İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Büyükçekmece'de Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi 96. yıldönümü Etkinliği

Büyükçekmece'de Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi 96. yıldönümü Etkinliği

Büyükçekmece’nin kültürel mirasına sahip çıkan ve bu konuda çalışmalar yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi 96. Yıldönümü Etkinliğine katıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Büyük Mübadele Derneği’nin düzenlediği etkinlikte konuşma yapan Başkan Dr. Hasan Akgün “İki devletin doğması dünya tarihinde başka bir şeydi. Karşılıklı ilişkileri daha iyi götürmemiz lazım. O nedenle Büyükçekmece Belediyesi’nin üçüncü veya dördüncü kardeş şehri de Selanik’ten geliyor. Bu kardeş şehir ilişkileriyle insanlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı buluşturarak o günkü hikayeleri onların ve buradaki büyüklerden dinlemeye, anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Mimarsinan’da düzenlenen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Zeynel Emre ve Özgür Karabat, Cumhuriyet Halk Partisi Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, İyi Parti Büyükçekmece İlçe Başkanı Fatih Gürakar, Büyükçekmece Garnizon Komutanı Albay Celal Demirkol, Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Temiz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

“İki devletin, dünyanın meselesidir”
Töreni hazırlayan sivil toplum kuruluşları ve ekibine teşekkür eden Başkan Akgün sözlerine şu şekilde devam etti: “30 Ocak 1923 Türk ve Yunan tarihinde bulunduğumuz coğrafyada dünya durdukça unutulmayacak bir dram hikayesidir. Üzerine filmler, destanlar yapıldı. Bu bir tarihi meseledir. 1922 itibariyle iki tane yeni ulus devlet doğmuştur dünya çapında. Bir tanesi Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Bir tanesi de Yunanistan Cumhuriyetidir. O günkü siyasi şartlar, savaş sonrası vuku bulan şartlar iki toplumun yer değiştirmesine gerek duymuş. Bugünkü insan hakları ve demokrasi o gün olsaydı göçe belki de gerek duyulmazdı. Ortadoğu’nun barışı daha çok yaşadığı, insanlarının daha çok mutlu olduğu bir coğrafya bölgesi olurdu. İki devlet arasında karar alınmış, uygulanmış ve çok büyük dramlar yaşanmış. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileriz. Bu bir tarihi meseledir. İki devletin, dünyanın meselesidir. O gün öyleydi bugün böyle olmuştur. Bugün bize düşen görevi de yerine getiriyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *