Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliği ile düzenlenen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, dördüncü gününde de çeşitli etkinliklerle devam etti.

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali’nde sahneye ilk olarak Kürt müziğinin geleneksel temsilcileri olan dengbejler çıktı. Dengbejler, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan sözlü anlatı geleneğini bugüne taşıyan performanslarıyla izleyicilerin beğenisini kazandı.

Ağıtlar, destanlar ve halk hikayelerinden oluşan ezgileriyle geçmişin izlerini bugüne taşıyan dengbejler, dinleyicilere duygu yüklü anlar yaşattı.

Ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, konuşmasında dengbej kültürünün derinliğine değinerek, şunları söyledi:

“Evdale Zeyne’nin ismini söyleyenler, Kawis Ağa’nın sesini bize getirenler, sesi büküp söz söyleyenler, hoş geldiniz, sefa getirdiniz. ‘Deng’ ses demek, ‘bej’ ise söylemek... Dengbej, sesi, söze dökmek demektir. Denbejler aslında sözlü sanatın şairleridirler çünkü en değme şairler bile bu söz dizilerini yazamazlar. Onlar hem şair hem romancı hem öykücü hem de söyleyici strancılardır. Onlara selam olsun.”

Sahnede yaptığı konuşmanın ardından Başkan Özer, Dengbej Şakiro'nun Helimcane şarkısını söyledi.

Dengbejlerin ardından sahneye çıkan sanatçı Mehmet Öndül ise Esenyurtlularla buluştu.

Bakırköy’de ‘Mahalle Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Bakırköy’de ‘Mahalle Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi

Kaynak: rss