Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 12.04.2024 07:00

Corendon Airlines ve Petrol Ofisi Grubu'ndan havacılıkta sürdürülebilirlik için iş birliği

Corendon Airlines ve Petrol Ofisi Grubu, 2050 yılı net sıfır hedefleri doğrultusunda yeni bir iş birliğine imza attı. Yapılan anlaşma kapsamında Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimanı'nda bir ilki gerçekleştirerek Petrol Ofisi Grubu'nun ikmal ettiği SAF yakıtını kullanmaya başladı.
Corendon Airlines ve Petrol Ofisi Grubu'ndan havacılıkta sürdürülebilirlik için iş birliği

Türkiye, İspanya, Yunanistan gibi onlarca popüler tatil destinasyonuna ve Avrupa'nın birçok ülkesine direkt uçuşlar gerçekleştiren Corendon Airlines, karbon emisyonunun iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine etkilerini azaltmak amacıyla Petrol Ofisi Grubu'nun ikmal edeceği Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanarak çevre dostu uçuşlar düzenlemeye başladı. Petrol Ofisi Grubu ile gerçekleştirilen iş birliği doğrultusunda Corendon Airlines, SAF yakıt kullanarak karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltmayı hedefliyor ve havacılık endüstrisindeki çevresel etkiyi minimize etme konusunda girişimde bulunuyor. 


Corendon Airlines, doğaya saygılı uçuşlar gerçekleştiriyor
Fosil yakıtlara kıyasla yaşam döngüsünü daha az karbon emisyonu üreterek sağlayan SAF yakıt, havacılık endüstrisinde küresel ısınmaya karşı mücadele eden bir araç görevi görüyor. Uçuşlarında düzenli olarak SAF yakıt kullanmayı hedefleyen Corendon Airlines, doğaya saygılı bir yaklaşım sergileyerek sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçları önemsiyor. Çalışmalarına çevreye duyarlı bir marka olarak devam eden Corendon Airlines, gelecek sene saf yakıt kullanımını en az 2 kat, beş yıl içinde ise 10 kat artırmayı ve IATA Fly Net Zero 2050'yi destekleyen sayılı havayollarından biri haline gelmeyi hedefliyor. Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimanı'ndan başlayan uygulamayı, önümüzdeki sene İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda da hayata geçirmeye hazırlanıyor.
 
Sera gazı emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltan SAF yakıtı ikmal ediyor
PO/Air markası ile yurt içinde ve yurt dışında 250 üzerinde yerli ve yabancı hava yolu şirketine hizmet veren Petrol Ofisi Grubu, yılda 250 binin üzerinde hava aracına yakıt ikmali gerçekleştiriyor. Açıklanan son EPDK raporuna göre havacılık yakıt pazarının yaklaşık yüzde 26'sına sahip olan şirket, PO/Air markası ile hâlihazırda Türkiye'de bulunan 18 havalimanında kendi ikmal alt yapısıyla (depolama tesisi, ikmal aracı ve personel) hizmet veriyor. Tüm iş kollarında sürdürülebilirliği odağına alan Petrol Ofisi Grubu, üyesi olduğu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) “2050'ye Kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” kararı doğrultusunda sürdürülebilir havacılığı destekliyor. Bu çerçevede 2022 yılından bu yana Türkiye'nin önde gelen havayolları tarafından işletilen uçaklara sera gazı emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltan sürdürülebilir havacılık yakıtı Neste MY Sustainable Aviation FuelTM (SAF) ikmalini gerçekleştiriyor. 
 
Şirketin sıfır karbon emisyon hedeflerinden bahseden Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Corendon Airlines olarak, Petrol Ofisi Grubu iş birliğimizle birlikte ilk SAF yakıt kullanımlı uçuşumuzu 19 Mart 2024 tarihinde Antalya Havalimanı'ndan gerçekleştirdik. Doğaya ve çevreye saygılı bir marka olarak SAF yakıt kullanımı bizim için çok değerli. Karbon emisyonumuzu azaltarak gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak için uçuşlarımızdaki uygulamalarımıza özellikle özen gösteriyoruz. Corendon, düzenli şekilde SAF yakıt kullanarak sürdürülebilir havacılık adımlarını teşvik etmeye devam edecek. SAF yakıt kullanımı gibi çeşitli sürdürülebilirlik konulu projelere imza atarak doğaya olan saygımızı ve çevresel sorumluluğumuzu sürdüreceğiz.” dedi.
 
Anlaşma hakkında açıklama yapan Petrol Ofisi Grubu Havacılık Kıdemli Müdürü Mehmet Serkan Ergin ise şunları söyledi: “Karbonsuzlaşma yönündeki çalışmalar geleceğe yatırım bilincinin en önemli önkoşullarından biri. Bu nedenle mevcut ürün teknolojilerimize yatırım yaparken geleceğin enerjilerine ve bu enerjilerin kullanımını artırmaya yönelik iş birliklerini artımayı sürdürüyoruz. Bu misyonla Petrol Ofisi Grubu olarak Corendon Airlines'a sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ikmaline başlamış olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Sektörün lideri olarak havacılık alanında da sürdürülebilirliğe öncülük ediyor, bu sebeple uçaklarda sera gazı emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltan SAF'ın ülkemizdeki kullanımını yaygınlaştırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”
Alman Sivil Toplum Kuruluşu Atmosfair tarafından yolcu başına düşen karbon emisyonu baz alınarak yapılan “Dünyanın En Temiz Havayolları” araştırmasında dünya sıralamasında 4.'lüğü, Türkiye sıralamasında ise 1.'liği bulunan ilklerin havayolu şirketi Corendon Airlines, hayata geçirdiği projeler ve sponsorluklarıyla sektöre öncülük etmeye devam ediyor.