İstanbul Tech Week 2024 ana konferansı, iş ve teknoloji dünyasının lider isimlerini teknoloji tutkunları ile buluşturdu. Alanında uzman isimlerin ilham verici ve geleceğe projeksiyon tutan konuşmalar yaptığı etkinlikte, tüm bileşenleri ile yapay zekanın iş dünyasına yansıması ele alındı. Rekabet için yapay zekanın kullanımı, yapay zeka çağında pazarlama, girişimcilik ve başarıya götüren yapay zeka stratejileri gibi güncel konular masaya yatırıldı. 6 panel ve toplamda 25 konuşmacının yer aldığı etkinliğe 400’den fazla kişi katıldı.   

 

Yapay zeka konusunda müthiş bir enflasyon ve kafa karışıklığı var

HUSSA teknolojide sadelik ve işlevselliği buluşturarak sahneye çıkıyor HUSSA teknolojide sadelik ve işlevselliği buluşturarak sahneye çıkıyor

Etkinlik; Mentoro, Ally.ai, Analytics Center & İstanbul Tech Week Yönetim Kurulu Üyesi Başak Tulga Önen’in hoş geldiniz konuşması ile başladı. 2023 yılında üretken yapay zeka yatırımlarının sekiz kat artarak yaklaşık 25,2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Önen, “OpenAI, Anthropic, Hugging Face ve Inflection hem 2023’te hem de bu sene önemli yatırımlar aldı. Bunların hepsi çok güzel gelişmeler ancak şirketlere baktığımızda yapay zeka konusunda müthiş bir enflasyon ve kafa karışıklığı olduğunu görüyorum. Yapay zekanın iş ortamında nelere talip olduğunu, neyi kolaylaştıracağını, neyin yerini alacağını, neleri yapamayacağını anlamak çok ama çok önemli. Şirketlerdeki işlerin en atomik hali günlük görevlerimiz. Bu görevleri bugün insanlar veya yazılımlar yapıyor. Yapay zekanın yaratacağı en büyük değer, bilgiye dayalı görevleri yapabilmesi ve yönetsel kararları verebilmesi olacak” şeklinde konuştu. 

“Şu anda birçok yapay zeka şirketi performans değil, potansiyel satıyor”

Önen şöyle devam etti: “Yapay zeka ile birlikte, yazılımlardan hizmet aldığımız ancak işlerin çoğunu insanların yaptığı bir Software-as-a-Service modelinden, yapay zekanın sunduğu hizmeti bir yazılım olarak aldığımız Service-as-a-Software modeline doğru gidiyoruz. Peki bu dönüşümü ne zaman göreceğiz? Görevleri tamamen yapay zekanın gerçekleştirmesi ne zaman olacak? Erken yapay zeka uygulamaları kural tabanlı oyunlarla başladı. ChatGPT ile birlikte sol üste doğru gittik ancak bugün kullandığımız yapay zekalar hala ağırlıklı düşük riskli görevleri yapabilir durumda. Enterprise tarafına geçmek için sol üstten elde edilen iç görüleri kullanarak daha basit, daha düşük riskli sorunları sağlıklı bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Sonrasında da sağ üste çıkarak karmaşık görevleri çözmeye başlayacak. Önceki teknoloji dalgaları küçük görevleri otomatikleştirse de tüm iş akışlarını değiştiremedi. Çünkü kritik kararlar ve yönetici hedeflerine yönelik hizmetler daima insan tarafından yapıldı. Ancak sağ üst quadranta çıkabilmek için yapay zeka performansının gelişmesi gerekiyor. Şu anda birçok yapay zeka şirketi performans değil, potansiyel satıyor. Sağ üste çıkabilmemiz için potansiyele değil, performansa ihtiyacımız olacak. Performansta artış için hız ve doğruluk oranlarının artması lazım. Bunun için de önümüzdeki 2-3 yılda önemli gelişmeler olacak. Bu sayede hız ve modellerin doğruluğunda artış sağlanacak ve ancak bu şekilde yapay zeka iş akışlarını ele geçirecek, görevleri yapay zeka yapacak ve Service-as-a-Software modeline geçeceğiz. Bu da tek bir yapay zeka yazılımı ile değil birden fazla yapay zeka yazılımının haberleşerek, birlikte çalışması ile olacak.”

