İstanbul Üniversitesi'ne ait Botanik Bahçesi'nin müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmesi için tahliye işlemi başlatılması tepki gösteren CHP'liler ve öğrenciler müftülük önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "İstanbul’un en eski Botanik Bahçesi. Burada türü tükenmekte olan ağaçlar, türü tükenmekte olan çiçekler var. Türkiye’de kaybolmakta olan bitkiler burada canlandırılıp tekrardan doğa ile buluşturuldu. Şu anda bulunduğu yerden söküldüğü anda bu kültürler yok olacak” dedi. Müftülüğün başka yerde bina ihtiyacının karşılanabileceğini, ancak öğrenciler için laboratuvar işlevi gören bahçenin başka yerde bulunamayacağını belirten Şeker, “Çocuklarımızın geleceği için üniversitelerin bu laboratuvarlara ihtiyacı var. Binlerce bitki türü yok edilirken bizim susmamız beklenemez" açıklamasını yaptı.
Bahçeye girişte arbede yaşandı
Basın açıklamasının ardından CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker inceleme yapmak üzere Botanik Bahçesi'ne girdi. Ancak Şeker'in danışmanı Serdar Talu içeri alınmadı. Olayların büyümesi üzerine Şeker, güvenlik görevlilerinin yanına koşarak Talu'nun görevliler tarafından engellenmemesi için müdahalede bulundu. Bu arada polis alanda önlem aldı. Yaşanan kargaşanın ardından bu sefer de CHP'li meclis üyeleri içeride incelemede bulunmak istediğini belirtti. Meclis üyeleri içeri girmelerinin yasal hak olduğunu belirtse de güvenlik görevlileri kapıları kapattı.
Gündeme getireceğiz
İncelemelerin ardından öğrencilere bilgi veren Milletvekili Ali Şeker, "Tahliye periyodunda ısrar ediyorlar. Bu durumu sadece Türkiye'de değil dünya periyodunda gündeme getireceğiz. Dünya biyo çeşitliliğinin bir parçası burası. Burası birilerinin keyfi olarak betona gömeceği bir alan değil. Bu anlayış Topkapı Sarayı'nı da tamamen ranta açar, betona boğar, İstanbul Üniversitesi'ni de otel yapar. Bu kadar kültürüne ihanet eden bir toplululuk olmamamız gerektiğini düşünüyorum. Tahliye sürecini devam ettirmek istiyorlar. Bahçe dursun binalar parça parça gitsin gibi bir mantık var. Öğretim üyelerinin bir kısmı sahip çıkmak için elinden geleni yapıyor ama koltukları için bir şey yapmayanlar da var" ifadelerini kullandı.
Müftülüğü taşısınlar
Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Erwin Ergin Karabulut ise bahçenin 1995 yılında sit alanı ilan edildiğini, parsellerde bulunan ağaç ve bitkilerin tabiat varlıkları olarak tescil edildiğini hatırlatarak, "Her canlının yaşam hakkı vardır. Müftülük canlı değildir, taşınır. Ağaçlar canlıdır yerinde kalır" dedi. Öğrenciler adına konuşan Hande Betül Özsoy da bu binanın laboratuvar ve seralarında gözlemler, deneyler yapan ve ders gören öğrenciler olarak tahliye kararını doğru bulmadıklarını belirtti.
80 yılın birikimi
Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı'nın da içinde yer alan Botanik Bahçesi 1935 yılında hizmete açılmış. Biyoloji eğitimi alan öğrencilerin görsel ve uygulama alanı olarak hizmet veren bahçe turistlerinde uğrak mekânı haline gelmiş. Uzmanlara göre 80 yılın birikimi olan bitkilerin başka bir yere taşınması halinde yaşaması çok zor bir ihtimal. alan 1995 yılında SİTk alanı olarak ilan edilmiş.
LÜTFEN ISRAR ETMEYİN!
Damga'ya konuşan öğrenciler Botanik Bahçesi'nin devredilmesine karşı çıkarak, bu kararda ısrar edilmesi halinde büyük zorluklar yaşayacaklarını ifade ettiler.
Seda Yiğit: Ben Eğitim Fakültesi öğrencisiyim. Fakültemiz Hadımköy'e gönderilmeye çalışılıyor. Biz yapılan her türlü ayrıştırmaya karşıyız. Doğa ile iç içe bir alan neden müftülüğe ayrılır anlamak mümkün değil.
Pelin Yılar: Manzarası ile bütün olarak gördüğüm bir yer. Aynı şekilde kalsın taşınmasın. Taşınması halinde Biyoloji öğrencileri çok zor durumda kalacak. Üniversitelerin ayrılması durumuna karşıyım.
Elif Duru: Burada 5 bine yakın tür var. Burada pratikte çoğu öğrencinin yararlandığı bir alan. Endemik türde bitkilerin taşınması gündemde ama taşınsa da yeni yere adapte olamayacak. Bahçemiz yok olmasın.
Bilgen Esinbaş: 85 yıldan bu yana olan bitkilerle dolu bir ortamdan bahsediyoruz. Biz bitkilerden örnek alıp laboratuvarlarda inceliyoruz. Eğer bu alan öğrencilerin elinden alınırsa çok büyük zorluklar yaşanır
Okunma Süresi: 4 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *