Kültür Sanat Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 12.04.2024 07:00

Édouard Louis'den kendini keşfeden bir annenin gerçek hikâyesi

Ülkemizde Eddy'nin Sonu, Babamı Kim Öldürdü ve Şiddetin Tarihi kitaplarıyla bilinen, günümüzün en etkili genç yazarlarından Édouard Louis, bu kez annesini anlatıyor. Louis, Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri'nde kırk beş yaşına vardığında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen, sonunda kendini keşfeden bir kadının, kendi annesinin gerçek yaşam öyküsünü anıları üzerinden aktarıyor.
Édouard Louis'den  kendini keşfeden bir annenin gerçek hikâyesi

Homofobiyi, ırkçılığı, egemenlerin zorbalığını, işçi sınıfını ve sosyal eşitsizliği odağına alan kitapları yirmiden fazla dile çevrilen genç yazar Édouard Louis, Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’nde ilk üç kitabın aksine bu kez tamamen annesine odaklanıyor. 

 

Bir kadının hayatı, kısacası…

Louis, kırk beş yaşına vardığında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen ve sonunda kendini keşfeden bir kadının, kendi annesinin hikâyesini anıları üzerinden anlatıyor. Fransız toplumundaki bir kadının bir sosyal statüden farklı bir sosyal statüye geçerken göğüs germesi gerekenleri tüm sancılarıyla ele alan yazar, okuru bu dönüşüme tanık ediyor. Çocukken farklı bir anneye sahip olma arzusuyla bugün onu her şeye rağmen özgür ve mutlu bir kadın olarak görme deneyimi arasındaki anlatısında hayatlarımızı yöneten zalim sistemleri ve onlardan kaçış olasılığını da ele almaktan kaçınmıyor – yine çekincesizce, yine güçlü bir şekilde.

 

Bu fotoğrafa bakarken dili yitirdiğimi hissettim. Onu bütünüyle özgür, tüm bedeniyle geleceğe doğru yol alırken görmek, aklıma babamla paylaştığı yılları, maruz kaldığı aşağılamaları, yoksulluğu, yirmi beşle kırk beş yaşları arasında, başka kadınlar hayatı, özgürlüğü, yolculuğu, kendini tanımayı tecrübe ederken, eril şiddet ve sefalet tarafından yaşamından koparılmış, neredeyse yok edilmiş yirmi yılı getirdi. Bu fotoğrafı görmek bu yok edilmiş yirmi yılın doğal bir şey olmadığını, ondan bağımsız dış güçlerin –toplum, erillik, babam– eylemlerinin bir neticesi olduğunu hatırlamamı sağladı, demek ki her şey başka türlü olabilirdi.