AVRUPA BİRLİĞİ BOZULACAK MI?

Avrupa Birliği konusunda gelen haberlere şaşmamak elde değil. Biliyorsunuz Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın Temmuz ayının başında 6 aylığına Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını devraldı. İşte belki de krizi ateşleyen kıvılcım bu oldu. Çünkü Macaristan Başbakanı Viktor Orban sık sık AB kararlarını veto ediyordu. Ve hala "AB'nin siyasi birliğini zayıflatmakla", "AB yönetimine karşı eleştirel dozu yüksek açıklamalar yapmakla" suçlanıyor. Orban'ın Rusya'ya bakışı da, diğer AB liderlerinden farklı. AB yönetimi ise Macaristan'ı bazen, birlik yasalarını ve mevzuatını uygulamadığı iddialarıyla yaptırımla tehdit ediyor. Ama işte şimdi AB Dönem Başkanı Orbán.

Cuma 19 Temmuz 2024 03:00
DÜNYA ABD BAŞKANLIK TARTIŞMASINA NASIL TEPKİ VERİYOR?

ABD Başkanlık tartışması sonuçlarına dünyanın tepkisi farklı oldu. İşte tartışmadaki bazı önemli noktalar. Bu münazaranın nedenlerinden biri çok kişiye ulaşmak olmuştu. Bu nedenle de televizyon ve sosyal medyada yayınlandı. Nielsen ve CNN'in Cuma günkü haberine göre, Perşembe gecesi Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında merakla beklenen tartışma CNN sunumunu yaklaşık 51,27 milyon kişi izledi.

Pazar 30 Haziran 2024 03:00
MACARİSTAN ÇİN İLE FLÖRT EDİYOR

Biliyorsunuz şu günlerde Avrupa Parlamento seçimleri çok fazla konuşuluyor. Birliği teşkil eden ülkeler görüntüde birbirleriyle iyi geçiniyorlar ama geri planda bir türlü anlaşamıyorlar. Bunlara bir yenisi eklendi. Macaristan'nın Pekin'le dostane ilişkileri Avrupa'nın merkezi Brüksel'inriskten arındırma çabalarına ters düşüyor.

Perşembe 27 Haziran 2024 03:00
NATO ZİRVESİNİN ÖNEMİ

Temmuz 2024'te Washington DC'de yapılacak NATO Zirvesi dünya açısından büyük önem taşıyor. Bu yazımda size bu konudaki düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Bana göre dünyayı ülke olmadan Birleşmiş Milletler nezdinde çalışan 27 örgüt yönetiyor. Dünya Sağlık Örgütü devamlı salgın propagandası yapıp korku salıyor, bazen de salgına karşı korumuyor gibi. Diğer bir yanda IMF, o da Dünya Bankası ve G7 G20 gibi örgütler ile birlikte planlar yapıyor. Davos Toplantıları adeta gelecek ile ilgili yol haritası. Buradan hareketle gelelim Temmuz ayında Washington DC'deyapılacak NATO zirvesine.

Çarşamba 26 Haziran 2024 03:00
DÜNYADA NE OLUYOR?

Bugün yazımın başlığı "Dünyada neler oluyor"... Cevap olarak da neler olmuyor ki? diyebiliriz.

Perşembe 16 Mayıs 2024 03:00
2024'ÜN YENİ MİLYARDERLERİ

Yani kıssadan hisse "ne oldum deme, ne olacağım de". Şaka bir yana kazanılarak hak edilerek helal bir şekilde kazanılmış para ve bu parayı garip gurabba ve ihtiyaç sahipleriyle hayır etmek ve bu parayı yatırımlara harcayarak daha çok kişinin çalışmasını evine para götürebilmesini sağlamak en büyük servettir.

Pazar 05 Mayıs 2024 03:00
AB gençleri koruma planı

Avrupa Birliği gençleri kazanmak için, sınır ötesi diploması oluşturma planını açıkladı. AB, sınırları içinden ve dışından daha fazla genç yeteneği korumak ve çekmek için sınır ötesi lisans, yüksek lisans ve doktora programları oluşturmaya yönelik bir plan hazırladı. AB'nin eğitimden sorumlu komiseri Iliana Ivanova 27 Mart Çarşamba günü Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Vizyonumuz, Avrupa yüksek öğrenimini daha da rekabetçi ve birbirine bağlı hale getirmek ve Avrupa'nın küresel yetenek yarışındaki yerini güvence altına almaktır." dedi.

Pazar 31 Mart 2024 02:30
İSVEÇ NATO'DA

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen yıl mayıs ayında hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın askeri ittifaka katılma taleplerine itiraz etmişti. Hatırlarsınız bu iki ülke Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik talebinde bulunmuştu. Türkiye, Finlandiya'nın başvurusunu nisan ayında onayladı. Ancak, NATO üyesi Macaristan ile birlikte İsveç'i bekleterek, Stockholm'ün Ankara'nın terörist olarak tanımladığı kişilere karşı daha fazla adım atmasını istedi. Verilen sözlere inanılması sonunda 11 Mart 2024 günü NATO'nun 32. üyesi olarak İttifak'a katılan İsveç'in bayrağı, Brüksel'deki karargâhta yerini aldı.

Pazartesi 18 Mart 2024 03:00