İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, dün Hatemu'l Enbiya Karargahı'nda yaptığı açıklamada, geçmişte gündeme gelen başkent Tahran'ın taşınması planını yeniden ele aldı. Pezeşkiyan, Tahran'ın başkent olarak kalmasının, özellikle ekonomik sebeplerden dolayı artık mümkün olmadığını ifade ederek, "Tahran, pek çok çözülmesi zor sorunla karşı karşıya. Ne kadar çaba sarf etsek de zaman kaybediyoruz. Bu yüzden ülkenin ekonomik ve siyasi merkezini, güneydeki denize yakın bir bölgeye taşımak dışında bir seçeneğimiz kalmadı." dedi.

İran Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı, başkentin taşınmasıyla ilgili süreci takip etmesi için Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in görevlendirildiğini duyurdu. Pezeşkiyan, "Bu mesele göz ardı edilirse, İran'ı çevresel krizler ve diğer büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabiliriz." uyarısında bulundu.

İran'da, başkentin yaklaşık 20 milyonluk nüfusa sahip Tahran'dan başka bir şehre taşınmasıyla ilgili ilk plan, 25 Aralık 2013'te Meclis'te 110 milletvekilinin onayıyla kabul edilmişti. Bu kararın ardından, başkent için en uygun alternatifin belirlenmesi amacıyla bir konsey kurulmuş, ancak bugüne kadar somut bir adım atılamamıştır.

UCM’den Netanyahu ve Gallant Hakkında Tutuklama Emri: Gazze’deki Savaş Suçları ve İnsanlık Suçlarına Hukuki Tepki UCM’den Netanyahu ve Gallant Hakkında Tutuklama Emri: Gazze’deki Savaş Suçları ve İnsanlık Suçlarına Hukuki Tepki

Tahran'ın Ekonomik Durumu

Tahran, İran ekonomisinin belkemiği olarak, ülkedeki ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin merkezi konumundadır. Şehir, aynı zamanda İran’ın en büyük finansal merkezine de ev sahipliği yapmaktadır. İran’ın ihracat, ithalat, sanayi üretimi ve finansal işlemlerinin büyük bir kısmı Tahran üzerinden yapılır. Tahran’da bulunan borsalar, İran’ın ekonomik büyümesinin temel göstergelerinden biridir.

Şehir, aynı zamanda İran’ın en gelişmiş sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmaktadır. Otomotiv, tekstil, petro-kimya ve inşaat sektörleri Tahran ekonomisinin önemli parçalarındandır. Ancak, Tahran’daki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, çevre sorunlarını beraberinde getirmiştir. Hava kirliliği, su kaynaklarının tükenmesi ve trafik yoğunluğu, şehirdeki ekonomik gelişmeyi sınırlayan faktörler arasında yer almaktadır.

Editör: Mert Taner