Kültür Sanat Kaynak: Musa ALİOĞLU 16.04.2024 14:02

"Zamanın Ötesinde" Çocuk Atölyeleri ve "Kabuk" Tiyatro Oyunu

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Çağdaş Drama Derneği iş birliğinde özel bir etkinlik programı hazırladı. Yaratıcı drama tekniklerinin kullanıldığı "Zamanın Ötesinde" başlıklı programda, müzeyi etkileşimli bir şekilde keşfeden çocuklar, aynı gün Atta Festival'in Kabuk oyununu da izleme fırsatı bulacak. 21 Nisan Pazar günü Pera Müzesi'nde gerçekleşecek etkinliklere tüm çocuklar ücretsiz katılabilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan’ı “Zamanın Ötesinde” atölye programı ve Kabuk adlı çocuk oyunu ile kutluyor. Pera Öğrenme ve Çağdaş Drama Derneği iş birliğinde düzenlenen programda, çocukları keşif ve eğlence dolu bir gün bekliyor.

Müzeyi drama ile keşfe çıkan çocuklar kendilerine gelecek için hatıralar tasarlıyor

21 Nisan Pazar günü saat 11.00 – 12.45 arasında eş zamanlı gerçekleşecek atölyelerde, müzenin her bir katını yaratıcı drama yöntemiyle deneyimleyen çocuklar, gezdikleri sergilerin izleyicisi olmakla kalmayıp, serüvenlerine de dahil olacak. Bir tanışma çemberi ile başlayan atölyeler, farklı yaş gruplarından çocukların farklı katlara çıkacakları ve her grubun müzedeki beş katın tamamını deneyimleyeceği şekilde kurgulandı.

7-8 yaş grubuna yönelik Geçmişteki Gelecek atölyesinde, yaratıcı drama yöntemlerini sergi katında deneyimleyen çocuklar, bu oyunlu tecrübenin ardından atölye katına inerek çeşitli malzemelerle gelecekte kendilerine bugünü hatırlatacak bir tasarım yapıyor. 

9-10 yaş grubuna yönelik Burada ve Tam Şu Anda! atölyesi ile 11-12 yaş grubuna yönelik Zamanların Arasında atölyesinin katılımcıları da aynı yöntemi izleyerek önce müzeyi yaratıcı drama yöntemi ile geziyor, ardından kendi “gelecek hatıraları”nı tasarlıyor.

Deniz kabuğunun sesine kulak veren oyun

Pera Müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında aynı gün saat 14.00’te Atta Festival’in Kabuk adlı tiyatro oyununu çocuklarla buluşturacak. İKSV tarafından verilen Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü̈ desteğiyle üretilen oyun, uzak diyarlardan gelen üç kardeşin bir an önce uyuyabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Birbirleriyle kavga etmeye teşne, apayrı karakterdeki kardeşler yorgunluklarını deniz kıyısında rastladıkları dev bir kabukta dindirmeye çalışsa da deniz onları rahat bırakmak niyetinde değildir ve kabuğu verdiği gibi geri alır. Kabuğa ulaşabilmek için yaşadıkları maceralar süresince önce birbirlerini, sonra denizi suçlayan kardeşler, sonunda bir şeyleri suçlamak yerine etraflarına kulak vererek deniz kabuğunun içinde buldukları yankıyı ve müziği birlikte yaratır ve güzel bir uykuya dalar.