BU ŞARKI DİZİLERİN CAN SİMİDİ

Micheal KUYUCU 10 Ara 2023

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Son birkaç yıldır Nilüfer'in "Son Arzum" adlı şarkısını çok duyar olduk. Bilmem farkında mısınız ama bu şarkı Türk dizi tarihinin en çok kullanılan şarkısı oldu.

Son birkaç yıldır Nilüfer’in “Son Arzum” adlı şarkısını çok duyar olduk. Bilmem farkında mısınız ama bu şarkı Türk dizi tarihinin en çok kullanılan şarkısı oldu.

Nilüfer’in 1976 yılında yayınlanan “Selam Söyle” adlı plağında yer alan “Selam Söyle” sözleri Ülkü Aker tarafından yazılan bir aranjman. O dönem moda yabancı şarkılara yazılan Türkçe sözlerden oluşan şarkıları seslendirmekti. Bu şarkılara aranjman denirdi. O dönemin en popüler şarkı sözü yazarları Ülkü Aker, Fikret Şeneş, Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu ya yurt dışından edindikleri plaklarda yer alan şarkılara ya da yabancı radyolardan dinledikleri şarkılara Türkçe sözler yazar bu şarkıları dönemin popüler yorumcularına söyletirlerdi. Yetmişler Türk popunda bu tür aranjmanların fazla olduğu bir dönemdir. Çok güzel romantik tabiri yerindeyse baba şarkılar çıkmıştır o dönem. Bana sorarsanız Türk popunun en iyi 100 şarkısının en az yüzde ellisi bu aranjmanlardan oluşur. Hala severek dinlediğimiz, hala duygularımızı heyecanlandıran zamansız şarkılar olmuştur bu aranjmanlar. 

Zamansız bir şarkı

Bu zamansızlığın en somut örneklerinden biri de Nilüfer’in “Son Arzum” adlı şarkısıdır. Nilüfer bu şarkıyı Ülkü Aker’in sözleri ve Onno Tunç’un düzenlemesi ile ilk seslendirdiğinde şarkı başarılı olmuş ama öyle ortalığı yıkmamış. Romantik bir Nilüfer klasiği olmayı başarmış ama şarkı seksenli ve doksanlı yıllarda unutulmuş. Derken 2000’li yıllarda bir şeyler oldu ve bu şarkı yeniden gündeme geldi. Hem de bu sefer öyle bir gündeme geldi ki şarkı otuz yıl sonra adeta yeniden doğdu.

Dizilerin patlattığı şarkı

“Son Arzum” şarkısının tekrar gündeme gelmesinde dizi sektörünün rolü çok büyük oldu. Şarkıyı ilk Kanal D’de yayınlanan “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisi 55.bölümünde kullandı. Daha sonra “Çemberimde Gül Oya” dizisi bir final görüntüsünde yayınladı. Çukur dizisi 69. Bölümde, İstanbullu Gelin dizisi 14.bölümünde bu şarkıyı kulandı.

Sekiz yıl önce ATV’de yayınlanan Paramparça adlı dizide Defne Samyeli’nin yorumu ile dinledik “Son Arzum” şarkısını. Şarkıyı 2022 yılında Kanal D’ye yayınlanan Yargı adlı dizide Ceylin ile Ilgaz’ın aşkının anlatıldığı bir sahnede yine dinledik. 

Bunlar benim yakaladıklarım kim bilir daha kaç dizide, kaç filmde kullanıldı bu şarkı. Yapımcıların ve senaristlerin Son Arzum şarkısına duyduğu ilgi çok haklı bir ilgi. Öylesine bir büyü var ki bu şarkıda o an içinde bulunduğunuz ortamdan sizi alıyor ve başka bir ortama, duygu dolu bir dünyaya götürüyor. 

Şarkı öylesine unutulmuştu ki Nilüfer bile şarkıyı konser repertuvarından çıkartmıştı ama diziler şarkıya öylesine bir ivme verdi ki Nilüfer geçen yaz verdiği Harbiye Açık Hava Konserinde şarkısı seslendirdiği sırada “bu şarkı yeniden gündeme geldiği için mutluyum” demişti. Son Arzum an itibariyle Spotify’da Nilüfer’in en çok dinlenen şarkısı. Spotify’da 78 milyon kez dinlenen şarkı Nilüfer’in yayınladığı tüm klasiklerin önüne geçti. Yani “Geceler”, “Yemin Ettim” gibi Kayahan klasiklerinin de önüne geçmiş.

Şarkı bu başarıyı hak ediyor mu? Evet hem de fazlasıyla. Ülkü Aker müthiş yazmış, öyle ahım şahım bir düzenlemesi yok hatta Onno Tunç’un en sıradan düzenlemelerinden biri diyebilirim ama Nilüfer genç yaşında 1976 yılında öyle bir seslendirmiş ki şarkıyı o yorum 47 sene geçmesine rağmen hala taze ve hale insan üstü bir yorum. Nilüfer bu şarkıyı olağanüstü bir biçimde yorumlamış. Üstelik bu şarkıyı seslendirdiği sırada 21 yaşında genç bir kızdı. Öyle kolay kolay çıkmaz o duygular kalpten Nilüfer’in bu olağanüstü yorumunu mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim.

