VATANDAN ÖTESİ KARABAĞ

Güngör YAVUZASLAN
Karabağ zaferi, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türk dünyasının en büyük zaferidir.

Karabağ zaferi, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türk dünyasının en büyük zaferidir.

Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaşarak geri çekilen Türkler 1922’de büyük taarruz ile ilerlemişler 27 Eylül’de başlayan ve 8 Kasım’da Şuşa’nın kurtarılması ile taçlanan Karabağ Savaşı ile ilerleyiş devam etmektedir. Şuşa’nın Ermenilerden kurtarılması İzmir’in 9 Eylül’de Yunan işgalinden kurtarılması ile aynı anlam derecesinde önemlidir.

30 YILLIK STATÜKOYU 44 GÜNDE YERLE BİR EDEN TÜRK AKLI     

Türk medeniyet tarihine bakıldığında birçok kırılganlıklar vardır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Karabağ savaşı sırasında ordunun ilerleyişini anlatırken “Biz bize dayatılan 30 yıllık statükoyu ortadan kaldırdık” dedi. Gelin bu statüko nasıl dağıtıldı hep birlikte okuyalım..

BAKÜ’DEN O EMİR GELDİ: “VUR EMRİ”

Azerbaycan Türklerinin 44 günlük Karabağ vatan kurtarma mücadelesi.  Devletinin Ermenistan tarafından işgal altında tutulan Karabağ toprakları için kurtarma savaşı, 12 Temmuz 2020 tarihinde Tovuz çevresinde yaşananlar da olduğu gibi Ermenistan’ın Terter’e saldırılarıyla başladı. 27 Eylül, saat 06:00 civarında Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınır hattı boyunca birçok noktaya saldırıda bulundu. Öncekilerin aksine yoğun olarak devam eden çatışmalar sonrasında Ermenistan seferberlik ilan ederken, Azerbaycan sınır hattında ‘savaş hali’ ilan etti, başkent Bakü ve diğer illerde de bazı saatler için sokağa çıkma yasağının başladığını duyurdu. Sınır hattında bulunan Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine Bakü’den beklenen o “Vur Emri” geldi.. Bu 44 günde Azerbaycan Türklerinin Karabağ vatan mücadelesinin hikâyesidir.

27 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve kırk dört günde Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan topraklarının kurtarılması süreci sadece bir milletin özgürlük mücadelesinin ötesinde Kafkasya’da ve Hazar Havzasında dengeleri değiştiren bir süreçtir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı 30 yıllık statükoyu dağıttık derken Türkiye “sahada ve masada” Azerbaycan’ın yanındayız diyerek mücadelede yerini aldı. Ankara ve Bakü âdete “TEK DEVLET” gibi hareket ederek yeni bir stratejiyi ortaya koydu.

ŞUŞA ASLANLARINA

Asla düşmanına boyun eğmeyen

Ölümlerle eğlenen şehitlik dileyen

Al bayrak için can alıp can veren

Azerbaycan’ın yiğit Şuşa Aslanları

Karabağ için yollar bulup dağları aşan

Cabrail’den Fuzuli’ye sınır boylarında duran

Düşmanı tam alnının ortasından vuran

Azerbaycan’ın yiğit Karabağ kahramanları

Dillerin tekbir, ellerin de şanlı bayrak

Vatan yüreklerinde, dualarında HAK

Yol ver zaman ve tarih gelen TÜRK’tür bak

Destanları baştan yazan Azerbaycan evlatları

Ali başkomutan Aliyev dedi ileri ordu

Sardı bak düşmanı şimdi bir korku

Türk askeri yiğit mi yiğit oğuz soylu

Kaldırdı üç renkli bayrağı Şuşa’ya kurdu

Aşık Kerkük’üyüm çalar söylerim

Dedem Korkut sözler bilirim

Kırk dört gün sürdü zafer görürüm

Susmaz dilim kırk dört yıl söylerim

AŞIK KERKÜK-i..