Sektör

KASAD Genç Tasarımcıları Ödüllendirdi

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen KASAD – Pro Carton Young Designers Award’24 ve KASAD – Pro Carton Student Video Award'24 yarışmaları Ulusal töreni ile genç tasarımcılar ve öğrenci kısa film yapımcıları ödüllendirildi.

Abone Ol

1 Ekim 2024 tarihinde, Swissotel The Bosphorus’da 230 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, ödül kazanan öğrenciler 35.000 TL, mansiyon alan öğrenciler ise 10.000 TL ile ödüllendirildi. 

KASAD-Pro Carton Genç Tasarımcılar Ulusal Ödülleri 2024

KAZANAN PROJELER

 

BİRİNCİLER

Sürdürülebilirlik Kategorisi Birincisi: "Take-Away Bag"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Berre Fermancı
Proje Danışmanı: Fatma Nur Gökdeniz Zeynali / Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ekmekçioğlu 

Diğer Kategorisi Birincisi: "MultiBall Pack"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Enes Biçer, 
 Proje Danışmanı: Fatma Nur Gökdeniz Zeynali / Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ekmekçioğlu

Yiyecek & İçecek Kategorisi Birincisi: "Bridge"
Selçuk Üniversitesi - Murat Yasir Dilek
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Seda Duman Köylü

MANSİYONLAR

Mansiyon: "Nutton: Roasted Chestnut Packaging"
İstanbul Medipol Üniversitesi - Ayşe Firuz Erverdi
 Proje Danışmanı: Dr. Özge Ceylan Esen

Mansiyon: "Packaging design for crepes"
 İstanbul Ticaret Üniversitesi - Zeynep Dursun Proje Danışmanı: Burcu Torum

Mansiyon: "Vena - Tampon Packaging"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Eren Akın, Melis Aydın, Tolga Ateş
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Damla Tönük

Mansiyon: "cottone for cotton pads"
İstanbul Bilgi Üniversitesi - Nadide Asya Erdoğan
 Proje Danışmanı: Prof. Dr. Hatice Hümanur Bağlı

Mansiyon: "Eclair"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Sıla Tüylüoğlu
Proje Danışmanı: Fatma Nur Gökdeniz Zeynali / Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ekmekçioğlu 

Mansiyon: "Bahrialan Luxury Spice Box and Stand"
Gazi Üniversitesi - Beycan Nur Akdoğan, Edanur Ekinci, Bilgenur Gökdem, Simgenur Gökdem
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Ezgi İlhan

Mansiyon: "MysMerLune - Luxury Chocolate Box"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Derya Gök, Gizem Eryılmaz, Ayça Çaylı
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Damla Tönük

KASAD-Pro Carton Öğrenci Video Ulusal Ödülleri 2024

KAZANAN PROJELER

Birinci: "Together in This"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Damla Doğa Özyurt, Nevra Bahar Hasgüvenç, Öykü Çise Çancı, Aslı Gül Gün, Mertcan Aydoğmuş
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Damla Tönük

https://youtu.be/XN2HpfDO75E


Mansiyon: "Artist’s Little Helpers"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Berk Deniz Dereli, Niran Çelebi, Yasemin İncekarasu, Zeynep Şebnem Özbakır
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Damla Tönük

https://drive.google.com/drive/folders/185IxlRh0LOuo0ZaSDmDuah50PbQhUVXY?usp=sharing

Mansiyon: "Adventures of Carton"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Ceyda Solmaz, Daniel Dylan Mucyo, Gülce Tokmak, Zeynep Kabataş
 Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Damla Tönük

https://www.youtube.com/watch?v=YoSps6qd7sc

KASAD Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği; merkezi Hollanda'da bulunan ve Avrupa'da 500 üyesi ile Avrupa karton ambalaj pazarının % 80 den fazlasını temsil eden ECMA European Carton Makers Association (Avrupa Karton Ambalaj Üreticileri Birliği) 'nin üyesidir. ECMA'nın partner kuruluşu Pro Carton her yıl üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü öğrencileri için "Pro Carton Young Designers Award ve Pro Carton Student Video Award" ismi altında 2 farklı yarışma düzenlemektedir. Dünya'nın en prestijli yarışmalarından olan ve her yıl Avrupa'nın bir başka ülkesinde düzenlenen ECMA Kongresi sırasında ödülleri dağıtılan bu iki uluslararası yarışmaya ek olarak isteyen ülkelere ulusal bazda da ödül verebilmeleri için destek veriyorlar. Pro Carton yarışmasına müracaat eden o ülkenin kendi projeleri aynı zamanda aynı Pro Carton jürisi tarafından değerlendirilerek ulusal bazda kazanan projeleri belirleniyor. 

KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Durandan Gençlere Mesaj;

Aynı zamanda ECMA Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, “Pro Carton Young Designers Award'24 yarışmasıyla ve Berlin’de düzenlenen ödül töreni ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. "Bu yıl Pro Carton Young Designers Award’a 25 ülkeden 155 üniversite ve tasarım okulundan toplam 889 proje katıldı. Türkiye’den ise 17 üniversiteden 299 proje yarışmaya dahil oldu. 3 farklı yarışma kategorisinde yapılan jüri değerlendirmeleri sonucunda, ilk elemede Türkiye’den 24 öğrencimiz Top 80 listesine girmeyi başardı. Daha sonra proje maketleri üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen TOP 25 içinde Türkiye’den 8 proje finallere kaldı. 18 Eylül 2024’te Berlin’de gerçekleştirilen yarışma finallerinde ise, genç Türk tasarımcılar büyük bir başarı gösterdiler ve dağıtılan uluslararası 5 ödülün 2 sini aldılar. Yaratıcı Tasarım Yiyecek ve İçecek dalında birincilik ödülünü Selçuk Üniversitesi öğrencisi Murat Yasir Dilek 'Bridge' isimli projesiyle aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri Derya Gök, Gizem Eryılmaz ve Ayça Çaylı ise “Mys Mer Lune” isimli projeleriyle tüm Avrupa halkının oylarıyla “Halk Oylaması“ kategorisinde ikinci birinciliğimizi de Türkiye’ye getirdiler” dedi. 

Bu yıl Türkiye, ilk kez 24 projeyle Pro Carton Student Video Awards’a katılım sağladı. Toplamda 106 projenin başvurduğu yarışmaya bu denli yüksek bir katılım gerçekleştirmemizde ODTÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Damla Tönük’e özel bir teşekkür borçluyuz. Kendisi, uluslararası ödüllerde ilk 15’e kalan tek projemizin danışmanlığını yaparak, tüm öğrencilerine büyük destek verdi. Ayrıca, Türkiye'de verilen ulusal ödüllerde de birincilik ve mansiyon ödüllerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi kazandı. "

Alican Duran’dan tasarımın önemine vurgu; 

Endüstri ile Üniversitelerin işbirliğine dikkat çeken Alican Duran tasarımın karton ambalaj sektörünün geleceğini şekillendireceğinin altını çizdi. Duran, "Bugün gerçekleştirdiğimiz "KASAD - Pro Carton Ödülleri bizim için çok önemli bir etkinlik. Tasarım olmadan herhangi bir sektörün yaşaması mümkün değil ve bu durum karton ambalaj için de geçerli. Bu nedenle, geleceğin tasarımcılarının sektörümüze ilgi göstermeleri bizim açımızdan çok heyecan verici. Bu yarışma ile, genç tasarımcılarımızın da ne kadar aktif oldukları ve başarılı işler yaptıklarını uluslararası bir platformda gösterme imkânı bulmaları, gelecek için ülkemizin kazancı olacaktır." dedi.

“Tasarım Olmadan Sektör İlerleyemez”diyen   KASAD Başkanı Alican Duran,

“Başarılı projeleriyle ödül kazanan gençlerimizi tebrik ediyoruz. Yarışmamıza katılan tüm gençlerimize ve onları yarışmaya hazırlayan değerli hocalarına gösterdikleri gayretleri nedeniyle, ayrıca ödül törenimize katılan Pro Carton Marketing ve İletişim Direktörü Winfried Muehling ve ETMK-Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Yön.Kur.Üyesi Dr.Sertaç Ersayın ve yaptığı ilginç konuşmayla Tasarist Firmasından Musa Çelik’e ve başta üyelerimiz Cem Ofset ve Kartonsan olmak üzere yarışmamıza destek veren Koenig & Bauer Duran, Mel Paper, Bozboğa Kağıtçılık, Fujer Kağıtçılık, Metpack ve Duran Doğan Ambalaj firmalarına katılımlarından ve geleceğin tasarımcılarına destek verdiklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.