​AMATÖR LİGİN SORUNLARI - ARDAHANSPOR

Bora YARGIÇ 12 Ara 2023

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Profesyonel liglerde 126 takım mücadele ediyorken, amatörden profesyonele geçiş için Bölgesel Amatör Ligler kurulmuştur.

Türkiye'de gerek profesyonel futbol ligleri 4 kademe şeklinde Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig şeklinde oynanmaktadır. 

Profesyonel liglerde 126 takım mücadele ediyorken, amatörden profesyonele geçiş için Bölgesel Amatör Ligler kurulmuştur.

Gerek profesyonel futbol liglerinde, gerekse Bölgesel Amatör Liglerde hem sportif başarı için futbol takımları arasındaki rekabet devam ederken hem de bu sportif başarıyı sağlayabilmek için finansal ve sürdürülebilir başarı arayışı tüm hızıyla devam ediyor. 

Hafta sonu Bölgesel Amatör Ligi 10. grupta mücadele eden "Palandöken Belediyesi Spor - Serhat Ardahanspor " maçını izlemek için Erzurum'daydım.

Maç 2-1 Serhat Ardahanspor'un galibiyetiyle sonuçlandı. 13 takımın mücadele ettiği Bölgesel Amatör Ligin 10. grubunda puan durumuna bakacak olursak Çayeli Spor 21 puanla lider, Ardahanspor 19 puanla ikinci olarak sıralanıyor. 

Hem Ardahanspor Başkan ve yöneticileri ile değerlendirme yaparak hem de Bölgesel Amatör Futbol Liginde mücadele eden takımların sorunları hakkında izlenim ve değerlendirmelerimi bu yazımda paylaşıyorum. 

Türkiye'de Bölgesel Amatör Futbol Ligi (BAL Ligi)

Bölgesel Amatör Lig (BAL), Türkiye'de futbolun alt liglerinden biridir. 

Genellikle amatör takımların katıldığı bu lig, Türkiye'nin farklı bölgelerinden takımların mücadele ettiği bir yapıya sahiptir. BAL, Türk futbolunda alt liglerin en üst seviyesini oluşturur ve 4. lig konumundadır.

Bölgesel Amatör Futbol Liginin bazı özelliklerine değinelim; 

Bölgesel Katılım: Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen amatör takımların katıldığı bir ligdir. Bu bölgeler genellikle coğrafi olarak belirlenmiştir.

Amatör Takımların Rekabeti: Bölgesel Amatör Futbol Ligi, profesyonel liglerden farklı olarak amatör seviyede faaliyet gösterir. Bu ligde yer alan takımlar genellikle amatör lig seviyesinde yer alan kulüplerdir.

Üst Liglere Yükselme Fırsatı: Bölgesel Amatör Futbol Liginde başarılı olan takımlar, üst liglere yükselme şansı elde ederler. Bu yükselme genellikle profesyonel liglerin alt kademesi olan TFF 3. Lig'e çıkmak anlamına gelir.

Sporcu Gelişimi ve Takım Oyunu: Bölgesel Amatör Futbol Ligi, genç futbolcuların yetişmesine katkı sağlayabilir. Amatör ligler genellikle genç yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için önemli bir platform sunabilir.

Bölgesel Amatör Futbol Liginin (BAL) ekonomik ve yönetimsel sorunları 

Hafta sonu Erzurum'da izlediğim Bölgesel Amatör Ligi futbol karşılaşmasında ve Ardahanspor yöneticileri ile görüşmelerimde bu ligde mücadele eden takımlarda öncelikle en büyük sorun ve zorlulukları sıralayacak olursam; 

-Maddi ve finansal yetersizlik,

-Gelir yaratamama, sponsor bulmaya yönelik sıkıntılar,

-Artan gider harcamalarını karşılayamama,

-Yeterli destek ve yardımı alamama,

-O ilin, ilçenin, semtin amatör futbol takımlarına bölgenin önde gelen iş insanlarından yeterli destek ve katkının gösterilmemesi, 

-Bölge takımlarına kamu ve yerel idarelerden yeterli katkı ve desteğin sağlanamaması,

-Bölgesel lobicilik ve teşvik sorunları,

Şimdi başlıkları detaylandıralım..

-Maddi ve finansal yetersizlikler - sorunlar:

Amatör kelimesi anlam açısından herhangi bir ödül ve başarı amacı gütmemesine rağmen günümüzde bir nevi gizli profesyonel olarak tanımlanmaktadır. 

Ancak yine de yapılan yatırımlar ve destekler konusunda gerek medya gerekse kamuoyu talebi açısından profesyonel spor dallarına göre oldukça geride kalmıştır.

Eğer o amatör futbol takımının arkasında finansal destek sağlayabilecek güçlü bir sponsor veya herhangi bir belediye veya yerel idareden finanse edilmiyorsa hem gelir yaratamamanın verdiği sıkıntıları, hem tesis, futbolcu ücretleri, personel desteği, maçta giyecekleri malzemenin temininde bile çok büyük zorluklar ve güçlüklerle karşılaşılıyor ve ayakta kalmakta güçlük çekiyorlar.

Bölgesel Amatör Liginde (BAL) mücadele eden takımların bazıları maddi imkansızlıklar nedeniyle ligden çekilme kararı bile alabiliyor. 

Mali Destek ve sponsorluk bulamama durumunda Amatör liglerde genellikle mali sıkıntılar çekilmesi ve ayakta duramama gibi sorunlara yol açıyor.  Yeterli sponsorluk bulamama veya bütçe eksikliği gibi durumlar liglerin sürdürülebilirliğini etkiliyor. 

Amatör kulüplerin bulunduğu bölge ve o takımın hedeflerine göre bütçe ve finasmanda o oranda farklılaşıyor.

