“Sürdürülebilirlik ve İnovasyon”, “Enerjide Yeşil Dönüşüm”, “Karbonsuzlaştırma” gibi konu başlıklarının ele alındığı etkinliğin açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik,
Çimento sektörü olarak Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefini desteklediklerini belirterek, “Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Devrimi fikrinin arkasındayız. Sektörümüz, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine entegre olarak toplumsal dönüşümü de içeren bir anlayışı benimsemektedir. Bu çerçevede, ikiz dönüşümü üçüz dönüşümle revize ederek yol haritamızı bu anlayışla şekillendiriyoruz. Bizler çimento sektörü olarak, sadece sanayici değiliz; çevreye, teknolojiye ve topluma olan katkımızı her daim ön planda tutacağız” dedi.
Türkiye çimento sektörünün 110 yılı aşkın geçmişi ile dünyanın en önemli üreticileri arasında yer aldığını belirten Yücelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl ayrıca insanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana farklı malzemelerle yapılan harçların bugünkü kullanımı olan Portland Çimento’nun patentinin 200. Yılını kutluyoruz. Bu da çimento sektörünün ülkemizde ne kadar köklü olduğunun bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Cumhuriyetimizin ilanından bu yana sektör adına “Türkiye’nin temelinde biz varız” diyoruz.
Çimento sektörünün önde gelen isimlerinin konuşmalarıyla başlayan etkinlikte ayrıca, canlı bağlantıyla katılan Avrupa Çimento Birliği CEO’su Koen Coppenholle şunları söyledi:
“1990 yılıyla karşılaştırıldığında çimentoda karbon emisyonunda %37’lik bir düşüş var. 2040 yol haritasında % 78’lik karbon emisyonunda düşüş hedefleniyor. 2050 yılında ise bu oran sıfır olarak öngörülüyor. Diğer yandan 2030 yılında kullanılan alternatif yakıt oranını % 60, 2050’de ise % 95 olarak hedefliyoruz”.
17’inci Teknik Seminer ve Sergisinin açılışına Çin Çimento Birliği Genel Sekreteri Dr. Wang Yutao ve Global Çimento ve Beton Birliği CEO’su Thomas Guillot’de video ile katılım gösterdi.
Global Çimento ve Beton Birliği CEO’su Thomas Guillot’de:
“Global Çimento ve Beton Birliği (GCCA) olarak, 7 evrensel karbonsuzlaştırma metodunu benimsiyoruz. Global çimento üretimi 4,2 tona ulaştı. Özellikle Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan bu üretimin % 84’ünü oluşturuyor. Kuzey Amerika, Avrupa ve Bağımsız devletler topluluğu ve Avustralya ise, %16’sını üretiyor. 3 önceliğimiz var. ulusal çimento ve beton yol haritalarının geliştirilmesine devam edilmesi, politika diyaloğunu ilerletmek ve teşvik etmek için uluslararası girişimleri etkilemek, karbonsuzlaştırma için finansal destek.”
1987 yılından bu yana düzenlenen etkinlik, çimento sektörünün ulusal ve uluslararası tedarikçi firmalarıyla buluştuğu bir platform olarak sektörde yenilikleri desteklemeye devam ediyor.
2022 yılında uluslararası düzeyde başarı sağlayan Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, 629 katılımcı ve 224 firma ile ulusal ve uluslararası çimento endüstrisini buluşturmuştu.