2023 ve 2024yıllarının ilk 8 aylık dönemleri karşılaştırıldığında Türkiye’de elektrikliaraç pazarında %94.70 oranında önemli bir büyümenin görüldüğüne dikkat çeken MÜSİAD Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Başkanı İsmail Altın,Türkiye'nin bu alandaki yatırımlarını artırması gerektiğini ifade etti.

MÜSİAD'ın"Türkiye Yüzyılı'nda Otomotiv ve Enerji Vizyonu" başlıklı istişare toplantısı, Enerjive Çevre Sektör Kurulu ile Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kuruluortaklığıyla Konya'da düzenlendi.

T.C. Ticaret Bakan YardımcısıMahmut Gürcan, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Nuri Çelik’in katılımıyla Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda elektrikli araçlar, hidrojen teknolojisi ve yenilenebilir enerji gibi konular masaya yatırıldı. 

Müsiad

Elektrikli Araçlarda Hızlı Büyüme Beklentisi

Toplantıda, elektrikli araçların gelecekteki önemi vurgulandı. “Türkiye elektrikli araçliginde ilk 10’da yer alıyor. 2023’te yılın ilk 8 ayında 24 bin 156 elektrikliaraç satılırken 2024’ün aynı döneminde 47 bin 032 elektrikli araç satışıgerçekleşti. Elektrikli araç pazarı, 2023 ve 2024 yıllarının ilk 8 aylıkdönemlerini karşılaştırdığımızda %94.70 oranında önemli bir büyüme göstermiştir. Elektrikli araç satışının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu" diyen MÜSİAD Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Başkanı İsmail Altın, elektrikliaraçların paylaşımlı modelle birlikte hızla yaygınlaşacağını belirterek, Türkiye'nin bu alandaki yatırımlarını artırması gerektiğini ifade etti.

İsmail Altın, “Batının, ulaşım elektrifikasyonunda yavaşlama sinyalleri vermesinekarşın; çok uluslu firmaların öncülüğünde yakın gelecekte elektrikli ulaşımaraçları sektörü hızla büyümeye devam edecektir. Elektrikli, birbiri ile bağlantılı, otonom; yani yapay zekâ tarafından idare edilen ve araç sahibiolmadan kullanılan paylaşımlı araç uygulamaları yaygınlaşacaktır. Türkiye olarak bizim de bu alanda yatırımlara devam etmemiz gerekmektedir” dedi. Türkiye otomotiv sektörünün, küresel rekabette varlığını sürdürebilmesi için üretim süreçlerinin otomasyonlaştırılması ve yazılım geliştirme yeteneklerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten İsmail Altın, “Başta üretim fonksiyonlarının otomasyon araçları ile işçilik maliyetlerinden arındırılması, geliştirilen ürün vehizmetlerin yazılım geliştirme yeteneklerimiz ile entegre edilmesi önem arzetmektedir” şeklinde konuştu.

“Hidrojen Teknolojisinin Önümüzdeki Yıllarda Taşımacılık Sektörüne Yön Vermesini Bekliyoruz”

Elektrikli araçlar kadar hidrojenyakıt teknolojisinin de gelecekte otomotiv sektöründe önemli bir roloynayacağının altını çizen İsmail Altın şunları kaydetti: “Hidrojenteknolojisi, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacak ve karbon emisyonunundüşürerek daha yeşil bir sanayi inşa etmemize katkı sağlayacak. Hidrojenteknolojisinin önümüzdeki yıllarda öncelikle büyük ticari araçlardayaygınlaşmasıyla taşımacılık sektörüne yön vermesini ve hidrojen yakıtkonusunun yoğun olarak karşımıza çıkacağını bekliyoruz. Bu alanda çalışmalaraciddi olarak başlamalıyız.”

Tesla'nın geliri ve karı üçüncü çeyrekte yükseldi Tesla'nın geliri ve karı üçüncü çeyrekte yükseldi

Enerjide dönüşüm sürecinin gelişmişülkelerin gündeminde yoğun şekilde yer aldığını söyleyen Altın, “Bu kapsamdafosil yakıtların kullanımının azaltılması, elektrik iletim ve dağıtım altyapılarının geliştirilmesi, ulaşımın elektrifikasyonu için gerekli altyapıyatırımlarının yapılması karmaşık ve yüksek bütçelere ihtiyaç duymakta. Bukapsamda altyapı yatırımlarının devlet planlaması ve aracılığıyla veya devletdestekli özel sektör tarafından yapılmalı”şeklinde konuştu.

E-yakıt, hidrojen, enerji depolama konularındayatırım fırsatları bulunduğuna dikkat çeken Altın, konu hakkında “E-yakıt, hidrojen, enerji depolamakonularının önümüzdeki dönemde hem maliyet avantajı elde etmesi hem de teşvikedilmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda yatırımcı ve iş insanlarının bu dönüşümeadapte olması için aksiyon alması doğru olacaktır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi