Kültür Sanat Kaynak: Haber Merkezi 12.04.2024 13:25

Recep Batuk "Sokaklar ve İzlenimler" sergisi Galeri Diani'de açılıyor

Çağdaş ve pop-art anlatımları ile tanınan Miami ve İstanbul'un zıtlıklarından beslenen tanınmış ve sıra dışı sanatçı Recep Batuk "Sokaklar ve İzlenimler" sergisiyle Galeri Diani'de…
Recep Batuk

 

Galeri Diani, gerçeküstü hikayeler anlatan pop-art resimleriyle hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınan ressam Recep Batuk’un “Sokaklar ve İzlenimler” adlı kişisel sergisine 20 Nisan-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

 

Recep Batuk Galeri Diani’deki ilk sergisinde kendisinin italyan temsilcisiyle sıklıkla gidip sanat eserlerini sergilediği, yılın bir bölümünde sanat çalışmaları yaptığı Miami ve esas yaşadığı, sanatının beslendiği İstanbul’un karşıtlıklarını, benzerliklerini ve daha nice izlenimlerini kendine özgü, ama çağdaş ve çok özel sanat diliyle izleyiciye anlatıyor. Sürrealizm, dışavurumculuk ve pop-art gibi sanat akımlarından etkilenen Recep Batuk, yağlı boya resimlerinde alaycı bir bakış acısıyla betimlediği günlük sıradan konular renk cümbüşü içinde hikayeler anlatıyor. Bunu yaparken izleyiciyi fantastik ancak güncel bir dünya ile aynı anda karşı karşıya bırakıyor. Bunu yaparken alaycı ögeleri kullanmayı ve düşündürmeyi ihmal etmiyor.

 

“Sokaklar ve İzlenimler” başlıklı sergisinde yine tipik bir Recep Batuk anlayışı içinde birbirine karşıt  ögeleri dengeleyen kompozisyonları sunan sanatçı sergi içeriğiyle ilgili: “Her zaman keşfetmekten mutlu olduğum, gezindiğim Miami ve İstanbul şehirlerini kapsayan  bu sergim özelinde bu şehirlerin sokaklarına ve  izlenimlerime dair tuval yüzeylerinde; gerek renk doku gerekse de betimleme açısından kendi içinde sert/yumuşak, koyu/şeffaf, karmaşık/sade,  abstrakt/gerçekçi, yağlı boya/transfer baskı gibi aykırı unsurları aynı tuvalde birleştirdiğim çalışmalarım yer alıyor. Yine popüler kültürden alıntı ikonlar fantastik konular, absürt dizilimler, yüksek voltajlı dışa vurumcu figürler ile gerçek ve gerçek ötesi zaman ve mekanları öneren ögeleri akademik bir kompozisyon anlayışı ile sunan bir altyapı ile karşınıza çıkardım.  Ana öznem olan sokaklar, benim için her zaman besleyici bir unsur olarak karşıma çıkmaktadır. Ayrıca sokaklardaki insanların birbiriyle olan diyalogları, giydiği kıyafetler, etkileşimleri… Tabi bu arada salt insanlar değil çevremize baktığımızda duvarlardaki yırtık bilboard afişler, yerlerde gezinen el ilanları, birtakım logolar markalar ve bu markaların kutuları vs. Bütün bunların hepsinin gözlemi ben de bir dataya dönüşüyor ve saydığım tüm parametreler ile birleştiğinde bunların içerisine giren mizah da tüm bunları daha eğlenceli bir şekilde izlenebilir hale getiriyor. Bu beni çok besleyen ve heyecanlandıran bir durum olarak karşıma çıkıyor” dedi.