Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Zeus Tapınağı 1860 Yıl Sonra Yeniden Yükseliyor! Göz Kamaştıran Restorasyon Başladı

Zeus Tapınağı 1860 Yıl Sonra Yeniden Yükseliyor! Göz Kamaştıran Restorasyon Başladı

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan 1860 yıllık Zeus Tapınağı, devlet destekli restorasyonla yeniden yükseliyor. Depreme dayanıklı hale getirilecek tarihi yapı, Geleceğe Miras projesiyle 2028'e kadar ayağa kaldırılacak.
Kültür Sanat

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan 1860 yıllık Zeus Tapınağı, devlet destekli restorasyonla yeniden yükseliyor. Depreme dayanıklı hale getirilecek tarihi yapı, Geleceğe Miras projesiyle 2028'e kadar ayağa kaldırılacak.

Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti’nde yer alan 1860 yıllık Zeus Lepsynos Tapınağı, tarihî kimliğini koruyarak geleceğe taşınıyor. Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen restorasyon çalışmalarıyla, tapınağın yıkılma riski taşıyan sütunları güçlendiriliyor, bölgeye yeniden ihtişam kazandırılıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, çalışmaların büyük titizlikle sürdüğünü belirterek, binlerce yıl ayakta kalan bu muhteşem yapının yeniden ayağa kaldırılması için devletin kararlılıkla ilerlediğini ifade etti.

"Tapınağın kuzey cephesindeki sütunların hepsi, olası bir depreme karşı büyük tehlike arz ettiği için indirildi. Sağlam bir temel üzerinde yeniden yükselmeleri sağlanacak" diyen Kızıl, blokların tek tek kataloglandığını, yüzlerce parçanın temizlenip restore edildiğini aktardı.

Kültürel mirasa sahip çıkmanın, gelecek nesillere tarihi aktarmanın en güçlü yolu olduğunu belirten Kızıl, sadece tapınakla sınırlı kalmayan bu büyük arkeolojik seferberlikte antik tiyatro, agora ve hamam gibi diğer yapılar üzerinde de çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

2028’e kadar sürecek olan restorasyon ve kazı faaliyetlerinin, sadece bir tarihî yapının değil, bir medeniyetin yeniden ayağa kalkışı anlamına geldiğini kaydeden Kızıl, “Burada hem Roma hem Helenistik hem de Arkaik döneme ait izler gün yüzüne çıkacak. Bu da Türkiye’nin kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serecek” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *