Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Mustafa Ercan ORTAÇ 16.04.2024 14:05

Heritage İstanbul: "İstanbul'da kültür mirasının büyük buluşması için hazırlıklarımız devam ediyor"

Adını binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski ve köklü uygarlıklarına ev sahipliği yapmış İstanbul'dan alan Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası kültür mirası fuar ve konferansı HERITAGE İstanbul, CoinTR ana sponsorluğunda 15-17 Mayıs tarihleri arasında yerli ve yabancı sektör paydaşlarına İstanbul'da ev sahipliği yapacak. TG Expo organizasyonu ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda sekizinci kez düzenlenecek HERITAGE İstanbul'da fuarla paralel olarak konferans serisi, Miras Sohbetleri, atölye çalışmaları da üç gün boyunca devam edecek.
Heritage İstanbul:

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İ.B.B Miras, İstanbul Valiliği YİKOB, Marmara Belediyeler Birliği,  gibi sektörün en önemli kamu paydaşları tarafından desteklenen ve kültürel miras bilincinin arttırılması ve korunmasını kendisine sosyal misyon edinmiş, doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve kütüphanecilik teknolojileri fuarı HERITAGE İstanbul, pek çok farklı ülkelerden katılımcılara ve konuşmacılara ev sahipliği yapacak. 

 

HERİTAGE İstanbul sekizinci yılında kültür mirası endüstrisinin “duayen” isimlerini konferans, panel ve atölye çalışmalarında katılımcılarla bir araya getirecek.

 

“Geçmişe Gelecek Sağla” sloganı ile ilk kez 2015’te organize edilen HERITAGE İstanbul’da, konferans, miras sohbetleri bölümleri, atölye çalışmaları, B2B toplantılar ve çeşitli teknik geziler yapılırken kültürel miras endüstrisinin “duayen” isimleri, kültür mirası meraklıları ile buluşacak. Türkiye ve Dünya’dan arkeoloji, restorasyon, müzecilik ve kütüphanecilik alanlarında uzman kuruluşların katılımıyla kültür mirası üzerine dünyada gelişen trendler, güncel sistemler ve teknolojileri sektörle buluşturan HERITAGE İstanbul’un davetlisi olarak konferans serisinde bu yıl konuşmacılar arasında UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı, Ürdün Prensesi Ekselansları Dana Firas, “Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın arttırılması”, Cenevre Üniversitesi Hukuk Profesörü, Avukat, Prof. Dr. Marc-André Renold ve KTB Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz "Kültür Varlıklarının İadesinde Kullanılan Yöntemler" panelinde katılımcılarla bir araya gelecek. Bunun yanı sıra "Kozo'dan Japon Kağıdına Yaşam Döngüsü" Hiroyoshi Chinzei, Smithsonian Enstitüsü’nden Nicole Ferraiolo, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Antakya ve Çevresindeki Vakıf Eserlerinin Deprem Sonrası Onarımları”, Prof. Dr. Necmi Karul "Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası" ve "İklim Krizi ve Müzeler” konuları konferans serisinde yer alacak. 

 

Kültürel Mirasın Geleceğe Taşınması için çok özel bir ortaklık. CoinTR, Heritage İstanbul’un ana sponsoru oldu

 

İngiltere, Çin ve Türkiye ortaklı global dijital varlık ve teknoloji şirketi CoinTR, 8. yılında Heritage İstanbul’un ana sponsoru. Dijital Geleceğin Merkezi olma mottosuyla çalışmalarını sürdüren CoinTR, geçmişi geleceğe taşımak üzere kültürel mirasın günümüze kazandırılması ve geleceğe taşınması için projelere destek oluyor. 

 

 

“Geleceğe Miras” projesinin detayları fuarda paylaşılacak

 

Heritage İstanbul’da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleşen tüm çalışmaları standında aktarırken “Geleceğe Miras” projesinin detaylarını konferans sunumlarında konu edecek. 

 

T.C. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde yürütülen onlarca restorasyon projeleri detayları ile standında ziyaretçilerle buluşacak.

 

Gazi Kovan’ı fuar alanında sergilenecek

Makine ve Kimya Endüstrisi ise İmalat-ı Harbiye Müzesi olarak Millî Mücadele Dönemi, Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde kullanılan ve müzede bulunan askeri mühimmatı 8. Heritage İstanbul’da anlatacak. Türk Savunma Sanayii’nin geçmişten günümüze gelişen teknoloji ile yaptığı yolculuk ve müzenin en önemli envanteri olan Gazi Kovan’ı da fuar alanında sergilenecek.

“İzmir Time Machine v0.2” ile Heritage İstanbul katılımcıları zamanda yolculuk yapacak

Dünyanın İlk ve Tek Şehir NFT Koleksiyonu: İzmir Time Machine Genesis Koleksiyonu fuarda sergilenecek.

Heritage İstanbul’un ayrıcalıklı ziyaretçileri kentin 8500 yıllık tarihinde üç boyutlu bir zaman yolculuğu yapacak. İzmir Time Machine projesi prehistorya, klasik arkeoloji, sanat tarihi, yakın çağ tarihi, mimarlık tarihi gibi çeşitli bilim dalları ile üç boyutlu modelleme, web geliştirme, sanal gerçeklik, fotoğraf, grafik tasarım, video-prodüksiyon gibi uzmanlıkları bir araya getiren çok boyutlu bir projedir.  “İzmir’in Kurtuluşu’ nun 100. Yılı” için hazırlanan “İzmir Time Machine Genesis Collection” adıyla kripto varlık borsalarında işlem gören NFT’ler aracılığıyla İzmir'in kültürel mirasının restorasyonu için alternatif bir finansman yöntemi geliştirilmiştir. Bu proje kentin tarihine, gelişimine duyulan merakın, teknoloji ile birleştiğinde bir kentin tanınırlığına ve kültürel mirasın korunmasına hizmet eden bir araca nasıl dönüşebileceğinin somut bir örneğidir.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı restorasyon çalışmaları ile fuarda yerini alacak

Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları’nın meydana geldiği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak üzere kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı fuarda yer alacak.

 

Yerli ve yabancı birçok firma müzecilik, kütüphanecilik ve arkeoloji ile ilgili yenilikçi, sürdürülebilir teknolojik gelişmeler ve çözümler ile 8. Heritage İstanbul’da olacak.

 

Editöre Not: HERİTAGE İstanbul, bu yıl Aizanoi’yi iletişimine taşıdı

 

Dünyadan ve ülkemizden kültür mirası meraklılarını, alanında uzman profesyonelleri, kamu ve özel kuruluşlarını bir araya getiren HERİTAGE İstanbul, bu yıl kurumsal dokümanlarında Aizanoi Antik Kenti’ni kullanıyor. Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan Aizanoi Antik Kenti Roma döneminin en önemli kentlerinden olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınakları’ ndan biri yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aizanoi Antik Kenti, dünyanın bilinen ilk borsasını da bünyesinde barındırıyor.