Vakıf Katılım web

MOSKOVA GÖRÜŞMELERİNİN ŞİFRELERİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Moskova görüşmesi bir güvenlik ve askeri diplomasi formatında oldu.

Moskova görüşmesi bir güvenlik ve askeri diplomasi formatında oldu. Suriye Türkiye arasında değil Rusya’nın da olduğu üçlü formatta gerçekleşti. İkincisi görüşme için tarih belirlendi. Ortak terörle mücadele görüşü benimsendi.

SURİYE İÇİN 3’LÜ GÜVENLİK MASASI KURULDU

Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye Savunma Bakanı ve Suriye İstihbarat Başkanı ile Moskova’da görüşmesinin yansımaları.

ORTADA DURAN FIRSAT VE RİSKLER

Ankara ve Şam arasında yeni bir Moskova süreci başladı. 

1 -PKK/YPG ile mücadele,

2-Geçici koruma altındaki Suriyelilerin Suriye’ye dönüşü,

3- PKK’ya yönelik yapılacak operasyonlarda istenmeyen karşılaşmaların önlenmesi

4-PKK’nın doğrudan erişimi olan yerlerde etnik temizlik yapmasına engel olunması, bölgenin demografik yapısının PKK yönünde bozulmasının önlenmesi.

5- Siyasi süreç (Cenevre ve Astana) ve insani yardımların düzenli bir biçimde sahaya ulaşması. Siyasi süreç BMGK 2254 kararına çerçevesinde çözülmesi. Hulusi Akar atıfta bulunarak Türkiye’nin masadaki pozisyonunu net olarak ortaya koydu.

ABD-PKK BLOĞUNA KARŞI MOSKOVA 3’LÜSÜ MÜ?

Ankara ve Şam arasında yeni bir Moskova süreci başladı artık. Diplomasinin daha fazla konuşulduğu bir dönem başladı. Avrupa ülkeleri ile ABD’nin Türkiye’yi değil de Suriye PKK’sı ile hareket etmesi, NATO üyesi bir ülkeyi ötekileştirmesi, yalnızlaştırması sonucu bu yeni durum ortaya çıktı. Rusya’nın sadece Suriye sahasında değil bölgede Türkiye’yi yanına çekme diplomasisinin yansımaları yaşanmaya devam ediyor.

 İLK ÖNCELİK TERÖRLE MÜCADELE

Elbette bu tür görüşmeler sert geçer. 11 yıldır sorunlar yaşayan iki ülke üçüncü bir ülkenin başkentinde masaya oturuyorsa konuşulacak çok konu var. Türkiye bir kez daha Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını tanıdığını yineledi. Karşılıklı beklentiler ve görüşme formatı belirlendi. 2023 Suriye başlığının sıcak geçeceği sahanın değil daha çok masanın konuşulacağı bir yıl olacak.. Esad-Erdoğan görüşmesi daha çok erken ama Çavuşoğlu, Lavrov, Faysal Mikdad üçlü dışişleri görüşmesi gündemde. Bazen diplomasi sadede diplomasi değildir..