Sustainable Retail Summit Türkiye’de perakende sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçiliği teşvik eden öncü bir zirve olarak her yıl daha da büyüyor.

Gün boyu süren zirvede perakende ve finans sektöründe hizmet veren ve inovatif yaklaşımlarla iş süreçlerinde sürdürülebilirliği ön planda tutan şirketler ile sürdürülebilir girişimler, çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, Sürdürülebilir Perakende Zirvesi 2024 de (Sustainable Retail Summit) bir araya geldi. Perakende ve finans sektöründe çalışan CEO ve üst düzey yöneticiler, şirketlerin sürdürülebilir yarınlar için attığı adımları ve geliştirdikleri projeleri katılımcılar ve kamuoyu ile paylaştılar.

Seyhan Gülhan: “ Sürdürülebilirlik Fortune İlk 100 Listesini değiştirdi”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan LogD Kurucusu ve Genel Müdürü Seyhan Gülhan, sürdürülebilir perakende anlayışının günümüz ticaret hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi: “Şirketlerin sürdürülebilirliklerini sağlamak için tedarik zinciri ve satışlarını etkileyen bu değişimleri göz önünde bulundurup, strateji geliştirmesi ve aksiyon alması bir zorunluluk hale gelmiştir. Sizlere ilginç bir not paylaşayım. 2000 yılında Fortune listesindeki ilk 100’e giren firmalardan 2023 yılında %52’si listede yer almadı. Örneğin P&G 2000 yılında 59 ncu sıradayken 2023’te ilk yüzün içerisinde yer almadı. Sony, Siemens, Oracle, IBM, Pepsi, Cocacola 2000 yılında ilk 100 içerisinde yer almayan State Grid firması 2023 yılında 3. sırada yer aldı. 2023 yılında ilk 100 de yer almayan Nvidia şirketi 2024 yılında liste başına geçti.”

SunExpress 12 milyondan fazla yolcu taşıdı SunExpress 12 milyondan fazla yolcu taşıdı

Seyhan Gülhan: “Daha iyi bir dünya ve gelecek için tek bir şirketin tek bir sektörün ve tek bir kurumun sürdürülebilirlik çalışmaları yeterli olmayacak” “Sürdürülebilirlik çalışmalarında, finansal destek olmadan uygulama ve yaygınlaşmanın mümkün olamayacağını öngörmekteyiz. Sürdürülebilirlik ile ilgili atılacak adımların finansal olarak desteklenmesi önemlidir” diyen Seyhan Gülhan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Perakende sektörü yoğun ve hızlı ürün hareketi olması nedeniyle, sürdürülebilirliğe en çok ihtiyaç duyan alandır diyebiliriz. Çevre konusunda da etkileri olması nedeniyle bu alandaki sürdürülebilirlik çalışmalarının çevresel etkileri de olacaktır. Hızlı ve yoğun hareketleri barındıran perakende sektöründe en önemli alanlarından biri de tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. Tedarik zinciri süreçleri içerisinde yer alan üretim, tedarik, lojistik, stok yönetimi, depolama ve satış noktasına teslim gibi konular öne çıkmaktadır. Bu alanda gerçekleştirilecek çalışmaları perakende markasını/şirketini sürdürülebilirlik anlamında bir adım öne çıkaracaktır. Daha iyi bir dünya ve gelecek için tek bir şirketin tek bir sektörün ve tek bir kurumun sürdürülebilirlik çalışmaları yeterli olmayacaktır. Kamu, Özel sektör ve STK ların yanı sıra sanatın da katkısıyla değişim gerçekleşecektir.”

Kaynak: Haber Merkezi