Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.04.2024 14:00 Güncelleme: 11.04.2024 15:18

"AUKUS'un Japonya daveti, yanlış rotada ilerlemenin göstergesi"

ABD, İngiltere ve Avustralya'nın Japonya'yı AUKUS'a davet etmesi, son günlerde kamuoyuda büyük yankı uyandırdı. Japonya hükümeti, AUKUS'un önemli bir rol oynadığını kabul ettiğini açıkladı.
"AUKUS'un Japonya daveti, yanlış rotada ilerlemenin göstergesi"

ABD, İngiltere ve Avustralya’nın Japonya’yı AUKUS’a davet etmesi, son günlerde kamuoyuda büyük yankı uyandırdı. Japonya hükümeti, AUKUS'un önemli bir rol oynadığını kabul ettiğini açıkladı.

Meng Xiaoxu, çok sayıda Japon vatandaşının ise kamuoyunun endişelerini görmezden gelerek genişlemekte ısrar ettiği için AUKUS’u eleştirdiğine değinerek, “Bu girişimlerin Asya-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı tehlikeye atacağını, bloklar arası zıtlaşmaları ve nükleer silahların yayılma riskini artıracağını belirtti.

Xiaoxu “AUKUS neden Japonya’yı seçti? Uzmanlar, Çin Medya Grubu'na verdikleri röportajda, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın yüksek teknoloji alanlarında bazı eksiklikleri bulunurken, Japonya'nın hipersonik silahlar, kuantum teknolojisi, elektronik savaş ve yapay zeka gibi alanlarda avantajlara sahip olduğunu ve savunma teknolojilerinde daha büyük bir rol oynayacağını ifade etti.” dedi.

Uzmanlara göre, Japonya'nın AUKUS'a dahil edilmesinin üç ülkenin stratejileriyle de uyumlu olduğunu belirten Meng Xiaoxu, şu ifadeleri kullandı:

“ABD, AUKUS'u, "Hint-Pasifik Stratejisi"nin önemli bir parçası olarak benimsiyor ve Çin'i sınırlama amacına ulaşmak için Japonya da dahil olmak üzere daha fazla müttefiki bu çerçeveye katmayı hedefliyor. İngiltere, Japonya ile güvenlik alanındaki iş birliğini derinleştirerek Asya-Pasifik bölgesindeki etkisini artırmayı amaçlıyor. Avustralya ise yeni teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesi beklentisi içinde. Japonya, AUKUS'u, Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ajandasını ilerleten ve Çin'i sınırlayan yeni bir araç olarak görüyor.”

Meng Xiaoxu, ancak Japonya’nın AUKUS'a katılması durumunda ABD'nin dış stratejisinde bir "piyon" olarak kullanılacağı ve Çin'e karşı daha riskli bir pozisyona itileceği yönünde eleştirilerin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“AUKUS'un kapsamının Kuzeydoğu Asya'ya genişletilmesi, bölgeye daha fazla olumsuz etki getirecek. Soğuk Savaş zihniyetiyle hareket eden bu askeri ittifak, bölgesel güvenlik çıkarlarıyla uyumsuz olup, Asya-Pasifik entegrasyon sürecine engel teşkil ediyor, bu yüzden varlığı sorgulanıyor.”