KUVEYT'TEN TÜRKİYE'YE BAKMAK

Güngör YAVUZASLAN
Katar'daki Dünya Kupası gündemde iken bizim yolumuz Kuveyt'e düştü. Kuveyt'te 4 milyon 500 bin insan yaşamasına rağmen kendi vatandaşı 1 milyon 500 bin civarında.

Katar’daki Dünya Kupası gündemde iken bizim yolumuz Kuveyt’e düştü. Kuveyt’te 4 milyon 500 bin insan yaşamasına rağmen kendi vatandaşı 1 milyon 500 bin civarında. Türkiye ve Kuveyt örnek teşkil eden ilişkilere sahip iki ülke. 2022 yılının 9. ayı itibariyle ülkeden 417 bin Kuveytli Türkiye’ye turistik amaçlı ziyarette bulunmuş durumda. Kuveytliler Türkiye’de standartı yüksek turizm hizmetlerini tercih ediyorlar. Karadeniz ve Ege sahilleri olmazsa olmazları. Şimdiden yılbaşı için birçok rezervasyon yapılmış durumda.

Tuba Nur Sönmez Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi.1 Temmuz tarihinde göreve başlayan büyükelçimiz bizi güler yüzüyle karşılıyor. Türk Dışişleri bünyesinde en fazla kadın bürokrat barındıran kurum durumunda. Bunlardan ikisi büyükelçi olarak Bahreyn ve Kuveyt’te görev yapıyor. Türkiye ve Kuveyt ortak tarihe, örnek gösterilen diplomatik ilişkilere, halklar arasında güçlü bağlara sahip iki ülke. Kuveyt’te 1971’den itibaren Türkiye diplomatik temsilcilik açmış durumda. Kuveyt City’i gezerken Türk olduğumuzu anladıklarında gelip bizle konuşuyorlar ve Türk dizilerinden söz ediyorlar. Elbette Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dillerinden düşmüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah döneminde artan ilişkiler dikkat çekiyor. Örneğin Kuveytliler pandemi öncesinde ve sonrasında, hatta salgın boyunca Türkiye’ye gelmeye devam ettiler. Hem ziyaretler hem de Türk dizilerinin etkisiyle, Kuveytliler ve Kuveyt’te yerleşik yabancılar Türkçe öğrenimine yoğunlaşmış durumdalar. Bu sokağa da yansımış durumda bizi mutlaka birkaç Türkçe kelime ile selamlıyorlar. Kuveyt Türk Okulu yıllardır aktif şekilde eğitim veriyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin faaliyete geçmesi Kuveyt’te yaşayan insanlar tarafından bekleniyor.

Ülkede Türk firmaları alt yapı ve inşaat alanında ön plana çıksa da Türkiye’nin stratejisi Kuveyt’ten ülkemize yapılan doğrudan yatırımları artırmaya, Kuveyt’te bugüne kadar gerçekleşen büyük ve prestijli projelerin devamı ve artırılması yönünde. Kuveyt’te birçok Türk firması tarafından yapılan çalışmalar hala devam ediyor. 2021 yılı rakamları ile ikili ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 31,5 artarak 801 milyon dolara yükseldi. 2022 yılında beklentiler 1 milyar dolar civarında. Türkiye’den Kuveyt’e yumurta, altın ve mücevherat, halı, canlı koyun, deniz taşıtları, dondurulmuş tavuk ürünleri, motorlu taşıtlar, sigaralar, levrek, demir ve çelikten inşaat malzemesi, kadın giyim, mobilya ve mermer ürünleri ihraç edilirken Kuveyt’ten Türkiye’ye ağırlıklı olarak petrokimya ürünleri gelmekte.

YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Türkiye’de üniversite eğitimi alan Kuveytli öğrenci sayısı diğer Arap ülkelerine göre düşük düzeyde. Türk üniversitelerinin Kuveyt'te yeterince tanınmaması buna bir etken. Özellikle Kuveyt makamları tarafından akredite edilen Türk üniversitelerin sayısının artırılması ile Kuveytli öğrenci sayısı artırılabilir. Büyükelçiliğimizin çalışmaları ile Kuveyt Yüksek Öğrenim Bakanlığıyla yapılan çalışmalar ile Türkiye’nin sağladığı Türkiye burslarına da hem Kuveytli hem Kuveyt'te yaşayan yabancı ülke vatandaşı öğrencilerin ilgisi sağlanmış durumda. Yine Kuveyt hükümetinin Türk öğrencilere tahsis ettiği Arapça dil burslarını artış var. Türk öğrenciler için lisans bursları da tahsis edilmesi hususunda Kuveyt Üniversitesi ile mutabakat yapılmış durumda.

Körfez’de elbette futbol heyecanı var.. Ama Kuveyt’in sakin insanları ve huzurlu iklimi ile sizi bekliyor…