Avrupa savunma harcamalarında Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarında Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük artışı gerçekleştirdiğini belirterek, GSYİH’nin en az yüzde 3’ü seviyesini hedefleyen yeni savunma planlaması için daha fazla çaba gerektiğini vurguladı. Rutte, açıklamasını Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde yaptı.
Savunma Sanayi ve Asya-Pasifik Ortaklıkları Gündemde
Rutte, Avrupa ülkelerinin NATO içindeki yükümlülüklerini artırdığını ve savunma yatırımlarının hızla yükseldiğini belirterek, “Ancak hâlâ eksiklerimiz var. Daha fazlasına ihtiyacımız olduğu açık” dedi. Toplantının bir diğer önemli başlığının ise savunma sanayi üretimini artırmak olduğunu söyleyen Rutte, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Asya-Pasifik ülkeleriyle iş birliğinin derinleştirilmesinin planlandığını ifade etti.
ABD Hâlâ Güvenilir Bir Müttefik Mi?
Donald Trump dönemindeki ABD’nin NATO’ya bağlılığı konusundaki soruları da yanıtlayan Rutte, “ABD hâlâ güvenilir bir müttefiktir. Başkan Trump’ın NATO’nun 5. maddesine bağlılığı açıkça ortadadır. ABD, Avrupa ve Kanada'dan daha fazla savunma harcaması bekliyor ve bu zaten gerçekleşiyor.” dedi.
GSYİH'nin Yüzde 5’i Tartışılıyor: Gerçekçi mi?
ABD'nin NATO üyesi ülkelerden GSYİH’nin yüzde 5’i oranında savunma harcaması talep ettiği yönündeki iddialara değinen Rutte, “NATO bünyesinde bu boşlukları belirleyecek bir planlama süreci yürütülüyor. Bu sürecin sonuçları doğrultusunda yüzde 3’ün üzerindeki hedeflerin gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Haziran ayında Lahey’de yapılacak zirve öncesinde bu konuda netlik kazanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’ya Destek Gündemin Üst Sıralarında
Toplantının gündeminde, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı sürdürdüğü savaşta ihtiyaç duyduğu askeri yardımların nasıl sürdürülebileceği konusu da yer alıyor. Rutte, Ukrayna’ya kalıcı bir barışın sağlanması için yürütülen diplomatik girişimlerin önemine dikkat çekti.
“Başkan Trump’ın bu konuda gece gündüz çalıştığını biliyoruz. Ekibiyle birlikte Ukrayna ile Rusya arasında olası bir barış ve ateşkes süreci için çaba gösteriyorlar. Bu girişimleri olumlu buluyoruz ve destekliyoruz.” şeklinde konuşan Rutte, Ukrayna'nın egemenliği ve uzun vadeli güvenliğinin korunması gerektiğini vurguladı.