ELONLAR DA HATA YAPAR…

Aslı SERTDEMİR 04 Kas 2023

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Adam, Şeyma Subaşı gibi… Ne yapıyor ediyor, yine kendinden söz ettiriyor.

Adam, Şeyma Subaşı gibi… Ne yapıyor ediyor, yine kendinden söz ettiriyor. Tabi ki Elon Musk’tan söz ediyorum… Elon, Twitter'ı aldığı günden beri birçok değişiklik yaptı. Adını değiştirdi, logosunu değiştirdi. Uygulamaya yeni özellikler, paralı işlemler koydu. Fakat bir türlü tatmin olmadı. Aldığı her yeni kararla, canım Twitter'ı adım adım yok ediyordu. Aldığı bu son kararla, ölüm ilanını da vermiş oldu. Hadi hepimizin başı sağ olsun. Elon Musk şimdi de “X” uygulamasını flört ve dijital banka yapma yolunda ilerliyormuş. Sanki flört etmek isteyenler X'de edemiyor, bir de bunu legalleştiriyor. Ortalık zaten zibil gibi çiftleşme uygulamaları ile dolu, bir X eksik kalmıştı, o da oluyor. Hayır anlamadığım şey madem bu kadar beğenmiyordu, neden aldı? Kafasında bambaşka bir uygulama vardı, neden kendine yeni bir platform yaratmadı? Ne istedi bizim Twitterımızdan bütün altyapısını, kimliğini, gerçek kullanıcılarını yok etti.Milyar dolarlık adamla zeka yarıştıracak değilim ama... Elon Musk bu defa faka bastı. Twitter'ı aldı, eline yüzüne bulaştırdı.

Yine gözümüz yükseklerde…

Dünyaca ünlü ABD'li aktris Scarlett Johansson, X'de yayınlanan bir reklamda, sahte görüntüsü ve sesinin kullanılması sebebiyle, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar adlı yapay zeka uygulamasına dava açmış.  Ben bu habere hiiiçç şaşırmadım… Yakın bir tarihte Tom Hanks de benzer bir durumla ilgili dava açmıştı. Daha çookk davalar açılacak. Benim esas şaşkınlığım Scarlette’in dava açtığı şirketin, İstanbul merkezli bir Türk firması çıkması. Convert Software adındaki bu firma, geçen yıl mayıs ayında 10 bin TL sermaye ile kurulmuş.  Ve daha 1. yılında Hollywood’a gözünü dikmiş. İşin Aslı astarı; çok zeki ve üretken bir toplumuz da legal yollar bizimkilerde alerji yapıyor. 

Bir asır

Cumhuriyet Bayramı, benim için çok önemli ve anlamlı bir gün. Çünkü o gün, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferle sonuçlandığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu, Atatürk’ün bize en büyük armağanını verdiği gün.Bu yıl, Cumhuriyet Bayramı’nın yüzüncü yılını kutladık. Ben bu coşkuyu Bodrum Gümüşlük’te yaşadım. Yurdumun her yerinde olduğu gibi Gümüşlük’te de bayram kutlamaları çok renkliydi. Her yerde bayraklar, flamalar, posterler vardı. Binlerce insan ender rastlanır bir coşkuyla, o gün sokaklardaydı. Kimi araçlarıyla konvoy yaparak korna çaldı, kimi ellerinde meşalelerle sloganlar attı, kimi de marşlar söyleyerek dans etti. Ayrıca Gümüşlük’te pek çok etkinlik de vardı. Belediye tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Yürüyüşü"nde binlerce kişi Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla yürüdü. Gümüşlük Meydanı’nda ise “Cumhuriyet Konseri” vardı. Konserde Zeynep Bastık, Haluk Levent ve Athena sahne aldı. Sanatçılar hem kendi şarkılarını hem de Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Gece muhteşem bir havai fişek gösterisi de yapıldı.Bu coşkuyu gördüğüm, yaşadığım için çok mutluyum. Bu ülkenin evladı olduğum için çok gururluyum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Ne mutlu Türküm diyene!