Kültür Sanat Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 05.05.2024 06:00 Güncelleme: 29.04.2024 20:51

Hamburg'da Hitler döneminde zulüm gören seks işçileri anılacak

Hamburg, 29 Nisan (Hibya) - Hamburg'un tarihi kırmızı ışık bölgesinde Adolf Hitler döneminde zulme uğrayan seks işçileri, Almanya'nın ikinci kentinde hala seks işçileri ve müşterileri dışında herkese kapalı olan kötü şöhretli bir cadde olan Herbertstraße'de kendi anıtlarına kavuşacak.
Hamburg'da Hitler döneminde zulüm gören seks işçileri anılacak

Planlanan anıt, Naziler döneminde sapık olarak gözaltına alınan St Pauli'li kadınların 'onurlu bir şekilde hatırlanmasını' amaçlıyor.

Hamburg'un tarihi kırmızı ışık bölgesinde Adolf Hitler döneminde zulme uğrayan seks işçileri, Almanya'nın ikinci kentinde hala seks işçileri ve müşterileri dışında herkese kapalı olan kötü şöhretli bir cadde olan Herbertstraße'de kendi anıtlarına kavuşacak.

Çok az insan, hatta bölge sakinleri bile, seks işçilerini utandırmak ve aynı zamanda gizlice ticaretin devam etmesini sağlamak amacıyla “zevk evleri” sırasının etrafına dünyaca ünlü kapıları inşa edenin Naziler olduğunu biliyor.

St Pauli bölge meclisi, Almanya'nın övündüğü tarihi anma kültürünün, “sapıklık” suçlamasıyla gözaltına alınan ve Auschwitz'den zar zor kurtulan Sophie Gotthardt gibi kadınları da kapsayacak şekilde genişletilmesini isteyen kilise liderleri, toplum aktivistleri ve seks endüstrisinde çalışan yerel kadınların çağrısına yanıt verdi.

Organizatörlerin Kasım ayında açılışını yapmayı umdukları anıt, Avrupa'nın dört bir yanındaki şehir ve kasabalarda Holokost kurbanlarını onurlandırmak üzere dikilen küçük pirinç levhalar olan Stolpersteine “tökezleme taşları” örnek alınarak tasarlandı.

İşaret levhası, halen genelev ve seks dükkanlarının bulunduğu hareketli bir caddenin girişinde toprağa gömülecek ve St Pauli'de kaderleri bilinen kadınları hatırlatan QR kodları içerecek.

Der Spiegel'in haberine göre, Mart ve Mayıs 1933 tarihleri arasında Nazi subayları Hamburg'da 3.201 “zina yapan kadını” tutukladı. Bunlardan 814'ü gözaltına alındı.

O dönemde fuhuş ve striptiz eylemleri resmi olarak yasaklanmış olsa da, St Pauli'nin gelişen seks ticaretini kapatmak imkansızdı, bu nedenle yetkililer bunu yoldan geçenlere görünmez kılmakla yetindi.

1930'lu ve 40'lı yıllarda içeride tutulan kadınlar “kadın antisosyal unsurlar” olarak Nazilerin hedefinde kaldı. Birçoğu hapsedildi ve toplama kamplarına sürüldü. Araştırmacılar, diğerlerinin zorla kısırlaştırıldığını ya da intihara sürüklendiğini söylüyor.