Yapay zeka ile neler değiştiği, nasıl bir rekabet elde edildiği konuşuldu 

Endeavor Catalyst Head of EMEA’sı Pete Benedetto’nun açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte teknoloji tutkunları, Sabancı Holding, Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün moderatörlüğünde AI and Leadership başlıklı ilk paneli dinledi. Yapay zeka ve liderliğin konuşulduğu panelde, Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, Akkök Holding CFO’su Veysi Küçük ve inventiv Genel Müdür ve Multinet Up CIO’su Çağlayan Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü SnA Consulting Kurucusu Ömer Nadirler’in yaptığı ikinci panel From Hype to Reality: Real Usecases in GenAI oldu. Katılımcılar LC Waikiki E-Ticaret Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş, Akbank CIO’su Gökhan Gökçay ve Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu’nun ağzından yapay zekayı iş yapış süreçlerine nasıl entegre ettiklerini, yapay zeka ile neler değiştiğini ve nasıl bir rekabet elde ettiklerini dinledi. 

Yapay zeka yatırım ekosistemini nasıl değiştiriyor sorularına yanıt arandı

Paribu Ventures Principal Erman Taylan, Ussal Danışmanlık, Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz, Aposto Kurucu Ortağı Umutcan Savcı’nın konuşmacı olarak katıldığı Technological Modernity: Trends After Tomorrow panelinde ise yapay zekanın gelecek trendleri masaya yatırıldı. Marketing Playbook in the Age of AI panelinde ise Velox Partners Engagement Partneri Ayça Baydar, Boyner Büyük Mağazacılık, Pazarlama & Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu, Response DGA CEO’su Murat Durak ve Beymen Club Genel Müdür Yardımcısı Pınar Togay yapay zekayı kendi alanlarından ele aldı. Panelistler pazarlamanın nasıl yeniden şekillendiğini konuştu. How AI Changes the Investment Landscape panelini QNBEYOND Head of Accelerator Sonat Kaymaz yönetirken, panelistler 212 Kurucu Ortak Ali Karabey, Revo Capital CEO & Kurucu Ortağı Cenk Bayrakdar, Gökçe Avukatlık Ortaklığı Kurucu & Yönetici Ortak Görkem Gökçe yapay zekanın yatırımlara etkisi değerlendirildi. Yapay zeka yatırım ekosistemini nasıl değiştiriyor, şirketleri değerlendirme, değerleme kriterleri değişti mi sorularına yanıt arandı. Velox Partners Ortağı Mustafa Fuat Vardar ve Mentoro, Ally.a, Analytics Center & İstanbul Tech Week - Yönetim Kurulu Üyesi Başak Tulga Önen’nin Measure Your AI Maturity & Build an AI Strategy oturumunda ise şirketlerin yapay zeka yol haritalarını nasıl oluşturmaları gerektiği ile ilgili bir metodolojiler paylaşıldı. 

Farklı sektörlerden birçok uzman ismin deneyim, öngörü ve beklentilerini dinleyen katılımcılar ayrıca DeepOpinion VP Product & Engineering Kerem Sözügeçer’in AI Agents for Enterprises, Eclit CEO’su Erdem Telci’nin Tech Simplified, StyleOf Kurucu Ortak Ömer Karışman’ın Otostopçunun Yapay Zeka Rehberi,  Demirören Teknoloji CDO’su Koray Kocabaş’ın Data & AI Dreams, Real-World Nightmares başlıklı konuşmalarını dinleme fırsatı yakaladı. 

Muhabir: ERAY AKSOY