Maç başı ücret veren amatör futbol kulüpleri olduğu gibi yüksek tutarda ücret ödeyen amatör futbol kulüpleri de olabiliyor. Bu da sezon içinde yapılan harcama ve giderleri o oranda artıran bir gider unsuru olarak takımlarda borçlanmaya sebebiyet verebiliyor. 

Yazılarımda ve katıldığım seminer ve panellerde sıklıkla dile getirdiğim; sportif başarı gelmeden sürdürülebilir bir finansal başarının sağlanması futbol ekonomisinde ne yazıkki mümkün olmuyor.

Yönetim ve altyapı sorunları: 

Bölgesel Amatör Liginde kulüpler genellikle amatör seviyede olduğu için yönetim ve altyapı konularında zorluklar yaşıyor. 

Bu ligde yer alan kulüpler, yönetimlerini geliştirmek ve altyapılarını güçlendirmek için çaba göstermeli ancak bu seferde finansal yetersizlikler önlerinde bu çabayı körüklüyor. 

Amatör liglerin yönetimi genellikle gönüllü yöneticiler ve o bölgenin ilin, ilçenin veya semtin sakinleri tarafından yapılıyor ve bu durum bazen etkin bir yönetim sağlanmasını zorlaştırabilir. İdari eksiklikler, düzenleme konularında sorunlar sık sık yaşanıyor. 

Aslına bakacak olursak, Bölgesel Amatör Liginde (BAL) Türk futbolunda alt ligler arasında önemli bir konuma sahip ve yerel amatör takımlar için önemli bir mücadele platformu sunuyor. 

Ana misyonları; hem sporcu gelişimi açısından hem de yerel futbolun desteklenmesi açısından önemli bir rol oynayan bu Bölgesel Amatör Futbol Kulüplerinin desteklenmesi olmazsa olmaz konumunda. 

Altyapı ve kaynak eksikliği - Ardahanspor örneği : 

Amatör ligler genellikle yeterli altyapıya ve kaynağa sahip değiller. 

Sahaların bakımı, ekipman temini gibi birçok konuda eksiklikler yaşanabiliyor.

Örneğin bu hafta Erzurum'da Palandökenspor- Ardahanspor futbol müsabakasında gözlemlemiş olduğum bir ekipman sorunundan bahsedeyim; 

Palandöken Belediyespor - Serhat Ardahanspor maçında, Ardahanspor futbolcularının maçta giyebilecekleri yedek kramponları bulunmuyordu.

Maçlara gidiş-gelişlerinde Serhat Ardahanspor Kulübüne ait bir minibus veya otobüsleri yoktu. 

Peki bu takım maçlara nasıl gidip-geliyor diye sorarsanız; 

Ardahan Üniversitesinin deplasman maçlarında sağlamış olduğu minibüs imkanıyla, Bölgesel Futbol Amatör Ligi 10.grupta yer alan ve ikinci sırada bulunan Serhat Ardahanspor ulaşımını sağlayarak futbol müsabakalarına katılıyor. 

Ardahan şehrinin önde gelen iş insanları, kulüp başkanı ve yöneticilerinin şahsi gayretleri, finansal destek ve yardımları ile Ardahanspor gibi birçok Bölgesel Amatör Futbol takımı ayakta kalmaya ve sportif başarıyı yakalamaya gayret gösteriyor. 

Amatör Liglerde Bölgesel kulis ve teşvik sorunları

Bölgesel Amatör Futbol Liginde mücadele eden Amatör Futbol Kulüpleri Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi gibi bölgesel kulis faaliyetleri, verilen kararları etkileme ve lobi gibi faaliyetlerde bulunabiliyorlar. 

Bölgesel Amatör liglerde oynayan ve üst sıralarda mücadele eden takımlar hedeflerine ulaşabilmek için rakiplerinin mücadele ettiği takımlara puan alma karşılığında teşvik adı altında finansal destekler sağlayabiliyor.

Bu teşvik faaliyetlerini önlemenin ve engellemenin yegane yolu ise sıkı bir denetim ve kontrol mekanizmasından geçtiğini belirtelim.

Amatör Futbol Takımlarında yönetim sorunları: 

Amatör liglerin yönetimi genellikle gönüllüler veya o ilin, ilçenin veya semtin önde gelenleri ve iş insanları tarafından tarafından yapılıyor ve bu durum bazen etkin bir yönetim sağlanmasını zorlaştırabiliyor.

Bu durumda da, idari eksiklikler, düzenleme konularında sorunlar yaşanabilir.

Amortör Sporcularda Eğitim ve Gelişim Fırsatları: 

Amatör lig oyuncuları, profesyonel oyuncular gibi aynı eğitim ve gelişim fırsatlarına sahip değiller. 

Bu durum, amatör sporculardaki yeteneklerin tam potansiyeline ulaşmasını engelleyebiliyor.

Bazı amatör liglerde rekabet seviyesi eşit değil. Bu durumda organizasyon eksikleri ve amatör liglerin genel verimliliğini etkiliyor. 

Sonuç olarak; 

Bölgesel Amatör Futbol Liglerinde bu liglerde mücadele eden amatör takımlarda, yukarıda detaylarıyla bahsetmiş olduğum hem finansal hem de yönetimsel sorun ve zorlukların üstesinden gelebilmek için, daha iyi bir yönetim yapısı kurmak, sponsorluklar bulmak, gelir yaratıcı faaliyetleri bulmak / artırmak, altyapıyı güçlendirmek, eğitim ve gelişim fırsatlarını artırmak gibi adımlar atılabilir. 

Burada en önemli misyon ise bugün benimde yazımda yer verdiğim Ardahanspor örneğinde olduğu gibi amatör liglerin tanıtımı ve desteklenmesi de bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacağı düşüncesindeyim.