Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 18:01 Güncelleme: 13.04.2024 00:40

Çin: ABD'nin genişletilmiş kıta sahanlığı talep hakkı yok

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (UNCLOS) taraf olmadığını, bu nedenle genişletilmiş kıta sahanlığında egemenlik iddia etme hakkı bulunmadığını açıkladı.
Çin: ABD'nin genişletilmiş kıta sahanlığı talep hakkı yok

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne (UNCLOS) taraf olmadığını, bu nedenle genişletilmiş kıta sahanlığında egemenlik iddia etme hakkı bulunmadığını açıkladı.

ABD, kısa süre önce kıta sahanlığını kıyıdan 200 deniz mili uzakta yer alan alanlara genişlettiğini ilan ederek, ilgili coğrafi koordinatları yayımlamıştı.

Rusya ve Çin dahil farklı ülkelerin heyetleri, kısa süre önce Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi’nin (ISA) toplantısında, ABD’nin UNCLOS’u onaylamadığını hatırlatarak, bu nedenle ülkenin tek taraflı olarak kıta sahanlığını genişletme tutumunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin söz konusu eyleminin tipik bir tek taraflılık ve hegemonyacılık olduğuna işaret ederek, kıyıdan 200 deniz mili ötesindeki kıta sahanlığını sınırlandırmaya dair kuralların uluslararası teamül hukuku değil, UNCLOS tarafından belirlendiğini kaydetti.

ABD’nin UNCLOS’a taraf olmadığına dikkat çeken Wang Wenbin, bu nedenle ülkenin genişletilmiş kıta sahanlığı için egemenlik iddia etme hakkına sahip olmadığını vurguladı.

Sözcü, ABD’nin tek taraflı olarak egemenlik iddia etmesinin yasa dışı olduğu gibi, uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve “insanlığın ortak varlığı ve mirası” olarak kabul edilen uluslararası deniz yataklarına zarar verdiğini kaydetti.