İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Avukatlığı bırakıp çobanlığa başladı!

Avukatlığı bırakıp çobanlığa başladı!

Ağva'da hizmet veren Sosyete Çobanı Keçi Çiftliği, yeşili ve sahip olduğu doğal zenginlikleriyle olduğu kadar hikayesiyle de dikkat çekiyor. Avukatlığı bırakıp, çobanlığa başlayan Umut Çakır, “Doğa sevgisi beni bu noktaya getirdi. Hiç kimse avukatlığı bırakıp çoban olacağımı düşünmüyordu ama oldum” dedi

Okunma Süresi: 4 dk

Ağva'da alabildiğine yeşil olan, orman ve derelerin içindeki Sosyete Çobanı Keçi Çiftliği; sahip olduğu doğal zenginliklerle birlikte görülmeyi hak eden bir yer. Çok sayıda keçinin barındığı çiftlikte; ailenizle - sevdiklerinizle birlikte vakit geçirebilir 1 günlüğüne çobanlık yapabilirsiniz. Keçi sağabilir, sağarak elde ettiğiniz sütü kendiniz pişirerek içebilirsiniz. Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzakta dinginlik içinde tabiatı keşfetmenize imkan veren Sosyete Çobanı Keçi Çiftliği'nin hikayesi de oldukça ilginç. Çiftliğin sahibi olan Umut Çakır, avukatlığı bırakıp çobanlığa başlamış bir isim. Çakır, bu durumu şöyle ifade ediyor; “Tokat'ta Almus Lisesi'nde okurken bir gün avukat olacağımı söylüyordum. Kimse hukuk okuyacağıma ihtimal vermiyordu. Ama hukuk okudum ve uzun süre avukatlık yaptım. O dönemlerde de her zaman hayalim olan şeyi yapacağımı dillendiriyordum. Yani tabiatla iç içe olacak, hayvancılık yapacaktım. Çoban olacaktım. Yine kimse avukatlığı bırakıp çoban olacağıma da ihtimal vermiyordu. Ama oldum...”


Neden sosyete çobanı?

Çiftliğin isminin neden Sosyete Çobanı olduğu hakkında da konuşan Umut Çakır şu ifadeleri kullandı; “Sosyete demek toplum demek. Evet biz sosyetenin çobanı olacağız. Ama hangi sosyetenin? Para için en yakın arkadaşını kollayan veya açığını arayan bir topluluğun mu? Yoksa para için hırs yapıp şu ormanı bir metre daha açarsak şu kadar fiyata satarız diyen bir topluluğun mu? Hayır. Bizim sosyetemiz; doğayla kucaklaşmayı kendi içine sindirmiş olacak. İnsancıl ve barışçıl olacak bizim öncelikli felsefemiz bu.”

sosyete çobanı


Burada zaman yavaşlıyor

Sosyete Çobanı Keçi Çiftliği'nde zamanın yavaşladığını da anlatan Çakır, şehrin gürültüsünden, baş döndürücü yorgunluğundan sıyrılmak isteyenlerin de en doğru adresinin çiftlik olacağını söyledi. Çakır, “Şu an şehirlerde insanlar hızlı bir debinin içerisinde. İnsanların eskiden bir iki gündemi olurdu. Ekim ayı gelir buğday ekerlerdi. Yazın hasat yaparlar, sonbaharda hasadı ambara indirirlerdi oysa şimdi her gün 5 tane plan yapıyorsun, onlarca insanla konuşuyorsun. Böyle bir hız insan doğasına uygun değil. O yüzden biz insanların daha yavaş çalışacağı birbirini daha iyi anlayacağı bir ortam yaratmak istedik. Keçiler bunun anahtarı. Niye anahtarı? Bizim en yakın dostumuz keçiler. Eskiden biz keçilerle büyüdük. Onlar bizim arkadaşımız. Onlar bizim yoldaşımız. Eğer biz yeni bir sosyete yapacaksak keçilerle yapacağız” ifadelerini kullandı.


Doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz

Çiftliğin yanıbaşında bir orman olduğunu aktaran Çakır, “İnsanlar buraya gelip orman yürüyüşleri, doğa yürüyüşleri yapabilirler. Yine ATV turları ile bu güzel ormanın içinde keyifli bir yolculuk yapabilirler. Aileleriyle, dostlarıyla birlikte gelip hoşça vakit geçirebilirler. Bizim istediğimiz şu; insanlar buraya gelsinler ve kendileri olsunlar. Şehirde insanlar hep bir rol takınmak zorundalar, herkesin bir rolü var. Burası ise insanların maskesini çıkarıp, rolünden çıkıp; gururla evet ben buyum diyebileceği bir yer” dedi.


sosyete çobanı

Çobanlık önemli bir meslek

İnsanların çiftliğe geldiğinde 1 gün boyunca çobanlık yapabileceğini de ifade eden Çakır, çobanlığın önemli bir meslek olduğunu kaydetti. Çakır, “Medeniyetin temeli beyindir. Beynin temeli de proteindir. Hayvanlar olmazsa proteini nereden alacaksınız? Neticede medeniyeti kuran çobanlardır. Atatürk'ün dediği; “Köylü milletin efendisidir” sözü çobanlığı da karşılar. Dolayısıyla biz çobanlığın küçük görülecek bir meslek olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlamda çobanlığa değer veren; hakim, savcı, doktor arkadaşlarımız da var. Herkes buraya gelip 1 günlüğüne bunu deneyimleyebilir” diye konuştu.


Çocuklar için drama dersleri olacak

Sosyete Çobanı Keçi Çiftliği'nin bir diğer özelliği de çocuklar için önemli imkanlar sunması. Umut Çakır, çocukların tabiatı keşfetmesini ve hayvanlarla tanışmasını ciddi anlamda önemsediklerini belirterek, “Bu anlamda çocuklu ailelerin buraya gelmesini çok kıymetli buluyoruz. Sadece doğayla tanışmak, hayvanlarla vakit geçirmek değil. Önümüzdeki yaz döneminde çocuklarımız için burada drama dersleri de vereceğiz. Çocuklar hem yeşil ile hayvanlar ile iç içe bir ortamda olacak hem de drama dersleri ile sanatsal faaliyetler gerçekleştirebilme imkanı bulacak” dedi.

sosyete çobanı


Mutlaka gidip görmelisiniz

Ağva'da yeşillikler içindeki bu harika yerde; arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle, ailenizle birlikte kamp yapabilirsiniz. ATV turlarına açık bir yer olması ve orman yürüyüşleri yapabileceğiniz harika bir atmosfere sahip olması da cabası. Öte yandan yaz döneminde çocuklar için ücretsiz drama derslerinin de verileceği bir mekan. Başarılı drama eğitmeni Özge Egül tarafından verilecek dersler sayesinde çocuklarınız hem doğayı keşfedecek hem de sanat ile haşır neşir olma imkanı bulacak.

Bütün bu zenginliklere sahip olan doğayla iç içe olan bu yeri keşfetmediyseniz bir an önce keşfetmenizi tavsiye ederim. Özellikle çocuklu aileler için harika bir deneyim olacağından şüphem yok. Mekanı merak edenler; Instagram ve Youtube'da @sosyetecobani şeklinde aratabilir.

sosyete çobanı
 

HABER: ANIL BODUÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *