Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi de olan Derman'ın yayına hazırladığı eserin Taksim Camii Kültür Merkezi'ndeki tanıtım etkinliği Mahmut Sami Kanbaş moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Derman, hüsnühat sanatına ilgi duyanların katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, eser hakkında merak edilen soruları cevaplandırırken kitabın yayım sürecini de anlattı.

- "Son döneminde bu eseri kaleme almış ancak neşredememiş"

"Kalem Güzeli" eserinin hüsnühat sanatına dair neşredilmiş önemli bir eser olduğuna dikkati çeken Derman, "Osmanlı tarihi boyunca hat sanatına dair birtakım neşriyat yapılmış. Bu neşriyatın en mühimleri neşredilmişti. Bu kitapların içinde hattatların hayat hikayeleri yer alıyordu. Hatla alakalı ufak tefek bilgiler vardı ama tam teşekküllü bir eser yazılmamıştı." dedi.

Derman, Mahmud Yazır'ın 1895-1952 yılları arasında yaşayan bir din alimi ve Elmalılı Hamdi Yazır'ın kardeşi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mahmud Yazır, devrin hattatlarından dersler görmüş ama yaşlılık yıllarında da bu sanatla ilgili eser verme gayretine düşmüş. Hayatının son döneminde bu eseri kaleme almış ancak neşredememiş. Vefatına kadar 3,5 cildi hazırlamış ve sonrasına ömrü vefa etmemiş. Vefatından sonra ailesinden birisi bendenizle temas kurdu bu eserle ilgili ne varsa verdiler. Mahmud Yazır'ın bu eserini acaba tamamlar mıyım diye düşündüm ancak tamamlanır gibi değildi. Onun için 3,5 ciltle iktifa mecburiyetinde kaldım."

Derman, 1955'te yayınlanan "Son Hattatlar" eserinde Mahmud Yazır'ın bu eserinden bahsedildiğini ve eserin varlığından böylece haberi olduğunu ifade ederek, "Yazarın vefatından sonra eser tabii ki birilerinin önüne gitmiş ancak 'basılmaya değmez' bulunmuş. Bana da böyle bahsedilince hemen eseri görmek arzusuna kapıldım. Eseri ilk gördüğümde bir masanın üzerine yaydım. Takriben 1,5 saat o sayfadan bu sayfaya sürüklendim. Zaman kaybetmeden basılması gerektiğini anladım. 1972 yılında da ilk kez yayınlandı. Yıllar içinde tükendi ve herkes fotokopi cildiyle çoğaltmaya başladı. Şimdi de nihayet ikinci baskıyla derli toplu bir şekilde okurla buluşmuş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

PTT Pul Müzesi'ne rekor ziyaretçi PTT Pul Müzesi'ne rekor ziyaretçi

- "Kalem Güzeli" hakkında

Ketebe Yayınlarınca uzman bir ekiple hazırlanan "Kalem Güzeli" eserinin, proje koordinatörlüğünü hattat İbrahim Şengül yaparken, M. Uğur Derman da eseri yayıma hazırladı.

Dünya ve özellikle de İslâm medeniyetinin yazılarını ve hat sanatının hususiyetlerini okura tanıtan ve üç ciltten oluşan klasik eser, daha önce yayımlanmayan kısımlarının da dahil edildiği yeni bir edisyonla okurun beğenisine sunuldu.

İlk kez yayımlanmasının üzerinden elli yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen hala büyük bir ilgiyle aranan eser, yeni edisyonuyla, İslâm sanatları, kaligrafi ve hüsnühat ilgilileri ve araştırmacılar için bir rehber kitap olma hüviyeti taşıyor.

Hüsnühat sanatına dair geniş bilgiler içeren eser, dünyada ve İslam âleminde yazının gelişimi ve seyri, yazı alet ve takımları, yazı estetiği ve yazı ile ilgili daha pek çok ilmî ve felsefî bilgi içermesinin yanında hüsnühat meraklılarına da benzersiz bir kılavuz sunuyor.

Kaynak: AA