuma teknikleri alanında yazdığı kitapları ve verdiği seminerleriyle tanınan Murat Tunalı, 12 yaşından küçük çocuklar ve hızlı okuma eğitimi konusunda şu bilgileri verdi:
“Çocuklarda temel dil becerileri 5-6 yaşlarına kadar kazanılır. Dili ustaca kullanabilme becerileri ise 5-6 yaşından sonra gelişmeye başlayıp 10 yaşına kadar sürdüğü kabul edilmektedir. Çocuk yedi yaşından itibaren dilini geliştirmeye başlar.
Her şeye rağmen 12 yaşından küçük bir çocuğun kelime dağarcığı henüz oturmamıştır. Okuduğu bir kelimeyi hayal etmeye ve dimağında canlandırmaya ihtiyacı vardır. Hatta bilmiyorsa kelimenin anlamını öğrenerek okumaya ihtiyacı vardır. Ancak hızlı okuma kelimeleri gruplar halinde çoklu görmeyi gerektirir. 8-9 yaşlarındaki çocuklar hala birçok kelimenin anlamını bilmiyorken bu çoklu görme sürecinde anlamadan okurlar. Kelimeleri görüp anlamı kafalarından uydururlar. Bu nedenle 12 yaşın altındaki çocuklar için hızlı okuma kursu almak doğru değildir. Gönderirseniz çocuk bunu bir etkinlik olarak algılar, eğlenir ve eve gelir. En fazla fotoğraf hafızası gelişir, hızlı okur ama okuduğunu pek anlamaz. Bunun yerine okumayı sevdirici aktiviteler yaptırılabilir. Ya da kitap okuma performansını hızlandırıcı farklı uygulamalar yapılabilir”
Peki çocuklar ne zaman hızlı okuma kurslarına gitmeli?
Yazar Tunalı, çocukların özellikle LGS’ye hazırlık dönemlerinde hızlı okuma kurslarına gitmesi gerektiğini söylüyor. Tunalı, “Sınavlarda zamanla yarışıldığı için ‘hızlı okuma’, ‘anlayarak hızlı okuma’ öğrencinin başarı şansını doğrudan etkilediği için çocuklar sınav dönemleri yaklaştığında hızlı okuma kurslarına başlayabilirler” diyor.
Tunalı, kelime hazinesi gelişmiş 11-12 yaş sonrası çocuklar için hızlı okuma eğitimlerinin onlara düzenli kitap okuma alışkanlığı