Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 13:00 Güncelleme: 13.04.2024 14:30

Çin, 20'den fazla Afrika ülkesine acil gıda yardımı sağlayacak

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen basın toplantısında, Afrika'nın güneyindeki ülkelerin El Nino etkisiyle ciddi bir kuraklık sıkıntısı yaşamasından söz etti.
Çin, 20'den fazla Afrika ülkesine acil gıda yardımı sağlayacak

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen basın toplantısında, Afrika’nın güneyindeki ülkelerin El Nino etkisiyle ciddi bir kuraklık sıkıntısı yaşamasından söz etti. Sözcü, bu Afrika ülkelerinin son zamanlarda karşılaştıkları ciddi kuraklık ve açlık sıkıntısını yakından takip ettiklerini belirtti. Çin’in Zimbabve, Malavi ve Zambiya dahil olmak üzere 20’den fazla Afrika ülkesine acil gıda yardımı hazırlamakta olduğunu ifade eden sözcü, gelecek dönemdeki gelişmelere ve ilgili ülkelerin ihtiyaçlarına göre kendi güç kapasitesinde bu ülkelere daha fazla gıda sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Sözcü toplantıda ABD’de kısa süre önce yayınlanan bir raporda yer alan Çin’in Afrika’daki yatırımını yeşil enerjiye daha fazla döndürmesi gerektiği şeklindeki iddiayı da değerlendirdi. Raporda son 20 yıl içinde Çin’in Afrika’daki yatırımının fosil yakıtlara odaklandığı ve yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımın çok az olduğu ileri sürüldü. Raporda ayrıca Çin’in yatırım odağını Afrika’nın yeşil enerjisine döndürerek bölgenin enerjik dönüşümünü hızlandırması gerektiği görüşüne yer verildi.

Sözcü, söz konusu raporu yayınlayan kuruluşun, başka ülkelerin Afrika’nın enerji dönüşümünü hızlandırması ve Afrika’nın ekonomik ve toplumsal gelişmesine yardım etmesine dair verileri de ortaya çıkarmasını beklediklerini söyledi.

Sözcü, Çin’in Afrika’nın sürdürülebilir gelişmesinin kararlı bir destekleyicisi olduğunu vurguladı. Sözcü, yeşil gelişimin, sadece Çin ile Afrika’nın ortaklaşa organize ettiği Çin-Afrika İş Birliği Forumu kapsamında alınan bir tedbir değil, aynı zamanda Çin ve Afrika’nın Kuşak ve Yol’un yüksek kaliteli inşası kapsamındaki önemli bir alan olduğunun altını çizdi. Sözcü, Çin’in Afrika’da yüzlerce temiz enerji ve yeşil gelişim projesini uyguladığını da hatırlattı.