Fox TV'de yer alan Kızıl Goncalar dizisindeki bir sahnede, Atatürk üzerinden sömürüde bulunanların aslında Mustafa Kemal Atatürk hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı anlatılıyordu. Hatta Atatürk üzerinden prim yapanların Ulu Önder'in kaç kitap yazdığını bile bilmediği örnek gösteriliyordu. 

Çorum'daki patlamaya ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı Çorum'daki patlamaya ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı

Bu sahne sonrası Mustafa Kemal Atatürk'ün kaç kitap yazdığı merak konusu oldu. 

ATATÜRK İYİ BİR ASKER VE FİKİR ADAMI

Mustafa Kemal Atatürk, iyi bir asker olmasının dışında bilgi birikimi oldukça yüksel olan bir kişilikti.

Atatürk, yaşamının farklı dönemlerinde farklı konularda kitaplar yazdı. Yazdıkları gerek güncelliği, gerekse yol göstericiliği açısından bu gün dahi tartışmasız gerçekleri içermektedir. 

ATATÜRK 9 KİTAP YAZDI

Atatürk, Nutuk ile birlikte 9 kitap yazdı. Bunların ikisi Almanca'dan Türkçe'ye çeviri, diğerleri ise bizzat kaleme alınan askeri, siyasi ve medeni bilgileri içeren kitaplar. Ayrıca geometri kitabı da bulunuyor.

İŞTE ATATÜRK'ÜN YAZDIĞI KİTAPLAR

1- Tâbiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih

2- Takımın Muharebe Talimi (Almanca´dan çeviri - 1908)

3- Cumalı Ordugâhı - Süvari: Bölük, Alay, Liva Talim ve Manevraları (1909)

4- Tâbiye ve Tatbikat Seyahati (1911)

5- Bölüğün Muharebe Talimi (Almanca´dan çeviri - 1912)

6- Zabit ve Kumandan ile Hasbihal (1918)

7- Nutuk (1927)

8- Vatandaş İçin Medeni Bilgiler (Manevi kızı Afet İnan adıyla yayımlandı) (1930)

9- Geometri (isimsiz yayımlandı) (1937)

  Nutuk 

Büyük bir emekle kaleme aldığı bu eseri, tarihi değeri kadar içinde barındırdığı deneyim, öğüt ve geleceği öngörebilen anlatımıyla geçmişe, bugüne ve geleceği konu alan bir mirastır.

N U T U K

  Geometri

 Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin 12 Temmuz 1932'de kurulmasından sonra başlayan Dil Devrimi'yle Türkçeyi sade bir dil haline getirme ve yabancı kökenli kelimelerden arındırma çalışmaları hız kazanır. Arapça ve Farsçadan alınan bilim, fen, sanat ve teknik terimlerin Türkçeleştirilmesi için komisyonlar kurulmasının yanı sıra Osmanlıca terimlerin kullanıldığı "geometri", eski deyişle "hendese" için bizzat Mustafa Kemal Atatürk de yapar. Atatürk, 1936 yılında toplanan III. Türk Dil Kurultayı'nın hemen ardından "geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz" olması amacıyla Dolmabahçe Sarayı'nda Geometri kitabını kaleme alır. 

G E O M E T R İ

  Zabit ve Kumandan ile Hasbihal

Nuri Conker (1881-1937), Atatürk'ün mahalle, okul, meslek ve silah arkadaşıydı. Trablusgarp'ta, Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı'nda beraberdiler. Yazdığı tek kitap olan Zabit ve Kumandan, Mustafa Kemal'in Hasbihal'i kaleme almasına vesile oldu. 

Z A B İ T

  Cumalı Ordugahı-On Günlük Manevranın Hatırası 29 Ağustos-8 Eylül 1909

Suphi Paşa’nın İştip havalisinde Cumalı’da yaptırdığı süvari manevralarından sonra kaleme alındığı biliniyor. Mustafa Kemal, Cumali Ordugâhı’nı hasretini çektiği askerî hayatın yeniden başlaması gibi düşünerek orada geçirdiği on gün süren anıları kaleme almıştır. 29 Ağustos-8 Eylül 1909 tarihleri arasında gün gün tutulmuş notlardan oluşan ve krokilerle geliştirilen bu eserde Atatürk’ün askerlik anlayışına dair önemli ipuçları vardır. 

C U M A L İ

Muhabir: SERPİL PORTAKAL