Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.04.2024 13:00 Güncelleme: 12.04.2024 13:33

Çin'den ABD ve Japonya'ya çağrı: Soğuk Savaş zihniyetini bırakın

Çin'in Washington Büyükelçiliği bugün yaptığı açıklamada, ABD ve Japonya liderleri arasında gerçekleşen görüşmede ve yayınlanan ortak bildiride Çin'e asılsız suçlamalar yöneltilmesine tepki gösterdi.
Çin'den ABD ve Japonya'ya çağrı: Soğuk Savaş zihniyetini bırakın

Çin’in Washington Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, ABD ve Japonya liderleri arasında gerçekleşen görüşmede ve yayınlanan ortak bildiride Çin’e asılsız suçlamalar yöneltilmesine tepki gösterdi.

Açıklamada, Soğuk Savaş zihniyetini benimseyen ve küçük grup siyaseti izleyen ABD ve Japonya'nın, Taiwan, deniz güvenliği ve nükleer silah politikaları gibi konularda Çin'i karaladığı, Çin'in iç işlerine müdahale ettiği ve uluslararası ilişkilerin temel prensiplerini ciddi bir şekilde ihlal ettiği ifade edildi. Bu nedenle, Çin'in duruma kesin bir şekilde karşı çıktığı ve ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, ABD ve Japonya'ya, çağın gerekliliğine uygun hareket etme, Soğuk Savaş zihniyetini terk etme, Çin'in iç işlerine karışmama, Çin'e karşı “klik oluşturma” eylemlerini durdurma ve bölgesel barış ile istikrarı tehdit etmeme çağrısı yapıldı. Ayrıca, Çin'in egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını kararlılıkla savunacağı vurgulandı.

Diğer yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Asya Genel Müdürlüğü ve Çin’in Japonya Büyükelçiliği’nin söz konusu olay nedeniyle Japonya nezdinde girişimlerde bulunduğu bildirildi.