Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.04.2024 08:00 Güncelleme: 11.04.2024 08:59

Çin'den AB'ye DTÖ kurallarına uyum sağlama çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin Çinli işletmelere uyguladığı ayrımcı tedbirlere dair endişeler dile getirildi.
Çin'den AB'ye DTÖ kurallarına uyum sağlama çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin Çinli işletmelere uyguladığı ayrımcı tedbirlere dair endişeler dile getirildi.

Basına yansıyan haberlere göre, AB Çin rüzgar türbini üreticileri hakkında soruşturma başlatma kararını duyurdu.

Konuyu değerilendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, AB’de korumacılık eğiliminin artmasının endişe verici olduğuna işaret ederek, AB’nin Çinli işletmelere, hatta ilgili sektörlere uyguladığı ayrımcı tedbirlere büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Sözcü, “Çin’de yeni enerjiyle ilgili sektörlerin gelişimi, teknoloji, piyasa ve endüstri zinciri gibi avantajların yansımasıdır, ilgili ürünlerin ihracatı küresel boyutta enflasyona ve iklim değişikliğine müdahaleye önemli katkılarda bulundu.” ifadesini kullandi. 

AB’nin bir yandan ikilim değişikliğine vurgu yaparken, diğer yandan da ikilim değişikliğiyle mücadele için gösterilen çabalara zarar vermekten vazgeçmesi temennisini aktaran sözcü, korumacılığın mevut sorunu çözmezken, geleceği de kaybedeceğini belirtti.

Sözcü Mao, Çin’in AB’den Dünya Ticaret Örgütü kuralarına ve piyasa ilkelerine uyum sağlaması çağrısında bulunduğunu ve Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını kaydetti.