Türkiye - Gündem

Türkiye'nin kritik gemisi Hint Okyanusu'na gidiyor!

Türkiye'de üretilen araştırma gemisi Oruç Reis, Somali açıklarındaki Hint Okyanusu'na petrol ve doğalgaz aramaya gidiyor. Oruç Reis'e bölgede başka gemilerin yanı sıra savaş gemileri eşlik ediyor.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Oruç Reis araştırma gemisinin bugün Somali'ye doğru yola çıkacağını açıkladı. 

SAVAŞ GEMİLERİ EŞLİK EDİYOR

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz güzergahını takip ederek Somali sularına ulaşacak. Geminin, ekim ayı sonunda Somali açıklarına varması planlanıyor. Burada, ruhsatlı 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz aramaları için sismik çalışmalar gerçekleştirecek. Görev süresince gemiye, donanmaya ait iki fırkateynin yanı sıra Zağanos Paşa, Sancar ve Ataman destek gemileri eşlik edecek.

HEM PETROL HEM DOĞALGAZ

Oruç Reis, Somali açıklarında yer alan 3 ruhsat sahasında ilk kez üç boyutlu sismik araştırmalar yapacak. Yaklaşık 7 ay sürecek olan bu süreçte gemi, hem petrol hem de doğal gaz için veri toplayacak. Elde edilen veriler, Ankara'da analiz edildikten sonra sondaj çalışmalarının başlayacağı bölgeler belirlenecek.

PETROL İZLERİ VAR

Bakan Bayraktar, Türkiye Petrolleri’nin Somali’de 15 bin kilometrekarelik bir deniz yetki alanında arama ruhsatına sahip olduğunu belirtti. Bayraktar, "Bu kapsamda aramanın ilk adımı olarak sismik çalışmalar yapılacak. Gemimiz, şimdiye kadar hiç yapılmamış üç boyutlu sismik çalışmaları başlatacak. Bu bölgenin petrol emareleri taşıdığına dair önemli göstergeler mevcut" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE İNŞA EDİLDİ

Tamamen Türkiye’de inşa edilen Oruç Reis gemisi, 2017 yılında denize indirilerek faaliyete başlamıştır. Türk mühendisler ve işçilerin emeğiyle tasarlanıp üretilen gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik araştırmalar yapmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip olan Oruç Reis, 4x2.520 kW dizel elektrik makineleri ile donatılmıştır.

DEVASA VERİ TOPLADI

Gemide, iki ve üç boyutlu sismik araştırma kapasitesi bulunmakta olup, şimdiye kadar denizlerde toplamda 23 bin kilometrekare alanda veri toplama işlemi yapmıştır.

TÜRKİYE'DEN ENERJİ HAMLESİ

Bu yıl Türkiye ve Somali hükümetleri arasında imzalanan anlaşmalar doğrultusunda, Türkiye Petrolleri Somali'deki 3 sahada ruhsat almıştı. Her biri yaklaşık beş bin kilometrekare büyüklüğünde olan bu sahalarda ilk aşama olarak sismik çalışmalar yapılacak.