ŞAMPİYONLAR LİGİ 2024- YENİ İSVİÇRE FORMATI

Bora YARGIÇ 19 Ara 2023

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Bugün de sizlere 2024 yılında itibaren artık değişip İsviçre modeli olarak adlandırılan yeni bir format üzerinden oynanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki (UCL) son değişmeler ve güncel durumdan bahsedeceğim.

Geçmişten günümüze uzanan dev futbol ekonomisi ve futbol endüstrisinin geçirdiği evrim ve serüveni, sporun ekonomisi ve sporun finansı ile birlikte değerlendirmeye yazılarımla devam ediyorum. 

Bu dünyanın en büyük ekonomisinde, milyonlarca dolarlık yayın gelirleri, sponsorluk ve reklam anlaşmaları, maç günü gelirleri, futbolcu sözleşmeleri ve etkileşimde bulunduğu yan sektörler ile futbol artık endüstriyel bir iş kolu ve finansına dönüşmüş durumdadır.

Bugün de sizlere 2024 yılında itibaren artık değişip İsviçre modeli olarak adlandırılan yeni bir format üzerinden oynanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki (UCL) son değişmeler ve güncel durumdan bahsedeceğim. 

UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİNE (UCL) YENİ FORMATI 2024 / 2025'TEN İTİBAREN NASIL İŞLEYECEK?

UEFA, Şampiyonlar Ligi UCL'nin yıllar boyunca çok olumlu bir şekilde geliştiğini savunuyor. 

Avrupa futbolunun dünyanın en başarılı ve popüler sporlarından biri olmasının bir nedeni var. 

Dünyanın en büyük ekonomisi olan futbol aslında yerinde saymıyor her gün gelişiyor. 

Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak bilinen ilk müsabakanın 1955 yılında başlamasından bu yana UEFA, oyundaki daha geniş çaplı değişikliklere ayak uydurmak için UEFA Şampiyonlar Ligi'ni sürekli olarak geliştiriyor ve günümüze ve çağa uygun hale getirerek, uyarladığını belirtelim. 

Peki Şampiyonlar Ligi'nde önceki yapılan formata göre neler değişecek?

2024 yılında itibaren Şampiyonlar Ligi'ne 36 kulüp katılacak ve hepsi tek bir büyük lig tablosunda yer alacak. 

2023 bu sezon dahil önceki eski uygulamada, Galatasaray'ın A grubunda yer aldığı bu sezonu hatırlayacak olursak 32 kulüp dörder takımdan oluşan sekiz gruba ayrılıyordu.

Şampiyonlar Ligi turnuva başlangıcında, sezon başlarken önce yine kura çekimi yapılacak, ancak sadece lig aşaması fikstürü oluşturulacak: Her kulüp için dördü evinde, dördü deplasmanda olmak üzere sekiz maç yapılacağını belirtelim.

Aslında, 2024 sezonunda başlayacak bu yeni formatın UEFA, Şampiyonlar Ligi UCL için büyük bir değişiklik olduğunu söylememiz lazım.  

Önceki yıllarda, uzun süredir turnuvada bir grup aşaması vardı, bu 4'lü bir gruba çekildiğiniz ve her iki tarafla da evinizde ve deplasmanda iki kez oynadığınız yer olmaktaydı. 

2023 sezonunda Galatasaray'ın olduğu A grubunu hatırlayalım..

UEFA Şampiyonlar Ligi (UCL) İlk ikiye giren 16 takım ikinci tura, üçüncü olanlar Avrupa Ligi'ne giderken dördüncü olanlar eleniyordu.

Nitekim Galatasaray A grubunda 3. olarak UEFA Avrupa Ligi'ne giderek yoluna devam ediyor.

Grupta 4.takım olan Manchester United ise elendi.

Yeni formata göre takımlar yeni lig aşamasında sekiz maç oynayacak. 

2024 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi’nde (UCL) artık üç rakiple evlerinde ve deplasmanda olmak üzere iki kez oynamayacaklar, bunun yerine sekiz farklı takımla karşılaşacaklar ve bu maçların yarısını evlerinde, yarısını da deplasmanda oynayacaklar.

UEFA Şampiyonlar Ligi artık 36 takımla oynanacak

Mevcut durumda, bu sezon dahil Şampiyonlar Ligi grup aşamasında dörderli sekiz gruba ayrılmış 32 takım yer almaktaydı. 

2024/25 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi’ne (UCL) 36 kulüp katılacak ve böylece dört takım daha Avrupa'nın en iyi kulüplerine karşı mücadele etme fırsatı bulacak. 

Bu 36 kulüp, tüm 36 rakip kulübün birlikte sıralandığı tek bir lig müsabakasına katılacağını ilave edelim. 

2024 / 2025 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi yeni formatta artık futbola gönül vermiş takım taraftarları tutmuş oldukları takımlarının 4'ü kendi sahasında, 4'ü deplasmanda olmak üzere 8 farklı takımla oynayacağını görecekler.

Bu durum, takımlarının tüm turnuva boyunca sadece 3 farklı takımla oynadığını gören birçok taraftar için daha fazla heyecan yaratacak. 

Örneğin bu sezon Galatasaray'ın katıldığı A grubunda taraftarlar;

Bayern Munih-Manchester United-FC Kopenhag takımlarını Şampiyonlar Ligi’nde izleme fırsatı bulmuştu.

Sekiz farklı rakibi belirlemek için, takımlar başlangıçta dört sıralama potasında sıralanacaktır. 

Her takım daha sonra bu potaların her birinden iki rakiple oynayacak şekilde kura çekecek ve her potadan bir takıma karşı bir maçı evinde, bir maçı da deplasmanda oynayacak.

Ligi ilk sekiz sırada bitiren takımlar otomatik olarak 16. ikinci tura yükselirken, 9 ila 24. sırada bitiren takımlar iki ayaklı eleme aşaması play-off'unda yarışarak son 16'ya kalmayı garantileyecek.

Ligi 25. veya daha alt sırada bitiren takımlar ise UEFA Avrupa Ligi'ne katılamadan elenecek.

FUTBOLA GÖNÜL VEREN MİLYONLAR İÇİN YENİ FORMAT NE ANLAMA GELİYOR?

Bir futbol takımının en önemli oyuncusu şüphesiz ona gönül veren taraftarları. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yeni formatın tüm kulüpler için taraftarlara fayda sağlayacağı düşüncesinde. 

Şöyle açıklayalım;

Yeni lig formatı her müsabakada daha fazla Avrupa takımını içerecek. 

Yani Avrupa'nın en büyük sahnesinde yeteneklerini sergileyen daha fazla kulüp olacak. 

Bu sayede taraftarlar sadece elit Avrupa maçlarını izlemekle kalmayacak, aynı zamanda bu maçları müsabakanın erken safhalarında da izleyebilecekler.

Yeni format, tüm takımlar arasında daha iyi bir rekabet dengesi getirecek ve her takımın lig aşaması boyunca benzer rekabet seviyesindeki rakiplerle oynamasına olanak sağlayacaktır. 

Her kulüp eleme aşamalarından önce 8 farklı takımla karşılaşacağı için bu nokta çok önemli. 

Böylece, tüm takımlar farklı kalitede rakiplerle oynayacağı için 2023 Şampiyonlar Ligi’nde de  (UCL) sıkça duyduğumuz "ölüm grubu" ortadan kalkacak.

Artık Şampiyonlar Ligi’nde her maç daha da önemli. 

Yeni lig formatı, son maç gününe kadar her sonucun bir takımın konumunu önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahip olmasını sağlayacağını ilave edelim.