Güncel - Yaşam Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 05.05.2024 09:42 Güncelleme: 29.04.2024 20:56

Zhejiang Günlüğü Yaşayan bin yıllık antik kasaba: Xitang su kasabası

Zhejiang eyaletinin Jiaxing şehrine bağlı Jiashan ilçesinde yer alan Xitang antik kasabası, Çin'de tipik su kasabalarının görülebileceği birkaç yerden biri. Yaşayan bin yıllık kasaba olarak bilinen Xitang, tüm dünyanın dikkatini çekiyor.
Zhejiang Günlüğü Yaşayan bin yıllık antik kasaba: Xitang su kasabası

CGTN Muhabiri Wu Dan, Zhejiang eyaletinin Jiaxing şehrine bağlı Jiashan ilçesinde yer alan Xitang antik kasabasının, Çin'de tipik su kasabalarının görülebileceği birkaç yerden birisi olduğunu belirterek "Yaşayan bin yıllık kasaba olarak bilinen Xitang, tüm dünyanın dikkatini çekiyor." dedi.

Kasabadaki geleneksel yerleşim yerleri, çoğunlukla Ming ve Qing dönemlerinde (1644-1911) inşa edildiğine dikkat çeken CGTN Muhabiri Wu Dan, su yollarıyla örülen yapıların, beyaz duvarlı ve siyah çatılı orijinal görünümlerinin iyi korunmuş durumda olduğunu ve Nesilden nesile burada yaşamış olan insanların hayatlarından izler taşıdığını ifade etti.

“Mission:Impossible III” filmi görüntüsü

Birçok Çinli ve yabancı film ve televizyon dizi  çekimi için Xitang tercih edilen bir yer olduğunu dile getiren CGTN Muhabiri Wu Dan, "Ünlü Hollywood film yıldızı Tom Cruise’nin başrol oynadığı “Mission:Impossible III” (2006) adlı filmin en can alıcı sahnesi de  bu kabasada çekildi. Bunun yanı sıra, ünlü Taiwanlı şarkıcı Jay Chou ve yönetmen Vincent Fang da burada Çin geleneksel tarzını gösteren bir klip çekti." açıklamasını yaptı.

Bahardaki Xitang kasabası

CGTN Muhabiri Wu Dan, Xitang'ın, antik Wu-Yue kültürünün kaynak yerlerinden biri olduğunu açıklayarak "Buradaki mimari tarzlar, Ming ve Qing hanedanları dahil olmak üzere farklı dönemlerde Jiangnan’ın  (Yantze Nehri Deltası’nın güneyi) toplumsal ve kültürel özelliklerini yansıtır. Xitang turistik bölgesindeki 25 kilometrekarelik Ming ve Qing hanedanlarına ait mimari kompleks mükemmel bir şekilde korunmaktadır." dedi.

Kasabanın gece manzarası

CGTN Muhabiri Wu Dan, kasabaya girer girmez birbirinden güzel tablo gibi taş köprüler, tertemiz nehir, beyaz duvarlı ve siyah çatılı antik yapılar karşıladığını belirterek özellikle sabahları kasabanın sakinliği ve huzuru daha net şekilde kendini gösterdiğini ve burasının büyükşehrin sıkıntısı ve stresinin atılabileceği, dinlenilecek bir yer olarak tanımladı.

Kasabanın merkezinde yer alan, Ming hanedanı döneminde inşa edilen bir köprü

Jiashan ilçesinden 77 yaşındaki kültür uzmanı Hai Jingmei, köprü yanında  gazetecilere Xitang kasabasının tarihi ve günümüzünü anlattı.

 Kültür uzmanı Han Jingmei

Nesilden nesile kasabada sakin bir şekilde yaşayan yaşlılar

Han, gazetecilere şu bilgileri verdi:

“Xitang’ı Jiangnan’daki diğer  su kasabalarından farklı kılan bir özellik de nesilden nesile burada yaşayanların yaşam tarzını sürdürmesinin teşvik edilmesi. Eski mimari yapılar ve yerli halklar olduğu gibi kasabada kalıyor, turizmin geliştirilmesi için eski yapıların kaldırılması ve yerli halkların kasabadan taşınmasına asla izin verilmemeli.”

