İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, 410. gününde can almaya devam ediyor. Son olarak, İsrail güçlerinin Meşru Beyt Lahiya bölgesindeki hastanenin üçüncü katına düzenlediği saldırı, sağlık altyapısını daha da zor duruma soktu. Bu saldırıyla birlikte, Gazze'deki toplam can kaybı 43 bin 972'ye yükseldi.
Sağlık malzemesi yetersizliği ve zor çalışma şartları insan kaybına neden oluyor
Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye, saldırıdan önce yaptığı açıklamada, hastanede yaşanan dramı dile getirdi. Ebu Safiyye, sağlık malzemelerinin yetersizliğine ve hastane personelinin zor koşullar altında çalışmasına dikkat çekerek, "İsrail'in 45 sağlık personelimizi alıkoyması ve malzeme eksiklikleri nedeniyle her gün birçok hastamızı kaybediyoruz," dedi.
Gazze'nin sağlık sistemi, son derece zorlu şartlar altında hizmet vermeye devam ediyor. Ebu Safiyye, hastaneye giren cerrah ekiplerinin sayısının kısıtlandığını belirterek, "Sağlık malzemeleri ve tıbbi yardım eksikliği nedeniyle her geçen gün durum daha da kötüleşiyor," dedi.
Bir önceki gün, hastanede yoğun bakımda bir hastayı kurtarmaya çalışan doktorlar, İsrail'in hastaneyi bombalaması sonucu bir kez daha büyük bir trajedi yaşadı. Ebu Safiyye, "Bir doktorumuz, İsrail ordusunun hastane yakınındaki evini bombalaması sonucu ailesindeki çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 17 kişiyi kaybetti. Bir başka doktorumuz ise acil serviste çalışırken ailesinden 19 kişiyi kaybetti," şeklinde konuştu.
Hastaneye başvuran hastaların çoğunun, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze'nin kuzeyinde yaşanan yiyecek ve su kıtlığı nedeniyle kötü beslenme sorunları yaşadığı ve özellikle kadınlar ile çocuklardan oluştuğu ifade ediliyor.
Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler göçe zorlanıyor
İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki hastaneye yönelik saldırıları daha önce de tekrarlamıştı. Bu saldırılar, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli nüfusun yerinden edilmesine yönelik İsrail'in daha geniş bir stratejisinin parçası olarak görülüyor.
5 Ekim’de, İsrail ordusunun Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine düzenlediği yoğun hava saldırılarının ardından, 6 Ekim’de kara harekâtı da başlatıldı. Bu saldırıların, daha önce İsrail basınında yer alan "generallerin planı" adı verilen bir stratejinin uygulamaya konulması olduğu iddia ediliyor. Bu plana göre, İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin zorla tahliye edilmesini ve bölgenin boşaltılmasını hedefliyor.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim’de yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya’daki Filistinlilere, bu bölgelerden boşaltılmaları gerektiğini belirterek harita paylaşmıştı. Adraee'nin açıklamalarına göre, bu bölgelerdeki Filistinlilerin, Gazze'nin güneyine, Mevasi bölgesine yerleşmeleri isteniyor. Adraee’nin paylaştığı harita, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland’ın hazırladığı ve Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden zorla göç ettirilmesini öngören "generallerin planına" benzerliğiyle dikkat çekti. Bu plan, bölgenin kuşatılması ve gıda, yakıt ile su gibi temel ihtiyaçların girişine izin verilmemesi gibi adımları içeriyor.