Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un ilçedeki 13 mahalleyi ziyaret ederek karşılıklı sohbet ortamında vatandaşların istek, öneri ve şikâyetlerini bizzat dinlediği ‘Başkanla Akşam Çayı Programı’ Yenidoğan Mahallesi’nde gerçekleşti. Kentsel dönüşüm ile alakalı okudukları ve akıllarına takılanları bir de başkanın ağzından duymak istediğini söyleyen vatandaşlara açıklamalarda bulunan Arısoy, Yeni İmar Plan Notu projelerinin tamamı üniversite hocalarından oluşan Marmara Belediyeler Birliği tarafından ödüllendirildiğini hatırlattı. Zeytinburnu hizmetkarlığına aday olduğu 2019 seçimlerinin zor bir süreç olduğunu, oy istemek için gittiği her yerde imar artışı ile dönüşümün gerekleşmeyeceğini ve ne o gün ne de bu gün söyledikleri arasında hiçbir fark olmadığını belirten Arısoy, seçildiği günden beri de hesabını veremeyeceği hiçbir iş yapmadığının altını çizdi.
Murat Aydın talep etti
Millet Bahçesi içinde yapımı devam eden işlerden de bahseden Arısoy, ilçenin silüetine de önemli bir katkısı olacak Millet Camii’nin bir araya gelme, sosyalleşme açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “İçinde kütüphanesi, taziye evi ve ana okulu da olacak” dedi. Şehrin güvenliği açısından aydınlatmanın önemini vurgulayan Arısoy, son 3 yılda ilçenin önemli lokasyonlarına 262 adet son teknoloji kamera sistemleri yerleştirdiklerini ve güvenli bir yaşam için tüm ilçenin 7 gün 24 saat boyunca izlendiğini belirtti. Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek olası bir depreme karşı İstanbul’u hazırlamak için yapılacak çalışmalarda pilot bölge olarak seçilen Zeytinburnu’nun, riskli olduğundan dolayı değil, gönüllü olduğundan dolayı seçildiğini söyleyen Belediye Başkanı Ömer Arısoy, pilot bölge olmayı dönemin belediye başkanı Murat Aydın’ın talep ettiğini, bunun anlamının da ‘öncülük ve gönüllülük’ esasına dayalı olduğunu vurguladı.
Yorucu bir süreç
2019 yılında göreve geldiğinde mesailerinin büyük kısmını dönüşümle ilgili çalışmalara ayırdıklarını, ilk iş olarak da ‘Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ kurduklarını, önümüzdeki 20 yılı da kentsel dönüşüm yılı ilan ettiklerini söyleyen Arısoy, “2019 yılından bu yana dönüşümü durmuş ya da problemli olan alanları ya çözdük ya da yoluna koyduk. Sümer Mahallesi’nde geçmiş dönemde KİPTAŞ tarafından yapılan konutları mevcut İBB başkanımızla birlikte açtık. Telsiz Mahallesi’ndeki dönüşüm başladı ve teslime yaklaştı. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi karşısındaki bölgenin kaba inşaatı tamamlanma üzere. Çırpıcı ve Veliefendi mahallesinde özel sektör tarafından başlatılan ve duran proje yeniden temel atma aşamasına geldi. İETT blokları uzun bir meseleydi ve plan sorununu çözdük, anlaşma sağlandı. Arnavut Mahallesi ile ilgili de muvafakatname almak için hak sahipleri ile ikinci kez görüşülmeye başlandı. Somut problemlerin tamamını çözdük. Hep birlikte taşın altına elimizi sokarak bu plan notunu uygularsak, dönüşüme büyük bir hız kazandırmış oluruz. Kentleşmiş alanlarda dönüşüm yapmak Uçağın havada ikmal yapması gibi bir şey. Gönül ister ki en az bin metrekare birleşsin ama biliyorum zor ve yorucu bir süreç” dedi.
Bir yıl imza bekledik
Gönlünün 'Ada Bazlı' dönüşümden yana olduğunu belirten Ömer Arısoy, “Ancak ne yazık ki 5 daireli binada dahi çoğunluğun anlaşamadığını görüyoruz. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi karşısındaki projeyle ilgili binalar yıkıldığı halde, 3’te 2 çoğunluğu alıp yetki almak için hak sahiplerinden bir yıl imza bekledik. Bz bir binanın dahi dönüşüm yapmasını kazanç sayıyoruz deprem gerçeğini göz önünde bulundurunca. Zamanında Mevlana Caddesi’nin iki tarafına 500 metrekare imar sınırı getirdik. 10 yıllık dönem de teşviki olduğu halde, bir tane bile 500 metrekare toplayamadık. Dolayısı ile geri adım atmak zorunda kaldık ve parsel bazında iyileştirmeler de yaparak yeni bir plan çalışması yaptık. Kentsel dönüşüm plan notları teşviği hariç yapılaşmış alanlarda nüfus arttırıcı herhangi bir düzenleme yapamazsın. Genel planlama ilkesine göre ilave ettiğiniz her nüfus için donatı alanı koymak zorundasınız” diye konuştu.