Halkbank web
Ekonomi Kaynak: İlker Fatih KUŞÇU 12.04.2024 07:00

Bitcoin fiyatlarında daha dalgalı bir seyir görülebilir

Bitcoin tarihi zirvesini yenilemesinin ardından belirli bir aralıkta dalgalanmaya devam ediyor. Göstergelere göre bu hareketliliğin bir süre daha devam etmesi beklenirken oluşan piyasa döngüsü kısa vadeli alım satımlara olanak tanıyor.
Bitcoin fiyatlarında daha dalgalı bir seyir görülebilir

Bitcoin fiyatları Mart ayında ciddi bir yükseliş gösterip tarihi zirvesini yeniledikten sonra düşüşe geçmişti. Bitfinex’in 98. Alpha Raporu’na göre, bu düşüşün, piyasa döngüsünün dip seviyelerine yakın bir noktada sonra ereceği ve fiyatların daha dalgalı olsa da bandın içerisinde kalarak hareket edeceği bekleniyor. Bu durum, Bitcoin’de, bandın alt ve üst noktaları arasında trade yapma imkânı yaratıyor.  On-chain veriler, Uzun Vadeli BTC Sahiplerinin zirve seviyelerden satışa geçtiğini fakat bu satış miktarının daha önceki boğa piyasası zirvelerinde görülenden daha küçük ölçekte olduğunu ve de pasif pozisyonda duran Bitcoin arzının artmasıyla fiyatlardaki oynaklığın arttığını gösteriyor. Zincir üstü işlemler yoluyla elde edilen kârın 2,6 milyar doları geçtiği ve bunun da yüzde 40’ını uzun vadeli yatırımcı grubunun elde ettiği hesaplandı.

 

Harcanmamış Çıktı Miktarının belli bir zaman aralığındaki oranını ifade eden UTXO Yaş Bandı verileri kullanılarak yapılan daha ileri seviye bir analize göreyse, Bitcoin’de alımlar da yapılmakta olup yeni yatırımcıların gelmesiyle ve mevcut yatırımcıların piyasanın daha da yükselebileceği inancıyla pozisyonlarını artırmasıyla, piyasada bir taban oluşuyor.

 

Bitcoin ETF’lerinde pozitif net sermaye girişi tekrar başladı

 

Piyasayı destekleyen önemli unsurlardan biri haline de gelen Spot Bitcoin ETF’lerine yönelik olarak, pasif talebin devam etmesinden dolayı pozitif net sermaye girişlerinin geçen hafta yeniden başladığı görüldü. Bu haliyle mevcut sermaye girişleriyle talep edilen Bitcoin, madencilik yapılarak çıkarılan Bitcoin’in yaklaşık iki katına tekabül ediyor. Tüm bu fiyat dinamikleri birlikte ele alındığında, şu anki mevcut ortamda bir bant aralığında hareket eden bir piyasanın görülmesi bekleniyor.

 

Kripto piyasasında bu gelişmeler yaşanırken arka planda ABD ekonomisi, güçlü tüketici harcamaları, düşük düzeyde ve stabil seyreden enflasyon ve çeşitli sektörlerdeki toparlanma işaretleriyle güçlü görünümünü sürdürüyor. Şubat ayında Kişisel Tüketim Harcamaları (KTH) verileri beklenenin üzerinde yüzde 0,8’lik bir artış gösterse de kişisel gelir artışında da yavaşlama görüldü ve bu durum harcanabilir reel gelirin beş aydır ilk defa düşmesine neden oldu. Bitfinex’e göre bu durum, Fed’in, ekonomik büyümeyi tehlikeye atmamak uğruna faiz oranlarını düşürmeye başlaması yönündeki baskıyı artıracaktır.

 

Önemli bir hukuki gelişme olarak, New York’tan bir yargıç SEC’nin Coinbase’e karşı açtığı davayı ileri bir aşamaya taşırken, diğer pazarlardan Rusya’da, düzenleyici engellerle karşılaşan ve uyum konusunda endişe yaşayarak Rusya ofisini sattığı CommEx de aynı sorunu yaşayarak aşamalı olarak kapanma sürecine girdi. Diğer yandan, Afrika’da Nijerya piyasasında, hükümetin Binance’i vergi kaçırmakla suçlaması başka bir sıkıntı kaynağı daha yaratıyor. Son olarak sektörde yaşanan bu sıkıntılara KuCoin ve kurucularının kara para aklama nedeniyle ABD Başsavcısı tarafından hedef haline getirilmesini ekleyebiliriz. Banka Gizliliği Yasasını ihlal etmekle ve lisanssız faaliyet göstermekle suçlanan KuCoin’in, ABD’nin kara para aklamaya yönelik sıkı düzenlemelerini atlatarak 5 milyar doların üzerinde parayı aklamakla suçlanması düzenlemelere uyum konusunda ciddi şekilde başarısız olduğunu gösteriyor.