Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki önde gelen şirketlerinden Fergani Uzay, ilk uydusu FGN-100-d1’i başarıyla uzaya fırlattı. Selçuk Bayraktar’ın CEO’su olduğu Baykar Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda faaliyet gösteren Fergani Uzay, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle ABD'nin Vandenberg Havaüssü’nden uzaya gönderilen FGN-100-d1, uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu hizmetlerinde dünyada söz sahibi olmayı hedefliyor.
Fırlatma başarıyla gerçekleştirildi
FGN-100-d1, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilen Transporter-12 görevi kapsamında uzaya fırlatıldı. Bu görevde, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki Plan-S şirketinin uydularıyla birlikte 131 farklı yük uzaya gönderildi. Küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları da bu önemli görevde yer aldı. SpaceX’in X platformu üzerinden canlı yayınlanan fırlatma görüntüleri, büyük bir ilgiyle izlenmişti.
uzay teknolojilerinde küresel hedefler
Fergani Uzay, geçtiğimiz yıl mayıs ayında başarıyla test edilen hidrojen peroksit uzay motoru teknolojisi ile dikkatleri üzerine çekmişti. Selçuk Bayraktar, Fergani Uzay’ı, takım uydularından oluşan bir küresel konumlama sistemi kurma amacıyla kurduklarını açıklamıştı. Fergani Uzay, geliştirdiği yenilikçi çözümlerle uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu hizmetlerinde maliyet etkin ve sürdürülebilir çözümler sunmayı amaçlıyor.
Fergani Projesi Nedir?
Fergani Uzay Teknolojileri Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022 yılında kurulan bir teknoloji şirketi olarak, uzay endüstrisinde önemli bir rol üstlenmektedir. Şirket, ticari amaçlarla ürettiği uydular, özel bileşenler, faydalı yükler ve özgün itki teknolojileriyle geliştirdiği Yörünge Transfer Araçları (YTA) ile sektördeki hizmetlerine yön vermektedir.
Vizyon: Hedefimiz, tüm insanlığın uzayla ilgili ufkunu genişletmek ve bu alandaki keşiflerin önünü açmaktır.
Misyon: Fergani Uzay, geliştirdiği yenilikçi ve özgün teknolojilerle, uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu servislerinde sürdürülebilir, maliyet etkin çözümler sunarak, dünya çapında lider bir konum elde etmeyi amaçlamaktadır.
Projenin Başında Kim Var?
Projenin CEO'su Selçuk Bayraktar, CTO pozisyonunda ise Baturalp Taşdeler yer almaktadır.