ÖZLEDİĞİMİZ YEŞİLÇAM TADINDA DİZİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz gün Kül Masalı dizisinin galasına gittim. TRT galaları gerçekten bir başka oluyor. Saygın, seçkin konuklar, özenle hazırlanılmış organizasyon. Emeği geçen herkese teşekkürler. Gelelim Kül Masalı dizisine.

Kül Masalı, Giraylı ailesinin tek oğlu olan Arat'ın iş için gittiği Bursa'da Özge Günay ile tanışmasını ve aralarındaki aşkı konu alıyor.


Başrollerinde Gökhan Alkan, Sevda Erginci ve Başak Gümülcineoğlu'nun yer aldığı dizide Hülya Darcan, Ushan Çakır, Özgür Çevik, Gizem Kala ve Gizem Güneş gibi oyuncular da rol alıyor.

 

Türkiye’nin en zengin ve köklü ailelerinden Giraylı ailesinin veliahtı Arat Giraylı (Gökhan Alkan), yoksul ve mütevazı bir geçmişten gelen Özge (Sevda Erginci) ile karşılaşıp ilk görüşte aşık olup evlenirler. Özge yaklaşık 6 yıldır bir restoranda aşçılık yapmaktadır. Özge’nin Arat’ın ailesinin yaşadığı konağa gelin olarak girmesi onu bir anda bir aşk masalından entrikalarla dolu bir dünyaya sokar. Kocasının geçmişinden gelen öfke patlamaları, Özge’nin kız kardeşi Behiye'nin (Gizem Güneş) zenginlik ihtirası ve Arat’ın şaibeli şekilde ölen eşi Jale’nin (Başak Gümülcinelioğlu) peşini bırakmayan gölgesi Özge'nin bu zorlu yolculuğunu daha da karmaşık hale getirir.

 

Bu dizi tutar. Dizinin mekansal bütünlüğü olağanüstü. Sırma Bradley gibi çok başarılı bir Sanat Yönetmenine emanet edilmiş. Çok iyi seçim. 

 

FÜTÜRİZM AKIMI 

Fütürizm akımı, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış bir sanat hareketidir. Fütüristler, gelecekteki teknolojik ve sosyal değişmelerin sanatı nasıl etkileyeceğini ve sanatın kendisini nasıl yeniden yapılandırması gerektiğini incelemeye odaklanırlar.

Fütürizm akımı özellikleri arasında gösterilecek birçok unsur vardır. Ancak en basit olarak olarak fütürizm, üç temel ilkeye dayanır: makine, hız ve radikal değişim. Fütüristler, makine çağının insanları ve sanatları nasıl etkileyeceğini düşünmekte, hızın ve radikal değişimin sanatı nasıl yeniden yapılandırabileceğini veya yaratabileceğini önermektedirler. Fütüristler aynı zamanda, sanatın bir araç olarak kullanılabileceğini ve sanatın toplumu ve dünyayı değiştirebileceğini vurgulamaktadır.

Fütürizm, İtalya'da 1909 yılında Filippo Tommaso Marinetti tarafından kurulmuştur. Marinetti, "Manifesto of Futurism" (Fütürizm Bildirisi) adlı yazısıyla fütürizm hareketinin temel ilkelerini tanıtmıştır. Bildiride, makine çağına geçişin insanları ve sanatları nasıl etkileyeceği, hızın ve radikal değişimin sanatı nasıl yeniden yapılandırabileceği veya yaratabileceği vurgulanmıştır.

Öte yandan fütürizm, İtalya'da ilk olarak sanat alanında ortaya çıkmış olsa da, daha sonra tüm Avrupa ve Amerika'da yayılmıştır. Fütürizm, özellikle 1. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında ortaya çıkan birçok sosyal, ekonomik ve politik değişimin etkisi altında ortaya çıkmıştır.

Fütüristik, geleceğe yönelik bir bakış açısını ifade eden ve modern teknoloji ve bilimle ilgili olan kişi veya şeylere denir. Örneğin, fütüristik bir tasarım, modern teknolojik unsurları ve ileriye dönük bir bakış açısını yansıtır. Fütüristik bir kişi ise, geleceğe yönelik bir bakış açısı ve modern teknolojiye olan ilgisi ile tanınabilir.

GÜNÜN SÖZÜ: ANDA KAL