Dizilerin müziğe etkisinin en güzel örneği

Bu şarkı Türkiye müzik endüstrisi adına çok önemli bir şarkı çünkü bu şarkı TV dizileri tarihinde en çok kullanılan şarkı olma özelliğine sahip. Bu şarkı dizi endüstrisi ve televizyon mecrası sayesinde nerdeyse kırk yıl sonra zirveye çıkan bir şarkı. Dizilerin müzik endüstrisi üzerindeki etkisinin de en somut örneklerinden biri. Emin olun dizilerin bu etkisini Türkiye’de yayın yapan tüm radyolar birleşse ve şarkıyı aynı anda yayınlasa bile yakalayamaz.

Son bir ekleme daha yapmak istiyorum. Son Arzum şarkısını geçtiğimiz yıl Türk popunun genç yeteneklerinden biri olan Selin’de cover’ladı. Selin’in de yorumunu dinleyin o da müthiş bir performans sergilemiş. Selin de geleceği parlak yorumcularından biri eminim şansı yaver giderse o da çok iyi yerlere gelecektir.  

Melike Şahin’e yapılanlar artık ayıp oldu

Müzik ve medya dünyasında saçma sapan şeyler olmaya devam ediyor. Hala linç kültürü devam ediyor ve hala insanlar bu linç kültürüne maruz kalıyor ve maalesef bunları da yapanlar kraldan çok kralcı olanlar.

Bu linç kültürünün kısa bir süre önce Melike Şahin adlı sanatçıda gördük. Öğretmenler Günü’nde konserine çıkmayan ve konserin olduğu yerde rüzgâr olduğunu söyleyen bu nedenle de konserine çıkmayan Melike Şahin’i bu davranışından dolayı yerin dibine batırdılar. Bu konuyu eminim çoğunuz biliyorsunuz. Melike Şahin konsere çıkmadığı için az kalsın vatan haini ilan edilecekti. Sistem onu diri diri gömdü. Neymiş, öğretmenleri ayakta bekletmiş – miş-  de bilmen ne de bilmem ne…. Zerre umursamadım hatta takmadım. 

Niye biliyor musunuz? Çünkü öğretmenlerin sorunları bunlar olamaz. Öğretmenler düşük maaşlarla ay sonunu zor bulurken, özel okulların vahşi kapitalist uygulamaları altında ezilirken, pazarda ya da markette ucuza file doldurmak için ayakta beklerken her şey unutuldu öğretmenlerin Melike Şahin’in konserinde ayakta bekletilmesi mi dert oldu? Yemeyin beni efendiler.

Vasiyet albümünden neden çıkarttınız?

Bu saçma muhabbet geçtiğimiz günlerde devam etti ve Melike Şahin Atatürk için hazırlanan anma albümünden kovuldu. Pek çok başarılı proje albümlere imza atan prodüktörlerden biri olan Murat Yıldırım, Atatürk için, onun sevdiği şarkılardan oluşan bir anma proje albümü hazırlıyor. 

Albümde Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği dokuz eseri dokuz farklı şarkıcı seslendirecek. Bu dokuz şarkıcıdan biri de Melike Şahin olacaktı. Yıldırım, Melike Şahin’i o öğretmenler günü konseri vakasında yaşadıklarından sonra “Öğretmenlere saygısı olmayan birinin, Başöğretmen Atatürk’ün albümünde yeri yok.” diyerek albümde çıkarttı.

Atatürk olsa bunu yapmazdı! 

Atatürk’ün anmak için hazırlanan “Vasiyet” adlı albümünden Melike Şahin’in çıkartılması son zamanlarda duyduğum saçma olaydan biri. Melike’yi tanımam etmem, yanımdan geçse tanımam, son yayınladığı “Diva Yorgun” şarkısını da hiç beğenmedim ama iyi bir ses iyi bir yorumcu ve yetenekli olduğuna inandığım bir solist. Ben adım gibi eminim Atatürk yaşasaydı o da böyle bir şeyi tasvip etmezdi. Mustafa Kemal Atatürk hoşgörülü, müzakereyi seven ve affedici bir insandı. O yaşasaydı Melike Şahin’i bu projeden çıkmasına asla izin vermezdi, bundan adım gibi eminim. 

Bu olayda benim tepkim neye biliyor musunuz?  Bir başka şeye kızıp onu bir başka olaya yansıtmak. Bir olayda yaşanan bir konuyu uzatıp popülist bir zihniyetle bir başka olaya malzeme yapmak ve üstünden reklam yapmak. Bunlar çok gereksiz ve anlamsız hareketler. 

Ben Melike Şahin’in Atatürk’ü anma proje albümü “Vasiyet”ten çıkartılmasını hiç doğru bulmadım. Tamamen popülist ve tribüne yönelik bir hareket. Böyle yapa yapa insanları küstürüyoruz, insanları kaybediyoruz ve yeteneklerin hak ettiği yerlere gelmesinin önünü kesiyoruz. Dilerim Murat Yıldırım bu kararından vazgeçer ve Melike Şahin bu albümde yer alır.