Kültür Sanat Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 10.04.2024 07:00

BAU ve Zorlu PSM İş Birliğiyle Sahne Teknisyenleri Yetiştirilecek

Bahçeşehir Üniversitesi ile Zorlu PSM tiyatro, konser, opera, bale ve dans gösterilerinin gizli kahramanı olan sahne teknisyenlerinin eğitimi için iş birliği yaptı. Kültür ve sanat alanında istihdama katkı sağlamayı hedefleyen programa başvurular başladı.
BAU ve Zorlu PSM İş Birliğiyle  Sahne Teknisyenleri Yetiştirilecek

Kültür ve sanatın kalbi İstanbul’da gösteri dünyası için nitelikli insan kaynağı sağlayacak önemli bir adım atıldı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Zorlu PSM konser, tiyatro, müzikal gibi etkinliklerde sanatseverler ile gösteri arasındaki köprüyü kuran sahne teknisyenlerinin eğitimi için iş birliği yaptı, “PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı” hayata geçirildi. Sanat etkinliklerinin dekor, ışık, ses, görüntü başta olmak üzere teknik çalışmalarını yürüten profesyonellerin eğitimi için açılan programa başvurular başladı.

Profesyoneller de Katılabilecek

Programla, son yıllardaki teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak güncel bilgiler ışığında daha donanımlı sahne teknisyenlerinin yetiştirilmesi, meslek profesyonellerinin yetkinliklerini artırması hedefleniyor. Bahçeşehir Üniveritesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) koordinasyonunda BAU Konservatuvarı ve PSM Akademi’nin alanında uzman isimlerden oluşan eğitmen kadrolarıyla katılımcılara teorik ve pratik eğitimler vermesi planlanıyor. 

Dersler 4 Mayıs’ta Başlayacak

PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı 4 Mayıs’ta başlayacak. Başvuruları başlayan program kapsamında katılımcılar modern tiyatroda sahne terminolojisi, sahne ve stüdyoda ses terminolojisi, temel elektrik-elektronik bilgisi, ışık ve renk teorisi, uygulamalı ışık ve ses sistemleri, ses fiziği ve sayısal ses, sinyal akışı, uygulamalı ses sistemleri, temel video sistemleri, ringing, temel marangozluk, temel otomasyon gibi başlıklarda 10 saati uygulamalı sınav olmak üzere toplam 51 saat eğitim alacak. Sahne teknolojileri hakkında temel düzeyde bilgi ve donanıma sahip olacak katılımcılar sahnede gerçekleşen etkinliklerde ve teknik branşlarda “başlangıç seviyesi teknisyen” pozisyonunda çalışabilecekler. Program ile sektöre nitelikli, donanım sahibi insan kaynağı oluşturmak hedeflendi.

Program Zorlu PSM’de Tanıtıldı

PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ve BAU Konservatuvar Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uluç Esen’ın katılımıyla Zorlu PSM’da tanıtıldı. 

BAU Rektörü Prof. Dr. Hatipoğlu, “Üniversitemiz ve PSM Akademi iş birliğinde BAUSEM Merkezimizin ve Konservatuvarımızın önemli çıktılarından biri olan Sahne Teknisyenliği Programı, ilgili alanı kapsamlı bir şekilde ele alacak ve geleceğin sahne teknisyenlerini yetiştirecektir. Programımız, katılımcılara gerekli teknik becerileri ve sanatın gücünü bir araya getirme fırsatı sunacak ve sektörde deneyimli profesyonellerle yakın iş birliği içinde olmalarını, gerçek dünya deneyimi kazanmalarına da olanak sağlayacaktır. Bu programın başlatılmasında emeği geçen BAU Konservatuvarımıza ve akademisyenlerimize, BAUSEM ve PSM Akademi ekiplerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ise yaptığı konuşmada, “Sektöre yeni insan kaynağı sağlamak, yeni yetenekler kazandırmak ve sektörün sürdürülebilirliğine katkı sunmak için de farklı üniversiteler, STK’lar ve sektörün önde gelen profesyonelleriyle çalışmalar sürdürüyoruz. Bu çerçevede Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte “PSM Akademi Sahne Teknisyenliği Programı”nı gerçekleştiriyoruz. PSM’nin bugün öncü kültür sanat merkezlerinden biri olarak anılmasında, sanatçıların ve sanatseverlerin buradan mutlu ayrılmasında ve tekrar tekrar PSM’ye gelmelerinde teknik ve prodüksiyon ekibimizin güçlü olmasının ve geniş bilgi birikimimizin büyük payı var. Bu bilgi birikimimizi kültür sanat sektörüne en iyi şekilde aktarabilmek için sertifika programında kadromuzda yer alan çalışma arkadaşlarımız da eğitmenlik yapıyor. Umarım ki, bu projeyle daha güçlü, daha yüksek standartlarda bir kültür sanat dünyası için nice yetenekli ve özel insanı sektöre kazandıracağız” dedi.