Düzenli ara sokak ve dükkanlar

Geleneksel Çin kokulu kese satan şirin bir dükkan

CGTN Muhabiri Wu Dan, Xitang kasabasında 1996 yılında turizmin geliştirilmesinden bu yana 27 yıl geçtiğini ve 2 bin 600’den fazla yerli hanenin hala geleneksel yaşam tarzını sürdürmekte olduğunu vurgulayarak Han'ın, “Yerli halk, eski yapılar, antik kasabanın eski tekstürü, su sistemi, köprüleri ve sokakları eskiden olduğu gibi. Ayrıca nehirler kenarında açılan dükkanlar denetlenerek düşük kaliteli mallar satan dükkanlar kapatıldı.” sözlerini aktardı.

Han, yerli yönetimin antik mimarilerin en iyi şekilde korunması ve turizmin rasyonel bir şekilde geliştirilmesi ilkesine hep bağlı kaldığını söyledi.

 Xitang’ın gece manzarası

Kasabada gezen turistler

Xitang kasabasında sadece eski mimari yapılar değil, halklar arasında aktarılan yerli bir halk şarkısının tanıtılmasının da teşvik edildiğini ifade eden CGTN Muhabiri Wu Dan, şöyle devam etti:

"Eskiden köylülerin tarlalarda çalışırken söyledikleri bu şarkı, Jiangnan’ın kırsal yaşamının yansımasıdır. Aynı zamanda şarkıcı olan Han Jingmei, kasabanın korunması ve turizmin geliştirilmesi çabalarını incelemeye odaklanırken Xitang turistik bölgesinde çalışan seyahat rehberlerine bu tür geleneksel şarkıyı da öğretiyor. Geleneksel Çin kültürünün aktarılmasına güç katan  Xitang kasabasında 2013 yılında Hanfu Kültür Festivali düzenlenmeye başlandı. Günümüze kadar 11 kez düzenlenmiş olan etkinlik, Xitang’ı antik Çin medeniyetinin tanıtılması için önemli bir merkez haline getirdi."

11. Hanfu Kültür Festivali’nden görüntüler

CGTN Muhabiri Wu Dan, her yılın Ekim-Kasım ayları arasında düzenlenen Xitang Hanfu Kültür Festivalinin, dünyanın dört bir yanından gelen ve  Çin geleneksel kültürüne düşkün olan insanları bir araya getirdiğine dikkat çekerek "Xitang kasabasından bir yetkilinin, gazetecilere “Xitang’da şuan Hanfu’yla ilgili 100’den fazla dükkan bulunuyor. Antik Çin’de zaman yolculuğu yapma rüyası burada gerçek olur.” dediğini aktardı.

Xitang kasabasının güzelliğinin, yabancıları da kendisine hayran bıraktığını ifade eden CGTN Muhabiri Wu Dan "1986 yılında master yapmak için Çin’e ilk kez gelen Yemenli bir genç Nabir, şu an Xitang kasabasında yaşıyor. 2016 yılında Çinli eşiyle birlikte Xitang’ı gezen Nabir,  buradaki küçük köprüler, su yoluyla örülen yapılar ve yavaş yaşam tarzına bayıldı ve Xitang’a yerleşmeye  karar verdi. Nabir, şu an eşiyle birlikte burada bir Hanfu dükkanını işletiyor." dedi.

Nabir, geleneksel Çin düğme ustası Peng Lihua’dan  düğme yapma tekniğini öğreniyor

CGTN Muhabiri Wu Dan, Xitang kasabasının aynı zamanda Çin’in düğme kasabası olarak bilindiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Xitang turistik bölgesinin yakınında yer alan Dayu köyünde 1914 yılında kurulan ilk düğme işletmesinden günümüzdeki binin üzerinde benzer işletmeye kadar, bu geleneksel endüstri, 40 binden fazla kişiyi istihdam ederken, yurt içindeki düğme pazarının yüzde 50’sini karşılamış durumda. Edinilen bilgilere göre, Dayu köyünde yılda 100 milyardan fazla düğme üretilir. İhraç edilen düğme sayısı ise 30 milyarı bularak uluslararası düğme pazarının üç birini oluşturur."

Xitang antik kasabasında bulunan Düğme Müzesi

Pamuk ve saten kumaşlardan yapılan düğmeler, çoğunlukla Hanfu ve Qipao gibi geleneksel elbiselerde kullanılır

El yapımı geleneksel düğme tekniğinin aktarılması hedefiyle, Xitang su kasabasında bir düğme müzesi de kurulduğunu ifade eden CGTN Muhabiri Wu Dan "Müzede eski hanedanlıklar döneminde yeşim taşından yapılan düğmelerden kumaştan yapılan düğmelere kadar farklı düğmeler sergileniyor." açıklamasını yaptı.