Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Tarihin Kalbi Yeniden Atıyor: Zeus Tapınağı Yüzyıllar Sonra Diriliyor!

Tarihin Kalbi Yeniden Atıyor: Zeus Tapınağı Yüzyıllar Sonra Diriliyor!

Muğla’nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti’nde yer alan tarihi Zeus Lepsynos Tapınağı, binlerce yıl sonra yeniden inşa ediliyor. Depreme dayanıklı hale getirilen dev sütunlar, aslına uygun şekilde ayağa kaldırılıyor. Arkeologlar, “Geleceğe Miras” projesiyle geçmişi gelecekle buluşturuyor.
Kültür Sanat

Muğla’nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti’nde yer alan tarihi Zeus Lepsynos Tapınağı, binlerce yıl sonra yeniden inşa ediliyor. Depreme dayanıklı hale getirilen dev sütunlar, aslına uygun şekilde ayağa kaldırılıyor. Arkeologlar, “Geleceğe Miras” projesiyle geçmişi gelecekle buluşturuyor.

MUHABİR: Lerzan Özder

Milas’taki 1860 yıllık antik yapı, özgün mimarisi korunarak ayağa kaldırılıyor

Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan ve M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen Euromos Antik Kenti’ndeki tarihi Zeus Lepsynos Tapınağı, aslına uygun şekilde restore edilerek depreme karşı güçlendiriliyor. Kültür varlıklarını gelecek nesillere aktarma hedefiyle yürütülen çalışmalarda, tapınağın hasar gören sütunları sökülerek yeniden sağlam temeller üzerine inşa ediliyor.

Kültürel mirasa bilimsel yaklaşım

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Geleceğe Miras projesi kapsamında restorasyon sürecine hız kazandırıldığını belirtti. Tapınakta geçmişten bu yana süregelen çalışmaların bilimsel bir titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden Kızıl, “Yaklaşık bin adet taş blok tek tek ölçüldü, envanteri çıkarıldı ve kataloglandı. Bu parçalar tespit edildikten sonra restorasyon aşamasına geçtik” dedi.

Zamana bağlı olarak aşınan, kopan ya da yıkılan blokların tek tek bulunduğunu ve özenle temizlendiğini aktaran Kızıl, bu sürecin sabır ve hassasiyet gerektirdiğini vurguladı.

Depreme karşı yapısal güçlendirme

Geçtiğimiz yıllarda yapılan kısmi restorasyonların ardından bu yıl tapınağın kuzey cephesine odaklandıklarını belirten Kızıl, “Bu cephedeki sütunlar ciddi bir risk oluşturuyordu. Şiddetli bir depremde tümü yıkılabilirdi. Bu nedenle sütunları indirerek restorasyon sürecine başladık. Amacımız sağlam temeller üzerinde yapıyı daha uzun ömürlü hale getirmek” diye konuştu.

Kızıl, ilk etapta tapınağın kuzey cephesinin kaideden çatıya kadar yeniden inşa edileceğini ifade ederek, özgün mimari unsurların korunmasına özen gösterildiğini dile getirdi.

2028’e kadar sürecek kapsamlı bir çalışma

Restorasyon çalışmalarının yalnızca tapınakla sınırlı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Kızıl, “Proje kapsamında tiyatro, agora ve hamam gibi kentin diğer önemli yapılarında da çalışmalarımız sürecek. Tapınakta üç cephedeki sütunları birbirine entegre ederek, yapının depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlayacağız” dedi.

Antik dönemin yapı tekniklerine sadık kalındığını aktaran Kızıl, kazıların 12 ay boyunca sürdüğünü ve elde edilen verilerin, Euromos’un tarihi hakkında yeni bilgiler sunabileceğini belirtti.

Tarihe sahip çıkılıyor

Helenistik, Arkaik ve Roma dönemlerine ev sahipliği yapan Euromos Antik Kenti, hem bilimsel kazılar hem de titiz restorasyon çalışmalarıyla adeta yeniden doğuyor. Kültürel mirasa sahip çıkma anlayışı doğrultusunda sürdürülen bu çalışmalar sayesinde, 1860 yıllık Zeus Lepsynos Tapınağı, geçmişin izlerini geleceğe taşıyacak bir simge olarak yeniden yükseliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *