Kocaeli, bir dönem İstanbul’un sayfiyesi konumundan günümüzde tüm yıl misafir ağırlayan bir varış noktası durumuna geldi. Kent, İstanbul’a olan yakınlığı, Karadeniz ve Marmara denizlerine olan kıyıları, fuarı, kayak merkezi, yaylaları, mesire alanları, gölü, olimpik buz pateni ve diğer çeşitli güzellikleriyle alternatif turizme imkânları sunan bir yapıya sahip. Şehrin stratejik konumu, ekonomisinin güçlü olması, termal su kaynaklarının bulunması, ulaşım ağının geniş olması, çeşitli doğal ve kültürel zenginlikleri gibi avantajları da bulunmaktadır.
Maşukiye’de başlayan tanıtım hamlesi
Maşukiye günümüzde, Kocaeli’nin en çok misafir ağırlayan en önemli turizm destinasyonu. Doğal ve kültürel değerleri ile öne çıkan kasaba 1864 yılından sonra bölgeye göç eden Kafkas kökenli halklar tarafından kuruldu.
Kaynak kişi: Ender Şenol
Bu metne kaynak olan 1942 doğumlu Ender Şenol, 1950’li yıllarda Maşukiye’nin doğusunda Yanıkdere ve batısında bulunan Aygır Deresi’nde kırmızı pullu alabalıkları olta ile yakaladıklarından bahsetti. Hatta yabani hayvanların meskûn yerlere kadar inebildiğine ve kurtların da köydeki başıboş eşekleri avladıklarına tanıklık etmiş. Yine Ender Şenol’un anlatımına göre Kuzuyayla ve çevresinde Yörükler yazları bölgeyi yaylak olarak kullanırlarmış.
Tarihi süreç
1950’lı yıllarda yapılan İzmit-Ankara yolu Maşukiye’den geçmekte idi. Maşukiye’de bulunan Konak Lokantası, yolcuların mola yerlerinde biri oldu. Lokantanın önünde satılan meyve ve sebzeler ilk değişim hareketleri arasında yer aldı.
Şenlikler kasabası Maşukiye
50’li yıllardan başlayarak 60’lı yıllarda bölgede meyve ismi ile şenlikler yapılmaya başlandı. Tarımsal etkinlik ve yarışmalarda Tarım İl Müdürlüğü de katkı sağladı. Bu şenliklerde yağlı pehlivan güreşleri ve at yarışları bile yapılırdı. Maşukiye çayırında Adil ve İrfan Atan kardeşlerin de güreştiği biliniyor. İrfan Atan, 1951, 1953, 1955 yıllarında Kırkpınar Başpehlivanı oldu. Ağır sıklette Helsinki Olimpiyatları’nda minder güreşi de yapmış dördüncü oldu. Adil Atan ise 87 kg’da 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda üçüncü, 1954′te Tokyo’da yapılan Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda ikinci, 1956′da İstanbul’da yapılan Dünya Kupası güreşlerinde birinci oldu. 1959′da Balkan ikinciliğini kazandıktan sonra güreşi bıraktı. Bu arada, 1958′de Kırkpınar başpehlivanlığını kazanarak yağlı güreşte de ustalığını kanıtladı.
İlk kadın belediye başkanı; Leyla Atakan
Maşukiyeli toplum insanı Leyla Atakan, 1968 -1971 yılları arasında İzmit belediye başkanlığı yaptı. Tek dereceli seçim sistemiyle seçilen ilk kadın belediye başkanı oldu. Maşukiye Köyü’ne ilkokul yaptırıp, köye elektrik getirildi. Elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılıncaya kadar kente önemli hizmetleri oldu.
“Türkiye’deki tüm köyler Maşukiye’den ilham almalı’’
Yukarıdaki başlık dönemin Kocaeli Valisi Ertuğrul Ünlüer’e ait. Kocaeli’de 6 yıl görev yapan Ünlüer; Maşukiye-Kuzuyayla yolunun açılışında dile getirmişti.
Keltepe yolunun açılışında bulunan toplum insanları
Maşukiye-Keltepe yolu 1972 yılında açıldı. Açılışta Kocaeli Valisi Ertuğrul Ünlüer, İsmail Kalkandelen, Ragıp Çağlın, Galip Çağlın, Nermin Sayan, Yılmaz Gönülalan, Alaattin Özkurt, Osman Sayan, Suat Uygun ve
Hüseyin Yılmaz hazır bulundular.
Keltepe’yi Sevenler Derneği
Kentin tanıtım hamlesinde; İzmit’te SSK Hastanesi Başhekimi Dr. İmran Sayan’ın eşi Nermin Sayan’ın başını çektiği ‘Keltepe’yi Sevenler Derneği’ kuruldu. Nermin Sayan mücadeleci bir kadındı. Uzun yıllar başkanlığını yürüttüğü derneğin amacını ilk önce yerel basın temsilcilerine anlatmış, yatıp kalkıp, Keltepe’nin tanıtımı için çalışmıştı. Yerel basın bu konuyu ele alınca vilayet ve belediye de işe uzak duramadı. Dönemin Kocaeli Valisi Ertuğrul Ünlüer ve İzmit Belediye Başkanı Erol Köse, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahabettin Bilgisu bu sivil tanıtım çalışmalarına önderlik ettiler.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Maşukiye’de, 1974 yılında Maşukiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Günümüzde kasabada bulunan soğuk hava deposu bu kooperatifin iştiraki. Kooperatifin faaliyet konuları; Keltepe’de turistik tesisler kurmak ve işletmek.
Vadi Restoran
Maşukiye, turizm açısından yeni bir ivme kazandığı dönem 80’li yıllarda açılan Vadi Restoran ile oldu. Ali Er tarafından işletilen Vadi Restoran, Alabalık Vadisi’ni canlandırdı.
Keltepe’nin ismi Kartepe oldu
1984 yılında Keltepe Turistik Tesisler İşletmeleri AŞ şirketi kuruldu. İlk olarak ismi ‘Keltepe’ olan Samanlı Dağları’nın en büyük noktası konumunda olan zirvenin ismini Kocaeli Valisi Hüseyin Öğütçen 1985 yılında ‘Kartepe’ olarak değiştirdi ve bütün bürokratik engelleri aşabilmek amacıyla bizzat ilgilenerek Kartepe Kayak Merkezi’ni projelendirerek açılmasını sağladı.
Öyle ki Keltepe’nin doğal ve eşsiz güzelliğine Türkü dahi yakılmış:
Bizim yayla kel tepenin ardında
Bir edalı yar sevdim on dördünde
Ben Mecnun’um yarsa kendi derdine
Yayla senin suyun soğuk içilmez
Anadan geçilir yardan geçilmez
Bizim yayla serinliktir serinlik
Ortasında vardır ulu derinlik
Nazlı yâre giydirmişler gelinlik
Yayla senin suyun soğuk içilmez yardan geçilmez…
Kocaeli turizmi son 20 yılda zirveye ulaştı
Kocaeli, en büyük ivmesini son 20 yıl içerisinde sağladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile günümüzdeki Kocaeli turizmi; ülkemize örnek olacak şekle geldi.