Türkiye'de geliştirilen 3. nesil ana muharebe tankı Altay, ismini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alıyor.
HEDEF SAVUNMADA DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK
Türkiye’nin modern ana muharebe tankı olan ALTAY, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) liderliğinde, 2008 yılında başlayan bir proje ile geliştirilmiştir.
Bu proje, Türkiye'yi dışa bağımlılığı azaltarak modern bir tank üretme yeteneğine kavuşturmayı hedeflemiş ve 2023’te ilk prototiplerinin tamamlanmasıyla bir dizi test aşamasına girdi. İlk seri üretim ise 2024’te başladı. Proje kapsamında üretilen tanklar, özellikle T1, T2 ve T3 olarak farklı modellerle geliştirilmiş; her bir modelde koruma, atış gücü ve teknoloji kapasitesine dair iyileştirmeler yapılmıştır.
ALTAY’IN MENZİLİ NE KADAR?
ALTAY tankının menzili, gelişmiş motor ve yakıt sistemleri sayesinde yaklaşık 450 kilometre. Ayrıca bu tank, Roketsan’ın geliştirdiği reaktif zırh sistemi ve Aselsan’ın Akkor aktif koruma sistemi gibi yerli savunma teknolojileri ile donatıldı. Bu sistemler, tankı güdümlü tanksavar füzelerine karşı etkili bir şekilde koruma özelliğine sahip.
TANK SERİ ÜRETİM AŞAMASINDA
ALTAY tankı için ürettikleri tank motoru hakkında güncel bilgileri paylaşan Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, tank motoru üretme sürecinin büyük bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını, yurt dışından tedarikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yöndeki çalışmaların başladığını aktardı.
Tosyalı; ’’Dünyada bunu 6 veya 7 ülke üretebiliyor. Bunlardan bir tanesi biziz. Biz motorumuzu ürettik. Test merkezinde yoğun testlerden geçiyor. Geçtiğimiz yıl ilk 2 tankımızı verdik. Kara Kuvvetlerimiz onu test ediyor. Bütün test aşamalarından sorunsuz geçti. Şimdi seri üretim aşamasındayız. Ankara'daki tank fabrikası yatırımımız da son hızla devam ediyor. Gelecek senenin sonuna doğru hem tank fabrikamız bütün birimleriyle bitmiş olacak hem de ilk tanklar üretilmiş olarak kuvvetlerimize teslim edilecek."