Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.05.2024 09:00 Güncelleme: 07.05.2024 14:14

Asya'da coşku bizde sakinlik

ABD merkez bankasının faiz indirimine ilişkin beklentileri, yıl ilerledikçe enflasyonun daha da sertleşmesi ve bazı yatırımcıların bu faiz indirimlerinin hiç gerçekleşmeyeceğinden endişelenmeye başlaması ve piyasaların Nisan ayında düşüşe geçmesi nedeniyle azalmıştı.
Asya'da coşku bizde sakinlik

ABD merkez bankasının faiz indirimine ilişkin beklentileri, yıl ilerledikçe enflasyonun daha da sertleşmesi ve bazı yatırımcıların bu faiz indirimlerinin hiç gerçekleşmeyeceğinden endişelenmeye başlaması ve piyasaların Nisan ayında düşüşe geçmesi nedeniyle azalmıştı. Ancak Cuma günkü veriler ABD'de istihdam artışının Nisan ayında beklenenden fazla yavaşladığını gösterdi ve bu da ABD merkez bankasının üzerindeki faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma baskısını hafifletti. Şirket karlılıkların da şaşırtıcı yükselişiyle birleştiğinde, bu durum yatırımcılara son 3 gündür yeni bir olumlu süreç yaşatmaya devam ediyor.

Piyasanın kendi yolunu bulmaya çalıştığı temel şey enflasyon ve FED’in ne yapacağı. Yurtdışı ve özellikle ABD Piyasalarındaki hareketlerin çoğu, piyasanın enflasyon ve oranlara ilişkin farklı bakış açılarını gerçekten anlamaya ve ince ayar yapmaya çalışmasının bir yansıması. Yatırımcılar şu anda Fed'in 2024 sonuna kadar 46 baz puan değerinde faiz indirimi yapmasını fiyatlıyor ve ilk indirimin Eylül veya Kasım ayında yapılması bekleniyor.

Asya borsaları ABD'nin faiz indirimlerine ilişkin güvenin tazelenmesiyle bu sabah 15 ayın en yüksek seviyelerine yükselmiş durumda. Çin geçen haftaki tatilin ardından güçlü bir açılış yaptı, Japonya döviz piyasalarındaki oynaklık azaldı ve Hong Kong hisseleri altı yılın en iyi performansını sergiliyor. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,3 artış gösterdi.

Japonya Nikkei %1,3 artışta ve S&P 500 vadeli işlemleri yatayda. Emtia ticaretinde petrol biraz daha güçlendi çünkü; Orta Doğu'da bir ateşkes anlaşmasının zor olduğu ortaya çıktı. Brent ham vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 83,58 dolara ulaştı , Altın da yükselişteydi ve 2.322’den işlem görmekte.

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin’in emlak sektörü için daha fazla destek önlemi planladığına dair ipuçları üzerine yükseldi. Singapur Borsası'nda Haziran ayı demir cevheri bir ayda neredeyse %25 arttı.

Tarım emtialarına baktığımızda ise Buğday, mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri, soğuk ve kurak geçen Rusya ve sel felaketlerinin yaşandığı Brezilya'daki olumsuz hava koşullarıyla ilgili endişeler nedeniyle birkaç ayın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), piyasa beklentileri doğrultusunda üst üste 4'üncü toplantısında da faiz oranında değişikliğe gitmedi ve gösterge faiz oranı % 4,35 olarak son 12 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. RBA'nın Mart ortasındaki son toplantısında sıkılaştırma eğilimlerini yumuşattı ancak RBA başkanı Bullock, risklerin "hassas bir şekilde dengelendiğini" söyleyerek politikanın nötr hale gelip gelmediğini söylemeyi reddetti ve acil faiz indirimlerini geri çekmişti. O tarihten bu yana ABD'nin faiz indirimi beklentileri daha da geriledi, Avustralya doları biraz toparlandı ve yurt içi enflasyon analistlerin veya politika yapıcıların umduğu kadar düşmedi. Ortak beklenti , nakit faiz oranlarının Eylül ayında çeyrek puan düşürülmesi gerektiği yönünde; ancak para piyasaları diğer tarafa yöneliyor ve şu sıralar Eylül ayında çeyrek puanlık bir artış ihtimalini 50-50 olarak değerlendiriyor.

Bugünün gündemine baktığımızda; yurt içinde Hazine ihaleleri ki; 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri ve de 2 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını takip ederken, yurt dışında ise Almanya fabrika siparişleri ve dış ticaret ile Euro Bölgesi perakende satışlar verileri takip edilecek.

Manşet haberleri

Türkiye’nin İsrail’i Gazze'de ateşkesi kabul etmeye zorlamak amacıyla bu ülkeyle ticareti durdurma kararı almasının ardından ABD iki ülkeye aralarındaki anlaşmazlıkları çözmeleri çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet içi eğitim, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Ekonomi yönetimimizi bu konuda gerekli çalışmaları tekemmül ettirmek için talimatlandırdım" ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz, 3 yıllık perspektifle hazırlanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) kararlı şekilde uygulandığını ve sonuçlarının görüldüğünü dile getirdi. Enflasyonun ateşi yaz aylarında büyük ölçüde düşeceğini belirten Yılmaz, 2026 yılında enflasyonda yeniden tek haneleri göreceklerini söyledi.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin olarak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bildirdiğine göre, ülkede kredi standartlarının sıkılaştığı ve kredi talebinin azaldığı görüldü.

New York Fed Başkanı John Williams, merkez bankasının bir sonraki hamlesinin muhtemelen faiz oranlarını düşürmek olacağını söyledi; Ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair bir zaman çizelgesi belirtmedi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'de fiyat baskılarının büyük ölçüde ekonominin arz tarafındaki iyileşmelerle azaldığı ve işsizlik oranında neredeyse hiçbir değişiklik olmadığı bir yılın ardından, enflasyonla mücadeleyi bitirmenin muhtemelen talebe bir darbe vurmayı gerektireceğini söyledi.

Japonya'nın döviz poliktikasından sorumlu Maliye Bakan Yardımcsı Masato Kanda Salı günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın düzensiz ve spekülatif amaçlı döviz hareketlerine karşı harekete geçmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı aldı. İsrail ordusu, Refah'ın doğusuna saldırı düzenlediğini duyurdu. Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'i Refah'a girmemesi için teşvik etmeye devam ettiklerini bildirdi

Hamas'ın sunulan ateşkes tekliflerini kabul etmesine karşın İsrail'in saldırılara devam etme kararı alması ve Refah'ı vurmasının ardından petrol fiyatları yükseldi.

Kaynak: A1 Capital