MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Ali Tutuk, “Türkiye’de yiyecek-içecek sektörünün pazar büyüklüğü 2023 yılında 415,55 milyar TL’ye ulaşmıştır. Pazarın gelecek öngörüleri incelendiğinde 2026 yılına kadar 772,4 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir.” dedi.
Sektörün dünya trendlerine uyum sağlaması ve sürdürülebilir büyüme için izlenmesi gereken yol haritasının da sunulduğu raporda “Yiyecek-İçecek Sektörünün Büyüklüğü ve Önemi”, “Tüketici Tercihleri”, “Yerel ve Organik Ürünlerin Yükselişi”, “Pandeminin Etkisi ve Yeni Normlar”, “Dijital Dönüşüm ve Teknolojilerin Kullanımı”, “Dijital Stratejiler”, “Gastronomi Turizmi”, “İstihdam ve Ekonomik Güç”, “Yenilikçi Yaklaşımlar ve Sürdürülebilirlik”, “Devlet Politikaları ve Sektör İş Birlikleri” gibi başlıklar yer aldı.
MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Ali Tutuk, rapor hakkındaki açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye’nin yerel ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü yükseltme amacıyla hazırladığımız bu raporda dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve inovasyon başlıklarını detaylı olarak ele aldık. Türkiye’nin zengin mutfak kültürü ve coğrafi avantajları, gastronomi sektörümüzü dünya çapında önemli bir oyuncu haline getirmek için büyük bir potansiyel sunuyor.
Raporda tüketici davranışlarındaki köklü değişimleri, tarım politikalarının sektöre etkisini, devlet ve özel sektör iş birliklerinin stratejik önemini vurgulanırken, Covid-19 pandemisi ve diğer küresel ekonomik krizlerin etkilerini de derinlemesine analiz ettik.” Ali Tutuk açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yiyecek-içecek sektörünün pazar büyüklüğü 2023 yılında 415,55 milyar TL’ye ulaşmıştır. Pazarın gelecek öngörüleri incelendiğinde 2026 yılına kadar 772,4 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye, coğrafi konumu ve genç nüfusu ile yerel ve uluslararası pazarlarda büyümeye devam etmekte, aynı zamanda dünya mutfak trendlerine uyum sağlayarak rekabet gücünü artırmaktadır.”
Tutuk : “Sürdürülebilir ürünlere ilgi artıyor”
Tüketici talepleri doğrultusunda sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir ürünlere olan ilginin arttığını belirten Ali Tutuk, “Fonksiyonel gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar olarak pandemi sonrası dönemde büyük ilgi görmeye başladı. Bu tür gıdalar, sağlıklı yaşam trendine uygun olarak, tüketici taleplerini karşılıyor ve pazarda önemli bir yer ediniyor. Organik gıdalar, bitki bazlı ürünler ve yerel kaynaklı gıdalar, tüketici talepleri doğrultusunda büyüyen segmentler arasında yerini alıyor” dedi.
Tutuk: “Yerel gıda üreticileri, büyük zincir restoranlara karşı rekabet avantajı elde etmeye başladı”
Yerel ve organik ürünlerin yükselişinin küçük işletmelere büyük fırsatlar sunduğunun altını çizen Ali Tutuk, “Yerel gıda üreticileri, büyük zincir restoranlara karşı rekabet avantajı elde etmeye başladı. Bu eğilim, küçük ölçekli işletmelere hem daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşma fırsatı vermekte” dedi.
Raporda dijital dönüşüm ve teknolojilerin kullanımının işletmelerin operasyonel verimliliğine katkısı ve sosyal medya trendlerinin tüketici davranışlarına etkisi de ele alındı. Turizm sektörünün özellikle gastronomi turizmi ile yiyecek-içecek sektörüne sağladığı katkılara da yer verilen “Yeni Yüzyılda Gastronomi: Yiyecek-İçecek Sektöründe Değişim ve Dönüşüm” raporunda, yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı stratejilerin, sektörde rekabet gücünü korumanın temel unsurları haline geldiği vurgulandı. “Enerji verimliliği, gıda israfının azaltılması, sıfır atık ve sürdürülebilir gıda üretimi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan işletmelere avantaj sağlıyor” şeklinde konuşan MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Ali Tutuk, sürdürülebilirlik odaklı uygulamaların, Türkiye'nin gastronomi markasını güçlendireceğini ve dünya mutfaklarındaki yerini daha da sağlamlaştıracağını belirtti.