Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2024 yılı boyunca yürütülen çalışmalara ilişkin raporunu açıkladı. Müdürlük bünyesinde yürütülen çöp, tıbbi atık, moloz, hafriyat, atık pil ve elektronik toplama faaliyetlerinden mıntıka, cami ve pazar yeri temizliklerine kadar sorumluluğu altındaki uygulamalar ayrıntılı olarak vatandaşlarla paylaşıldı.
BAHÇE ATIĞI VE HARFİYAT TEMİZLENDİ
Ayrıca bahçe atığı, moloz ve hafriyatların mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesini sağlayan ekipler toplam 25 bin ton atık topladığına raporda yer verdi. Öte yandan ana arter, cadde ve sokaklarda düzenli olarak yürütülen yıkama işlemi mahalle muhtarları ile koordineli olarak devam ederek sadece ana arterlerde 50 kilometre hat yıkandı.
Yine merkez mahallelerde kurulan pazar yerlerinin haftanın her günü, gün sonunda yol süpürme araçları ve tazyikli su ile yıkanarak kullanıma hazır hale getirildi. Bir yıl boyunca her hafta toplam 56 bin metrekare alan temizlendi.
ÇÖP KONTEYNERLERİ YENİLENDİ
Mahallelerde evsel atıkların düzenli toplanması bakımdan önem arz eden galvaniz çöp konteynerleri vatandaşların taleplerine öncelik verilerek 2024 yılı içinde 720 adedi yenilendi, yeni mahalle olan noktalar da dahil olmak üzere 770 litrelik 301 adet yeni konteyner alımı yapılarak ihtiyaç olan yerlere konuldu. Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2024 yılı içinde merkezde bulunan 118 camide iki tur şeklinde yürüttüğü temizlik çalışmaları kapsamında toplam 312 kez temizlik yaptı. Düzenli temizlik çalışmaları mahalle muhtarları ile görüşülerek yapılan sıralama kapsamında yeni yılda da devam edecek.
SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ'NE UYGUN EĞİTİM
Sıfır Atık Yönetmeliği’ne harfiyen uymaya özen gösteren Temizlik İşleri Müdürlüğü 2024 yılı içinde düzenlenen eğitim çalışmaları kapsamında 821 öğrenciye eğitim verdi, atık toplama araçlarının Kent Bilgi Sistemi’ne işlenmesi çalışmalarını da yürüttü. Ayrıca usulüne uygun bertaraf edilmesi gereken 780 kilogram pil, 880 kilogram elektronik malzeme, 776 ton tıbbi atık, bin 650 kilogram atık ilaç ile 121 ton ambalaj atığı da yıl içinde toplanarak işlendi. 126 ton eski giysi ve tekstil atığı da işlenerek ekonomiye geri kazandırıldı. Ayrıca 58 ton bitkisel atık yağı mevzuata uygun bertaraf eden ekipler, yıl içinde 65 işletmeye ani denetimler düzenleyerek bitkisel atık yağların yönetmeliğe uygun depolanmasını ve geri dönüşüme kazandırılmasını sağladı.