SU UYUR, DÜŞMAN UYUMAZMIŞ...

Aynur İMRAN 14 Şub 2023

Aynur İMRAN
Tüm Yazıları
Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı yeni provokasyon planı ortaya çıkmış. Bu konu ile alakalı Azerbaycan'ın birçok resmi gazetesi, resmi makamlara istinaden haberler yaydı.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı yeni provokasyon planı ortaya çıkmış. Bu konu ile alakalı Azerbaycan’ın birçok resmi gazetesi, resmi makamlara istinaden haberler yaydı. Zengezur Koridorunun önüne geçmeye çalışan Ermenistan ve İran yetkilileri, özellikle Rusya’nın Türkiye ile yakınlığından rahatsız oldukları için, iki ülke sınırına Avrupa İttifakı Barış güçlerinin de getirilmesi için çalışmalara başlamışlar. Bunun için bölgede çeşitlik provokasyonlar yaparak, hem yeni topraklar işkal etmek, hem de mağdur edebiyatı yaparak ilk saldıranın Azerbaycan olduğunu göstermek niyyetindeler.

Bu konu ile alakalı Azerbaycanlı milletvekilleri de art arda açıklamalarda bulundu. Alınan kesin bilgilere göre Ermenistan, İran’ın SEPAH (İran Devrim Muhafızları Ordusu) özel silahlı gruplarını ülkesine davet ederek Sunik (Ermenistan’da Azerbaycan sınırlarına en yakın ilçe) arazisinde yerleştirmiş. İki ülkenin silahlı kuvvetleri bazı provokasyon tacizler için tatbikatlara başlamışlar. Harekatın başında SEPAH generali var. Azerbaycanlı milletvekili Gudrat Hasanguliyev basına yaptığı açıklamasında, böyle bir tatbikatın yapılmasının zaman olarak tesadüfen seçilmedi vurgusu yapıyor. "Türkiye, büyük kısmında oluşan deprem afetzedeleri ile uğraşırken rövanş yapmak, alabildiğince toprak almak ve asker öldürmek planı yapan karşı taraf aynı zamanda bu operasyonla Zengezur koridoru projesinin de önüne geçmeyi planlıyor".

Konu ile alakalı Rus Haber Ajansları da alarm geçmeye başlamış. Ayrıca geçen hafta İran’ın Ermenistan’daki büyükelçisi Abbas Badahşan Zohuri açıklama yaparak Avrupa İttifakı’nın Barış güçlerinin Ermenistan Azerbaycan sınırında yerleştirilmesin İran’ın sıcak baktığını da açıklamış. "Ermenistan ve İran komşudurlar ve bunun birilerinin bozmasına izin vermeyeceğiz. Ayrıca birileri bazı koridorlarla ilgili fikirlerini de dile getiriyor, İran buna hiçbir şekilde izin vermeyecektir. İran devleti kendisi için sorun yaradan herkese gereken cevabı vermek gücündedir, ama şimdilik soğukbaşlı davranmaya öncelik veriyoruz.

Biz Ermenistan’da gereken destek mesajlarımızı iletmiş bulunmaktayız, hem de çok farklı platformlarda iş birliği yapıyoruz. Hatta bu işbirlklerinden bazıları umuma açık değil, bunlarla ilgili bilgi vermiyoruz. "

Açıklama gayet net... İran hem Zengezur koridoru projesinin önüne geçmek anlamında, hem de Ermenistan’ın hala elinde bulundurduğu toprakları koruyabilmesi, hatta yenilerini ele geçirmesi için her türlü desteğe hazırdır. Bu sebepten de Azerbaycan’ın resmi gazeteleri ülkenin silahlı kuvvetlerinin ve istihbarat kurumlarının teyakkuza geçmiş olduklarını belirtmişler.

Bildiğiniz gibi yakın zamanda Azerbaycan’ın İran’daki büyükelçiliği de hain saldırıya maruz kalmış, "Kalaşnikof"la içeri dalıp büyük bir katliam yapmaya hazırlanan kişi, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilmişti. Saldırı sonrası bir diplomatımız hayatını kaybetmiş, Azerbaycan ise Tahran’daki Büyükelçiliğini kapatma kararı almıştı.

İşte su uyur, düşman uyumazmış. Bizim zor zamanlarımızı bekleyenlere Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri her türlü karşı gelir ve geri püskürtür de, biz bu yapılanları unutur muyuz, bilemedim...